<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Aláírta a belarusz elnök, hogy immár terrorcselekmény előkészítéséért vagy kísérletéért is halálra lehet ítélni valakit - számos ellenzékit tartóztattak már le ilyen vádakkal.

Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök aláírta a terrorcselekmény előkészítéséért vagy kísérletéért halálbüntetés kiszabását lehetővé tevő törvényt - írta szerdán a Ria Novosztyi orosz ügynökség az MTI beszámolója szerint.

Az AFP francia hírügynökég hírmagyarázata szerint a törvény számos ellenzéki aktivistát, köztük az ellenzék külföldre menekült vezetőjét is érintheti. A kelet-európai országban eddig csak az volt kivégzésre ítélhető, aki ilyen cselekményt el is követett, a terrorcselekmény előkészítése vagy kísérlete önmagában nem.

Az Interfax orosz ügynökség szerint a törvényben hangsúlyozzák, hogy a terroristának minősítettek kivételével, semmilyen bűncselekmény előkészülete vagy kísérlete nem büntethető halállal.

Az 1994 óta hatalmon lévő Lukasenka újraválasztása ellen 2020-ban indított hatalmas tiltakozó megmozdulás óta számos ellenzékit vádoltak meg és tartóztattak le terrorcselekmény kísérletére vagy előkészítésére hivatkozva.

2021 márciusában a fehérorosz ügyészség bejelentette, hogy Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezető ellen, aki a tüntetések leverése miatt 2020-ban külföldre menekült, szervezett terrorcselekmény előkészítése miatt nyomoznak - számolt be annak idején a BelTa fehérorosz állami ügynökség.

Fehéroroszország, az Oroszországgal szövetséges egykori szovjet tagköztársaság az utolsó állam Európában, amelyben még mindig alkalmazzák a halálbüntetést. A kivégzéseket tarkólövéssel hajták végre.

A 2020-as elnökválasztást az ellenzék és a nyugati országok szerint Lukasenka csalással nyerte meg. A voksolás után hatalmas tiltakozások kezdődtek, melyekre a rezsim egyre keményebben reagált. Utcára szólította az embereket Cihanouszkaja is az elcsalt voksolás elítélésére. A hatóságok megtorlásul több száz embert letartóztattak, és az ellenzéki vezetők szinte mindegyike kénytelen volt külföldre menekülni.

A mozgalom számos személyiségét súlyos börtönbüntetésre ítélték, a civilszervezeteket és a független médiát betiltották.

Szerdán Hrodna városában újabb per kezdődött 12 ellenzéki aktivista ellen. Feltételezett vezetőjüket, Mikalaj Avtuhovicsot a többi között bűnszervezetben elkövetett terrorcselekménnyel és terrorcselekmény előkészítésével vádolják - közölte a Vjaszna emberi jogi szervezet, amelynek több tagja és vezetője is börtönben ül.  A Vjaszna szerint a nyomozók azzal vádolják a csoportot, hogy felgyújtottak egy autót és egy rendőr házát, majd felrobbantották egy másik rendőr autóját.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Németország 1 milliárd euróval támogatja Ukrajnát? - ez történt eddig ma a háborúban
Privátbankár.hu | 2022. június 25. 18:16
Több fontos esemény is az Ukrajna ellen immár 122. napja orosz katonai invázió során. Ezeket gyűjtöttük össze.
Makro / Külgazdaság Meredeken emelkednek az élelmiszerárak Svédországban is
Elek Lenke | 2022. június 25. 17:42
A tavalyi évhez képest 8,8 százalékkal.
Makro / Külgazdaság Terrorellenes készültséget rendeltek el Norvégiában
Privátbankár.hu | 2022. június 25. 16:54
A legmagasabb szintű terrorizmusellenes készültséget rendelték el szombaton Norvégiában a hajnali oslói lövöldözéses merénylet után.
Makro / Külgazdaság Az ukránok már amerikai fegyverekkel lövik az oroszokat?
Privátbankár.hu | 2022. június 25. 15:37
Az Egyesült Államok által szállított Himars rakétarendszereket már hadrendbe állították Ukrajnában, és célpontokat találnak el az Oroszország által elfoglalt kelet-ukrajnai területeken - közölte szombaton az ukrán hadsereg vezérkari főnöke.
Makro / Külgazdaság Putyin új játszmába kezdett óriás szomszédjánál
Káncz Csaba | 2022. június 25. 15:01
A Kreml üzenete világos: amíg együttműködés és partnerség van, addig a területi követelések nem érvényesülnek. Máskülönben minden lehetséges – mint Ukrajna esetében.  Káncz Csaba jegyzete.  
Makro / Külgazdaság A nap képe: Budapesten is találtunk lángost baráti áron
Privátbankár.hu | 2022. június 25. 14:01
Folytatjuk lángosmustránkat: ezúttal egy budapesti piacon néztünk körbe.
Makro / Külgazdaság Surányi György szerint ma 330-340 forintba kellene kerülnie egy eurónak
Csabai Károly | 2022. június 25. 11:01
Ezt tette volna lehetővé a volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász szerint, ha a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az év elején, amikor már látszott, hogy meglódul az infláció, sokkal nagyobb mértékű kamatemelést hajtott volna végre. Surányi György a lapcsoportunk által rendezett Klasszis Klubban arra is rámutatott, ez esetben például egy euró most akár 330-340 forint is lehetne.
Makro / Külgazdaság Rossz hírt kaptak az amerikaiak
Privátbankár.hu | 2022. június 25. 10:43
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) rontotta az amerikai gazdaság növekedésére vonatkozó előrejelzését részben amiatt, hogy visszaesik a kereslet a jegybank szerepét betöltő Fed várhatóan agresszív kamatemelése miatt, ugyanakkor azzal számol, hogy az Egyesült Államok "szűken ugyan", de elkerüli a recessziót.
Makro / Külgazdaság Valami készül a Csendes-óceán partjainál
Privátbankár.hu | 2022. június 25. 10:23
Ausztrália, az Egyesült Királyság, Új-Zéland, az Egyesült Államok és Japán új csoportot hozott létre, hogy erősítsék gazdasági és diplomáciai kapcsolataikat a csendes-óceáni térség országaival.
Makro / Külgazdaság Csaknem kétszázötven ukrán menekült kapott jó hírt a magyar rendőrségtől
Privátbankár.hu | 2022. június 25. 09:36
Az ukrán-magyar határszakaszon 6990 ember lépett be pénteken Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül 6570-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG