4p

Földbe áll a magyar gazdaság? Okozhat földrengést az amerikai elnökválasztás? Mire lesz elég a kormány akcióterve?
Online Klasszis Klub élőben Pogátsa Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a közgazdász-szociológustól!

2024. október 31. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A TEK-et senki sem bánthatja, sikeres a földárverés, úgyhogy nagyobb hitelkeretre van szükség, annyira jól mennek az uniós kifizetések, hogy prémium jár a kollégáknak - rengeteg dolog a 32. kormányinfot.

Lázár János és Kovács Zoltán megtartotta a 32. Kormányinfót, már csak három van hátra idén, aztán pihenhet mindenki. De csapjunk is bele, Lázár János - miután gúnyosan megemlékezett a kitiltott RTL Klubról - elmondta,  hogy:

  • Európában egyre nagyobb a veszély, növekszik a terrorfenyegetettség. Magyarország jelenleg kettes fokozatú besorolást kapott, ezen a mércén 4 a legenyhébb fokozat- ezt később Kovács Zoltán szóvivő cáfolta, csak hármas besorolású hazánk. A kormány viszont minden esetben kész, hogy intenzíven védje Európát, például tiltakozni fog az új, 1 milliós betelepítési kvóta ellen. A megoldás a nemzetállami keretek, a határok megerősítése, oroszokkal és törökökkel való jó kapcsolat fenntartása.
  • A TEK jól teszi, hogy nagyon figyel, ezért nem lehet felróni semmit a hétvégi bénázás miatt Lázár szerint. Akiket viszont elővett: az újságírók, akiknek azt üzente, hagyják a szakmára, hogyan dolgoznak és ne kritizáljanak. Beszélt az új terrorellenes koordinációs központról is, amely azért született, hogy segítse a kommunikációt. Bár 2010 előtt is voltak erre vonatkozó határozatok - amelyek nem működtek - az új rendelet hatékonyabbá teszi a szervek közti kommunikációt.
  • Két nap múlva kimerül a földárverésekre szánt 150 milliárdos hitelkeret, ezért a Nemzeti Fejlesztési Bank számára még egyszer ennyi pénzt kér Lázár Matolcsy György jegybankelnöktől. "Ennél nagyobb bajunk sose legyen" - mondta arra vonatkozóan, hogy egyetlen külföldinek sikerült földet vásárolnia.
  • Lázár János reméli, hogy nem a kerítés miatti bosszúhadjárat Brüsszel támadása Paks2 ellen. A kormány nem tervezi az atomerőmű privatizálását. Az egyeztetések folyamatosak Brüsszellel, maga Lázár is közbenjár egyes döntéshozóknál.
  • Bürokráciacsökkentés, építésügy, adóeljárások átalakítása - ez a program 2016 közepéig a kormány számára - mondta a miniszter.
  • 1800 milliárd forintnyi uniós pénz megy ki decemberben új felhívás formájában - tájékoztatott tovább. 2017 júniusáig minden pályázatnak meg kell jelennie, jövőre pedig már 2000 milliárd forintos kifizetésre készülnek. Most heti 100 milliárd forintot fizet ki a kormány a 2014-20-as ciklus pénzeiből. Annyira hatékonyan dolgoztak Lázár János kollégái az uniós pályázatok kapcsán, hogy 100 alkalmazott célprémiumot kap.
  • Biztos és stabil bukást jelentett a Miniszterelnökségnek a Századvég-ügyben lezajló per. Küldik az újságírók által kikért Századvég-tanulmányokat és mindenki megkaphatja ezt a “dokumentum-hegyet” ha kéri a Miniszterelnökségtől.
  • Korábbi miniszterelnökök, a nemzet kiemelkedő alakjainak emlékhelyeinek felújítását tervezi Lázár János. A jelenlegi állapotok nem válnak Magyarország dicsőségére

- fejezte be a Miniszterelnökséget vezető miniszter, majd az újságírók kérdéseire válaszolt:

  • Farkas Flórián botrányai a roma közösségnek okozzák a legnagyobb kárt. Bár még nem született ítélet, eljátszotta a közbizalmat.
  • Lázár János is költözik a Várba. Sőt, Rogán Antal is. "Mindenki költözik" - tájékoztatott.
  • Lakásépítés áfacsökkentésével kapcsolatban elmondta, hogy 16-án kerül a Parlament elé a tervezet. Nincs döntés, hogy 5, vagy 18 százalékos lesz.
  • Belebukhat-e Merkel a menekültbotrányba? - hangzott a kérdés. "Hódmezővásárhelyről csak nem mennék bele." - válaszolta Lázár János. A CDU stabilitása most fontos a magyar kormány számára.
  • Kitiltott RTL Klub: mindenki tartsa be a Házszabályt, és akkor meg lesz hívva az RTL Klub is. Nem a kormány döntése, a Házelnök dönt erről. Lázár János nem örül a konfliktusnak, de a sajtó részéről az az elvárás, hogy tartsa be a játékszabályokat. Kovács Zoltán hozzászól: az RTL Klub is elismerte, hogy szándékosan ment be a gyűlésre, amely nem volt sajtónyilvános. Ez sem illendő, sem pedig megengedett. A kormány különböző tagjaival mindenki felveheti a kapcsolatot nagyon egyszerűen - sajnos a Privátbankárnak automatikusan Havasi Bertalan akciói jutnak az eszébe.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Még Matolcsy György sem tudja, mikor lesz ennek vége
Privátbankár.hu | 2024. október 22. 17:26
Egységes döntést hozott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa keddi döntésén a kamattartásról, más opció fel sem merült. A jelenlegi kamatszintet akár hosszabb időtávon is vállalja a jegybank a hazai kamatfelár relatív növekedésének ódiumával együtt. Kamatemelésről szó sincs, és nem indokolt a forintárfolyamba történő beavatkozás sem. A Monetáris Tanács döntését kedden Kandrács Csaba, a jegybank alelnöke indokolta.
Makro / Külgazdaság Intézkedtek Matolcsy Györgyék, ez mindenkit érint
Privátbankár.hu | 2024. október 22. 14:00
Az előzetes várakozásoknak megfelelően nem változtatott a jegybanki alapkamat mértékén a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa.
Makro / Külgazdaság A cseppfolyós orosz gáznak már nincs szaga?
Privátbankár.hu | 2024. október 22. 13:44
Oroszország szerepe az Európai Unió cseppfolyósított földgáz piacán növekszik, annak ellenére, hogy a gazdasági blokk igyekszik az orosz gáztól szabadulni.
Makro / Külgazdaság Kiderült, hogy még többe került a Nemzeti Összefogás Hídja
Privátbankár.hu | 2024. október 22. 11:40
Félmilliárd forinttal drágult a világ leghosszabb kötélhídjaként aposztrofált sátoraljaújhelyi Nemzeti Összetartozás Hídja. Így már 4,57 milliárd forintba kerül az adófizetőknek. 
Makro / Külgazdaság Varga Mihály fáradhatatlan, mindig talál valami pozitívumot a magyar gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. október 22. 10:33
A japán R&I hitelminősítő megerősítette Magyarország befektetésre ajánlott besorolását stabil kilátások mellett - mondta keddi videóüzenetében a pénzügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Korai káröröm a kormány német iparkritikája?
Privátbankár.hu | 2024. október 22. 10:07
A magyar iparszerkezetben nem ment végbe szerkezetátalakulás, a németekkel szemben el sem kezdődött a politikaváltás - írja lapcsoportunk, a Klasszis Média állandó szerzője, Bod Péter Ákos.
Makro / Külgazdaság Forrongó BRICS-csúcstalálkozó kezdődik kedden a háborúk árnyékában
Káncz Csaba | 2024. október 22. 09:32
A BRICS folyamatos terjeszkedése egy olyan időszakban történik, amikor a széttöredezettség erői felemelkedőben vannak, és a multilateralizmus formális struktúrái folyamatosan gyengülnek. Ez a problémamegoldás központi elemévé tette az informális csoportosulásokat. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság KSH: kiderült, hogy mennyi a nettó átlagkereset
Privátbankár.hu | 2024. október 22. 08:32
2024 augusztusában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 628 800, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 433 100 forint volt - közölte a KSH.
Makro / Külgazdaság Miért lett drágább a lakás Kolozsváron, mint Bukarestben?
Bózsó Péter | 2024. október 21. 19:42
A kolozsvári ingatlan egész Románia viszonyítási pontja lett, nem feltétlenül pozitív értelemben. Sokan "indokolatlanul magasnak" tartják az árakat.
Makro / Külgazdaság Mit forgatnak a fejükben Matolcsy Györgyék?
Privátbankár.hu | 2024. október 21. 15:29
Erről is beszélt a Trend FM hétfő délelőtti műsorában főszerkesztőnk, Csabai Károly. Annak apropóján, hogy kedden a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa kamatdöntő ülést tart. Hogy változhat-e a most 6,5 százalékos jegybanki alapkamat, az is kiderül az adásból, amelyet - ha netán lemaradt volna róla - most visszahallgathat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG