TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az előzetes adatok alapján az első negyedévben 0,7 százalékkal csökkent Magyarország bruttó hazai terméke az előző év azonos időszakához képest. 2011 negyedik negyedévéhez képest szezonálisan kiigazítva 1,5 százalékos volt a visszaesés. Korábbi elemzői vélemények éves összehasonlításban stagnálást, míg negyedéves alapon maximum 0,8 százalékos visszaeséssel számoltak. Az NGM hallgat.

A KSH gyorsbecslése alapján Magyarország bruttó hazai terméke 2012. első negyedévében 0,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. A nemzetgazdaság ágazatainak mintegy fele stagnált. Az információ, kommunikáció nemzetgazdasági ág teljesítménye növekedett, míg az építőiparé jelentősen visszaesett. Szezonális és naptárhatástól kiszűrve az első negyedévben 1,3 százalékkal csökkent a gazdaság teljesítménye.

Londoni felzárkózó piaci elemzők korábban az év eleji részadatok alapján a magyar gazdaság teljesítményének csökkenését jósolták az idei első negyedévben a tavalyi utolsó három hónaphoz képest, éves összevetésben pedig jó eséllyel stagnálást valószínűsítettek. Várakozásaikat az elemzők a fogyasztás, a beruházás és az ipari termelés visszaesésével indokolták. Negyedéves összehasonlításban a legpesszimistább becslést a Capital Economics adta, ahol 0,8 százalékos visszaeséssel számoltak. Ehhez képest a valós adat jóval rosszabb lett, 1,3 százalékos csökkenést regisztrált a KSH.

Az ipari termelés éves összehasonlításban az év első három hónapjában igen változatos képet mutatott. Januárban az ipari termelés az előző év azonos időszakához képest 0,5 százalékkal csökkent, melynek oka a járműgyártás kibocsátásának a visszaesése, és a tavalyinál enyhébb január miatti kisebb fűtésigény volt. Februárban a termelés 1,1 százalékkal emelkedett a tavalyinál jóval nagyobb fűtésigény miatt. A legfrissebb márciusi adatok ismét az ipari termelés 1,6 százalékos csökkenését mutatják. Márciusban a visszaesésben a kisebb fűtésigény, valamint a híradás-technikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek iránti kereslet csökkenése játszott szerepet. Részletek>> Az első negyedévben összességében enyhén, 0,1 százalékkal csökkent az ipari termelés volumene az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Az Európai Bizottság 2012/2013-ra vonatkozó tavaszi előrejelzésében a hazai gazdaság 0,3 százalékos csökkenését valószínűsítette az idei évre, jövőre viszont 1 százalékos bővülést prognosztizált. A Bizottság szerint az idei évben az államháztartás hiánya a GDP 2,5% lehet, jövőre pedig 2,9%. Ugyanakkor fennáll az a veszély, hogy ha a hazai GDP a várakozások alatt teljesít, akkor a hiánycél teljesítése is kétséges lesz.

A hazai fogyasztás a kiskereskedelmi adatok alapján vélhetően csökkent. Januárban még a kiskereskedelmi forgalom enyhe, 0,6 százalékos bővülését regisztrálta a KSH. Februárban ellenben már 1,4 százalékkal maradt el a forgalom volumene ez előző év azonos időszaki szinttől. A márciusi adatokat még nem közölte a KSH.

Mindezek mellett az építőipar a korábbiakhoz hasonlóan nem adhatott lökést a hazai gazdaságnak, elemzői vélemények szerint a mezőgazdaságban tapasztalt agrárboom is véget ért már.

A KSH tájékoztatója szerint a hazai gazdaság teljesítményének csökkenéséhez nagy mértékben járult hozzá az építőipari lejtmenet. Januárban az építőipari termelés 1,5 százalékkal, februárban 16 százalékkal maradt el az előző év azonos időszaki szinttől. Márciusi adatokat még nem közölt a KSH, a korábbi adatok fényében azonban nem várható javulás.

Az ilyenkor szokásossal ellentétben a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) nem küldte meg kommentárját. A tárca az ipari adatokat és az új fogyasztóvédelmi törvényről viszont küldött közleményt.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél