BUX
32 591.95
+0.71%
+230.00
OTP
8 815.00
-0.28%
-25.00
MOL
2 000.00
+5.88%
+111.00
RICHTER
6 210.00
-2.66%
-170.00
MTELEKOM
355.00
-0.56%
-2.00
 
2020. február 26. 20:03

A hányatott sorsú Bóly és Vidéke Takarékszövetkezet ugyanis beolvad – várható május 31-én – a Takarék Egyesült Szövetkezetbe, amely a takarékok egyesülése után egyedüliként megmaradt Takarékbank Zrt.-ben közvetlen részvénytulajdont szerezni nem tudó vagy nem akaró több mint 5 ezer részjegytulajdonost tömöríti.

Ma már csak emlék

A friss cégközlönyben megjelent tájékoztatás szerint január 30-án kerültek az aláírások arra a szerződésre, amelynek értelmében a Bóly és Vidéke Takarékszövetkezet beolvad a Takarék Egyesült Szövetkezetbe (TESZ). A tervek szerint erre május 31-én kerül sor, de a tényleges időpont majd az lesz, amelyet az egyesülésről hozott cégbírósági végzés meghatároz.

Több mint 5 ezer Takarékbank-kisbefektető

A TESZ 2018. december 17-én alakult, azzal a céllal, hogy a 2019-ben lezajlott takarékszövetkezeti egyesülések során a 2019. október 31-én létrejött új, immár egységes, univerzális Takarékbank Zrt-ben közvetlen részvénytulajdont szerezni nem tudó vagy nem kívánó takarékszövetkezeti részjegytulajdonosok részére biztosítsa – a közösségi tulajdonláson keresztül megvalósuló – közvetett tulajdonszerzés lehetőségét. A Szövetkezeti Hitelintézeti Integráció holding szövetkezeteként a TESZ fő tevékenysége a Takarékbankban fennálló tulajdoni részesedésének kezelése a szövetkezet tagjai javára. A TESZ-be a takarékok egyesülései alatt 5230 részjegytulajdonos tag lépett be – olvasható az egyesület honlapján.

A Bóly és Vidéke Takarékszövetkezet 2018. októberi közgyűlése döntött arról, hogy üzleti állományát eladja a Mohácsi Takarék Banknak. Ezzel a mohácsi térség meghatározó pénzügyi szolgáltatójához kerültek a bólyi takarék ügyfelei is. A Mohácsi Takarék Bank az akkor még létező Takarék Csoport egyik legtőkeerősebb és legstabilabb tagja volt.

A Bóly és Vidéke 45 dolgozót foglalkoztatott és 17 fiókkal rendelkezett. „A takarék vezetői és tulajdonosai időben felismerték, hogy egyedül nem lesznek képesek talpon maradni az erős piaci versenyben, ezért 2017 májusában arról döntöttek, hogy részt vesznek a Takarék Csoporton belül zajló egyesülési folyamatban” – olvasható a 2018 októberében kiadott közlemény indoklása. A tervek szerint a bólyiak a Szigetvári Takarékszövetkezettel, a Mecsek Takarék Szövetkezettel és a Szentlőrinc-Ormánság Takarékszövetkezettel egyesültek volna, ám egy bírósági kereset miatt – és a tagság többségének akarata ellenére – a Bóly és Vidéke végül kimaradt a fúzióból.

Egyedül nem ment

Mindez azt jelentette, hogy a Bóly és Vidéke egyedül maradt, így önmagának kellett volna megfinanszíroznia azokat a fejlesztéseket, amelyek révén versenyben tudott volna maradni a piacon. Kis, helyi pénzintézet lévén erre önerőből nem volt képes, ezért döntött a közgyűlése úgy, hogy a takarék üzleti állományát (betéteket, hiteleket és számlákat) a Mohácsi Takarék Banknak értékesíti.

2019 áprilisában aztán újabb két pénzintézet – az akkor a Takarékbank elnök-vezérigazgatója, Vida József érdekeltségébe és irányítása alá tartozó B3 Takarék Szövetkezet és a Pannon Takarék Bank – olvadt a Mohácsi Takarékbankba, így hozzá került azok összes betét-, hitel- és számlaszerződése. Ezt követően a Mohácsi Takarékbankot átkeresztelték Takarékbankra, amely átvette a Takarék Csoport irányító szervezete, az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. lakossági és vállalati számlaszerződés-, betét- és hitelállományát is.

A 2013 őszén kezdődött integráció lezárásaként pedig tavaly október 31-én – stílszerűen, a Takarékossági Világnapon – e pénzintézet egyesült a megmaradt 11 regionális takarékkal, valamint a Takarék Kereskedelmi Bankkal, megalakítva az új, immár univerzális Takarékbankot. Amely közel 2300 milliárd forintos mérlegfőösszege alapján Magyarország ötödik legnagyobb bankja, egymillió ügyféllel.

A Bóly és Vidéke, valamint a TESZ mostani egyesülése kapcsán elkészített, 2019. július 31-ei állapotokat tükröző vagyonmérleg-tervezet szerint a Takarék Egyesült Szövetkezet jegyzett tőkéje 2,26 milliárd forint, amelytől hajszállal marad el a saját tőkéje. Kötelezettségei – amelyek kivétel nélkül rövid lejáratúak, azaz egy éven belül esedékesek – mindössze 33,4 millióra rúgnak.

Makro / Külgazdaság Szlovéniában is átvállalja az állam a béreket
MTI | 2020. április 2. 21:14
Egyetemistákon, nyugdíjasokon és munkavállalókon is segít a szlovén állam a járvány alatt. A katonaságot ott nem vetik be.
Makro / Külgazdaság Rendőri intézkedésekre is felhatalmazást kaptak a katonák a veszélyhelyzetben
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 20:11
Egy friss kormányrendelet ruházza fel ezzel a joggal a honvédséget.
Makro / Külgazdaság Szabadságra küldik az ápolókat?
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 20:05
Szakszervezetek szerint az ápolókat szabadságra küldik a kórházak, amíg a koronavírusos betegekre várnak. A kormány szerint nem kötelező szabadságról van szó.
Makro / Külgazdaság Óriási összeget fogadott be az MNB
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 17:36
Csütörtökön tartotta az első alkalommal meghirdetett egyhetes betéti tenderét az MNB, ahol az összes ajánlatot befogadta.
Makro / Külgazdaság Alig közlekedik ma már repülő Európa felett
MTI | 2020. április 2. 16:59
Az egy évvel ezelőtti, európai légi járatok számának csak 12-14 százaléka közlekedik most a légtérben; a forgalom elérte mélypontját, napok óta 5 ezer körüli járat üzemel, szemben az egy évvel korábbi 31 ezerrel  - közölte az Eurocontrol csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Itt a magyarázat: ezért esett jobban pánikba a magyar üzleti szféra
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 15:31
Szerdán publikálták mind a hazai, mind az európai beszerzési menedzser indexeket (BMI). Szokatlanul nagy volt a különbség, miközben a hazai mutató összezuhant, az európai számok csak mérsékelt pesszimizmusról tanúskodtak. Az okokról megkérdeztük a magyar BMI számítását végző Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaságot.
Makro / Külgazdaság Borzalmas adat érkezett az amerikai munkaerőpiacról
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 15:23
Soha nem látott mélypontra jutott az amerikai munkaerőpiac: 6,6 millióan folyamodtak munkanélküli segélyért a héten, ami új negatív rekord. A nem létfontosságú üzletek, éttermek, kereskedelmi boltok bezárásának drámai hatása lett. 
Makro / Külgazdaság 100 milliárd eurós mentőcsomaggal segítene az EU
MTI | 2020. április 2. 14:25
Az uniós tagállamok kedvező feltételekkel nyújtott kölcsönök formájában igényelhetik majd a támogatást, jelentette be Ursula Von der Leyen. Aztán azt mondta, Orbán Viktor a veszélyhelyzeti intézkedései egy részével túl messzire megy.
Makro / Külgazdaság Pár éve még barátkozott a kormány a járvány bűnbakjává tett Iránnal
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 13:42
Magyarország nemrég még nagy gazdasági lehetőségeket látott a szankciók alól szabaduló Iránban, az Orbán-kormány egyetemi ösztöndíjakkal, tartózkodási engedélyekkel is próbálta megolajozni a kapcsolatokat. Az iráni diákokkal szembeni kemény fellépés azonban teljesen ellentétes azzal, ahogy a kormány az elmúlt években kezelte Iránt. A hangnemváltást több okkal magyarázták külügyminisztériumi és diplomáciai források a Direkt36-nak. Részben azzal, hogy az Orbán-kormány iráni nyitáshoz fűződő reményei nem teljesen váltak valóra.
Makro / Külgazdaság A börtönökben még egy fertőzött sincs
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 13:07
Lapunk kérdésére azt a választ kaptuk az operatív törzs mai tájékoztatján, hogy a hétfőtől munkába állt kórházparancsnokok nem jelentettek eddig komoly eszközhiányt az egészségügyi intézményekből. Másik felvetésünkre, mit tegyenek azok a nők, akiknek bezárt a meddőségi klinikájuk, nem kaptunk választ, ezért erre hamarosan megjelenő cikkünkben keressük a megoldást.
hírlevél