5p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A részletek még nem ismertek, de biztos, hogy államközi hitelt vesz fel Magyarország Oroszországtól, ami így növeli az államadósságot - és szembemehet a jelenleg érvényes Alaptörvénnyel. Lázár János szerint a paksi bővítés célja a nukleáris kapacitás fenntartása - az atomerőmű jelenlegi blokkjait ugyanis 2037-ben le kell állítani.

Lázár János újabb részleteket árult el az atomerőmű-beruházásról:
- nem bővítésnek tekintik az új reaktort, csak kapacitásfenntartásnak
- az olcsó áram garanciája az atomerőmű fenntartása
- Lázár fenntartja, hogy Brüsszel nem emelt kifogást

- szerinte ez nem üzleti megállapodás
- államközi hitelszerződés lesz, ami így növeli az államadósságot, ez viszont szembemegy az Alaptörvénnyel - Lázár szerint viszont egyébként csökkenő pályán van az adósság, így nem kell hozzányúlni a törvényekhez.

Ez nem bővítés, csak kapacitásfenntartás

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár csütörtökön elmondta: jövő héten a kormány áttekinti a 2009-es országgyűlési határozatot a paksi atomerőmű bővítéséről. A kedden kötött nemzetközi szerződést pedig a Parlament elé terjesztik jóváhagyásra.

2037-ben lejár a jelenlegi blokkok működési engedélye, 2032-től már csökkenteni kell a meglévő blokkok teljesítményét. A cél az új reaktorokkal tehát a kapacitás fenntartása, nem a bővítés.

Lázár szerint a magyar piacon a legolcsóbb áram Paksról származik, a következő 30-40 évben ez így is marad a szakértői várakozások szerint. Ha a magyar választópolgárok olcsó áramot akarnak, annak a legjobb módja az, ha nem zárjuk be Paksot 2037-ben, hanem fenntartjuk a kapacitását - mondta.

Eddig nem vétózott Brüsszel

Lázár János a magyar kormány képviseletében már folytatott tárgyalásokat Brüsszellel, az energiaügyi főigazgatósággal, Oettinger biztossal. Decemberben notifikáció céljából átküldték a megállapodás előzetes szövegét, a főigazgatóság semmilyen kifogást nem támasztott a megállapodás kapcsán - ismételte meg Lázár János. A 30 napos határidő lejárta után hivatalosan is tájékoztatta Budapestet Brüsszel, hogy nem emel kifogást. Folyamatosan egyeztetnek a jövőben is az Európai Unióval. Ahhoz természetesen Brüsszel ragaszkodik, hogy a beruházás során a Roszatom az európai közbeszerzési szabályoknak megfelelően válassza ki a kivitelezésben résztvevő vállalatokat.

Günther Oettinger uniós biztos szóvivője csupán annyit mondott a Népszabadság tudósítójának a szerda déli sajtótájékoztatón feltett kérdésére, hogy „egyes sajtójelentésekkel ellentétben az Európai Bizottság semmilyen formában nem foglalt állást arról, hogy Magyarországnak meg kell-e pályáztatnia a beruházást vagy sem" - részletek >>

"Ez nem üzleti megállapodás"

Ez nem új szerződés: Magyarországnak van egy 50 éve tartó együttműködése az oroszokkal a paksi erőmű működtetése kapcsán - semmi okát nem látta a kormány, hogy ne hosszabbítsa meg az együttműködést.

Lázár szerint ez nem üzleti megállapodás, a Roszatom ugyanis megépíti, de nem működteti vagy birtokolja majd a blokkokat. Álláspontunk az, hogy két állam megállapodása semmilyen formában nem sértheti az EU belső versenypiaci szabályait - mondta. A szükséges együttműködés érdekében a felek munkacsoportot alakítanak az EU energiaügyi főigazgatóságával

Nő az államadósság a beruházás miatt - át kell írni az alkotmányt?

A pénzügyi tárgyalások folytatódnak, reális és rövid határidőn belül lezárhatóak. A legfeljebb 10 milliárd forintos hitel államközi lesz, az orosz állam biztosítja a magyar állam számára. Ez nyilvánvalóan hatással lesz adósság szintjére, de az egyébként csökkenő pályán van - mondta Lázár János.

Át kell írni az Alaptörvényt? Lázár szerint nem

Ahogy arról nemrég a Privátbankár elsőként beszámolt, a kormány érintetlenül hagyta az Alaptörvényben szereplő, az adósságráta csökkentését előíró szabályt, nem törölte el a stabilitási törvényben szereplő, 2016-ban hatályba lépő adósságképletet sem, és  két újabb regulával bővítette a költségvetési szabályozást.

Egyrészt a kormányzati szektor hiánya nem lehet nagyobb a GDP 3 százalékánál, másrészt a strukturális egyenleg nem haladhatja meg a – konvergencia programban meghatározott – középtávú költségvetési célértéket. Ez a szám jelenleg a GDP 1,7 százaléka.

A törvényjavaslat általános indoklása szerint e szabályok alkalmazásának átmeneti jellegű mellőzésére akkor van lehetőség, ha a gazdasági ciklus kedvezőtlen alakulása miatt az indokolttá válik - atomerőmű-beruházásról viszont nincs szó a lehetséges kivételek között.

Az Alkotmányba foglalt adósságplafon-szabály szerint nem vállalhat a magyar állam olyan pénzügyi kötelezettséget, amely az államadósság növekedéséhez vezetne.

Lázár János kérdésre válaszolva azt mondta: a maximum 10 milliárd eurós hitelt nem egyszerre veszik igénybe, hanem a beruházás előrehaladásával, folyamatosan hívják le. Az alaptörvényt nem kell módosítani a hitelfelvétel miatt, a kormány számításai szerint ennek megfelel majd az államadósság - mondta Lázár.

Az orosz állam a piacinál kedvezőbb kamatozást ajánlott. Megnyugtatok mindenkit: az elmúlt 40 esztendő legjobb üzletét fogja megkötni Magyarország - mondta. A beruházással Közép-Európa legversenyképesebb gazdasága lehet a magyar, köszönhetően az olcsó áramnak, amit az erőmű biztosít - emellett maga a beruházás is jó hatással lesz a magyar növekedésre. Legalább 1 milliárd eurós adóbevételt hozhat a beruházás, amelynek legalább 40 százalékát a magyar vállalatokkal végeztetik el.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Visszatérhetnek a nagykövetek - miről szólt Biden és Putyin találkozója?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 16. 18:23
Véget ért Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdai csúcstalálkozója Genfben - közölte a Fehér Ház.
Makro / Külgazdaság Jó hír jött a járványról - február óta nem mért hasonlót a WHO
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 16. 18:11
A WHO biztató számokat tett közzé.
Makro / Külgazdaság Részlegesen le kell zárni Kína több kikötőjét új vírusgócpontok miatt, ami globális áruhiányt okozhat
Tiszai Balázs | 2021. június 16. 14:19
És így megtolhatja az alapból is erősödő inflációt.
Makro / Külgazdaság Asztronautákat küld az űrbe holnap Kína
MTI | 2021. június 16. 10:12
A félkész Tienho űrállomásra utaznak hárman, a tervek szerint három hónapot töltenek majd ott.
Makro / Külgazdaság Nagy drágulás jön a benzinkutakon pénteken
Privátbankár.hu | 2021. június 16. 09:37
A 95-ös oktánszámú üzemanyag és a gázolaj literenkénti bruttó átlagára egyaránt 5-5 forinttal megy fel.
Makro / Külgazdaság Drágul az olaj, többéves csúcsok vannak veszélyben
MTI | 2021. június 16. 09:00
A Brent már az ötödik egymást követő kereskedési napon drágul a raktárkészletek csökkenésének és a kereslet élénkülésének hatására. 
Makro / Külgazdaság A magyarok többsége nem ért egyet a nyugdíjrendszer átalakításával
Privátbankár.hu | 2021. június 16. 07:40
A napi.hu számára készített felmérés szerint a magyarok bő kétharmada nem támogatja az ötletet, hogy magasabb nyugdíjra legyen jogosult az a szülő, aki több gyereket vállal. 
Makro / Külgazdaság Akár 5 millióval is kevesebb adót fizethet a járványra hivatkozva
MTI | 2021. június 16. 07:25
Érdemes kihasználni a legújabb adóügyi könnyítést, amely szerint a koronavírus-válság miatt akár ötmillió forinttal is csökkenhet a fizetendő adó. A kérelmeket idén év végéig lehet benyújtani - tájékoztatta Izer Norbert az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Von der Leyen: az EU és az Egyesült Államok nem fogják a múlt hibáit újra elkövetni a gazdaság területén
MTI | 2021. június 15. 16:45
Az Európai Unió és az Egyesült Államok megállapodott, hogy öt évre meghosszabbítják az európai Airbus és az amerikai Boeing repülőgépgyártóknak nyújtott, a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) által tiltottnak minősített állami támogatások miatt egymás exportjára kivetett büntetővámok felfüggesztését - tájékoztatott az Európai Bizottság kedden.
Makro / Külgazdaság Megszavazták: Rogán Antal újraosztja a csillagokat
Privátbankár.hu | 2021. június 15. 15:28
A kormány által SZÉP-kártyás pénzekkel kistafírozott turisztikai szövetség új cége dönt a jövőben valamennyi hazai szálláshely kötelező minősítéséről. A parlament megszavazta a kormány javaslatát. 
hírlevél
depositphotos