3p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Beadta lemondását a pozsonyi államfői palotában szerdán Richard Sulík szlovák gazdasági miniszter, a négypárti kormánykoalíció második legkisebb pártjának, a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) elnöke - jelentette a TASR, szlovák közszolgálati hírügynökség. Sulík ugyanakkor arra kérte a pártja által jelölt minisztereket, egyelőre ne távozzanak posztjukról, így a kormánykoalíció jövője továbbra is bizonytalan.

A négypárti szlovák kormánykoalícióban lassan már hónapok óta belső válság dúl, ennek legfőbb látható oka az SaS és a legerősebb koalíciós pártot, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) mozgalmat vezető Igor Matovic pénzügyminiszter közti személyes ellentét, illetve az utóbbi által kidolgozott néhány népjóléti intézkedésjavaslat, amelyeket az SaS nem támogat - írja az MTI.

Lemondott Richard Sulík szlovák gazdasági miniszter. Fotó: MTI
Lemondott Richard Sulík szlovák gazdasági miniszter. Fotó: MTI

Az SaS ezzel összefüggésben már egy ideje a koalíciós szerződés átdolgozását és nem utolsó sorban Igor Matovicnak a kabinetből való távozását követeli, amit az OLaNO elutasít. A liberálisok korábban jelezték, hogy ha feltételeik nem teljesülnek, minisztereik augusztus végén elhagyják a kormányt.

Az OLaNO által jelölt Jaroslav Nad szlovák védelmi miniszter szerdán a sajtónak nyilatkozva azt mondta: mind ez idáig nem kaptak semmiféle javaslatot a koalíciós szerződés átdolgozására az SaS-től.   

Az SaS egy hónappal ezelőtt jelezte, hogy összeállították a csapatot, amely a koalíciós szerződés újraírásáról tárgyal majd. "Az SaS-nek csak arra megy ki a játék, hogy megszabaduljanak Matovictól" - mondta Jaroslav Nad szerdán.  

A kormánykoalíció jövőjéről szerdán folytatódtak az egyeztetések a válságban leginkább érintett két párt között, illetve a helyzet kapcsán találkozott a három legfőbb közjog méltóság, Zuzana Caputová államfő a kormányfő és Boris Kollár, a parlament elnöke is. Ezek kezdete előtt az OLaNO által jelölt Eduard Heger kormányfő a sajtónak azt mondta: amennyiben az SaS hajlandó támogatni tízpontos - főként népjóléti intézkedésekből álló és költségvetési többletbevételek elérését célzó - csomagjukat, akkor Igor Matovic Richard Sulíkkal együtt hajlandó távozni a kabinetből.   

Erre a javaslatra reagálva Sulík újságírók előtt szerdán azt mondta: hajlandóak tárgyalni, de csak miután "alapvető követelésük" teljesül. Sulík ugyanakkor felkérte az SaS által jelölt minisztereket, egyelőre ne nyújtsák be lemondásukat, hanem várjanak hétfőig, hátha addig teljesülnek az SaS követelései.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Az év második felében visszavehetik a tempót Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 17:22
A Monetáris Tanács keddi ülésén a várakozásnak megfelelően 50 bázisponttal, 7,25 százalékra csökkentette az alapkamatot. Elemzők júniusra is ekkora vágással számolnak. 
Makro / Külgazdaság Itt a meglepetés: már csak egyet léphetnek Matolcsy Györgyék?
Dobos Zoltán | 2024. május 21. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása káros folyamat, fékezi a dezinflációt. A jegybanki cél 2025-re érhető el. Júniusban még jön egy alapkamat-csökkentés, aztán beszűkülnek a lehetőségek. Ez volt a Magyar Nemzeti Bank kamatdöntést követő sajtótájékoztatója.
Makro / Külgazdaság Erre a döntésre várt az ország, íme, Matolcsy Györgyék legfrissebb lépése
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 14:01
Ismét csökkentették a jegybanki alapkamatot.
Makro / Külgazdaság Szlovákiába tart a kapszulás kávézás portugál királya
Buksza blog | 2024. május 21. 12:12
Szlovákia lakói hamarosan másként kávézhatnak, mint korábban
Makro / Külgazdaság Hiába utálják egyre jobban országuk urait az irániak, lemondhatnak a változásról
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 12:02
Hiába remélnek az irániak javulást az életükben, a szakértők egyetértenek abban, hogy az elnök váratlan halála kicsit sem fog enyhíteni a keményvonalas a teheráni rezsim barátságtalan természetén.
Makro / Külgazdaság Nekimentek a Volkswagennek és a BMW-nek
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 11:44
Egy amerikai szenátor szerint több autógyártó nem tett eleget a szabályoknak. 
Makro / Külgazdaság Mi mentette meg németországi árakat?
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 11:29
Németországban a termelői árak 3,3 százalékkal csökkentek áprilisban az egy évvel korábbiakhoz képest az előző havi 2,9 százalékos esést követően, ezzel már a tizedik egymást követő hónapban jegyeztek fel éves csökkenést.
Makro / Külgazdaság Idegesen nézik a benzinkutak árait az autósok a közel-keleti drámák miatt
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 11:01
Az olaj ára a keddi ázsiai kereskedésben csökkent, mert a befektetők inkább az USA-ból érkező jelzésekre figyeltek, mint az Iránban és Szaúd-Arábiában történt eseményekre.
Makro / Külgazdaság Egyre sötétebbnek látszik a Robert Fico elleni merénylet háttere
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 10:29
A Robert Fico, Szlovákia miniszterelnöke ellen elkövetett merénylet mögött több ember állhat, ami megdöntheti azt a feltételezést, hogy nincs összeesküvés a gyilkossági kísérlet hátterében.
Makro / Külgazdaság Bérek vs. élelmiszerárak: így áll a magyar verseny
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 08:53
Sok magyarnak kevesebbet ér a fizetése. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG