BUX
35 281.84
-0.15%
-54.00
OTP
10 840.00
-1.00%
-110.00
MOL
1 801.00
+0.39%
+7.00
RICHTER
6 525.00
+0.69%
+45.00
MTELEKOM
384.00
-0.26%
-1.00
 
2019. szeptember 9. 16:55

A brit kormányfőt ma valószínűleg ismét leszavazzák a brit parlamentben, amely ráadásul több mint egy hónapra "bezár". Ez azt jelenti, hogy Boris Johnson kénytelen lesz kérni a Brexit újbóli elhalasztását az EU-tól – hacsak nem talál addig valamilyen kiskaput.

Boris Johnson ma Dublinban egyeztetett Leo Varadkar ír kormányfővel. EPA/AIDAN CRAWLEY

A brit parlament előreláthatólag ma este is elveti a brit kormányfő arra vonatkozó javaslatát, hogy tartsanak előrehozott választásokat október 15-én. Az ellenzéki képviselők – élükön a  munkáspártiakkal – ugyanis megerősítették, hogy nemmel fognak szavazni, nélkülük pedig nem lesz meg a javaslat elfogadásához szükséges kétharmados többség.

Nem lesz választás október 31-ig

Mivel a mai vitanappal véget ér a brit parlament jelenlegi ülésszaka, és csak október 14-én kezdődik az új, az előrehozott választásokat, ha lesznek egyáltalán, legkorábban november közepén tarthatják meg.

Ez egyben azt is jelenti, hogy a brit kormányfő elvileg kénytelen lesz a Brexit október 31-én esedékes időpontjának elhalasztását kérni az EU-tól – az őt gyakorlatilag erre kötelező törvényt múlt pénteken a felsőház is elfogadta, így az II. Erzsébet királynő formális jóváhagyásával életbe léphet.

Ezáltal Boris Johnson minden eddiginél szorultabb helyzetbe kerül, hiszen egy olyan lépésre kötelezi a törvény, amit ő konzekvensen elutasít.

Vannak még kiskapuk

A BBC szerint a kormányfői hivatalban most azt vizsgálják, hogyan tudna Johnson úgy kibújni a kötelezettség alól, hogy ne sértsen törvényt.

Az egyik lehetőség, hogy megkér egy vele szimpatizáló EU-tagállamot, hogy ne szavazza meg a halasztási kérelmet – annak elfogadásához ugyanis az összes uniós tagállam beleegyezése szükséges.

A másik lehetőség, hogy Johnson ugyan formálisan kérelmezi a kilépés elhalasztását, ugyanakkor küld egy másik levelet is Brüsszelnek, amelyben világossá teszi, hogy a kormány valójában nem szeretné elhalasztani a kilépést.

Jogászok ugyanakkor arra figyelmeztettek, hogy ha a miniszterelnök nem engedelmeskedik a törvénynek, akár börtönbe is kerülhet.

A konzervatívok nyernének

A kormányfő azzal érvel, hogy be kell teljesíteniük végre a választói akaratot – a britek 2016 júniusában kis többséggel ugyan, de az EU-tagság megszüntetésére voksoltak. Ellenlábasai viszont úgy vélik, hogy megállapodás nélkül semmiképp sem szabad kilépni, mivel az súlyos gazdasági károkat okozna. A Brüsszellel kötött egyezményt a brit parlament nem fogadta el.

Az előrehozott választásokat egyébként valószínűleg a Konzervatív Párt nyerte volna, amely mintegy 10 százalékkal erősödött azóta, hogy kiderült: Boris Johnson veszi át a párt és az ország irányítását.

UPDATE:

Újabb pofon Johnsonnak, nem lesz előrehozott választás

De ki az a Boris Johnson? Honnan jött és mit akar? Miben hasonlít Trumphoz, és miben különbözik tőle? Korábbi videókommentárunk:

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Megindult a csiki-csuki: ismét szigorítanak az USA-ban a vírus miatt
Wéber Balázs | 2020. július 14. 09:31
Kaliforniában be kell zárni a bárokat, múzeumokat és az éttermek benti részét a koronavírus-fertőzések növekvő száma miatt. Floridában viszont szombaton kinyitottak egy Disney Parkot. A járvány alatt 5,4 millió amerikai vesztette el egészségbiztosítását, globálisan pedig mintegy százmillióval nőhet az éhezők száma.
Makro / Külgazdaság Így esett hasra a magyar ipar
Privátbankár.hu | 2020. július 14. 09:01
Májusában az ipari termelés volumene 30,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi, magas bázistól.
Makro / Külgazdaság Váratlan cseh fordulat: a fegyvertartás mellé állt a kormány
MTI | 2020. július 14. 08:05
Alkotmányos joggá tennék a fegyveres önvédelemet és védelmet.
Makro / Külgazdaság Óvatos becslések szerint is 83-132 millió ember jut éhinségre a koronavírus miatt
MTI | 2020. július 14. 07:51
Persze az emberek nem csak a pandémia miatt éheznek, tavaly anélkül is 690 millió fő szenvedett súlyos alultápláltságtól.
Makro / Külgazdaság Megemelik az egészségügyi dolgozók bérét Franciaországban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 14. 06:51
Hét hétig tartó tárgyalások és több tüntetés után aláírták a kormány és a szakszervezetek megállapodását.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor bravózott – tovább erősödött a nagy szövetséges
Wéber Balázs | 2020. július 13. 17:16
Andrzej Duda szűk győzelmével jól jár a lengyel kormánypárt, amely most három évig szinte azt csinál, amit akar. És jól jár az Orbán-kormány is, hiszen egyik legfontosabb politikai szövetségese lett még erősebb.
Makro / Külgazdaság Orbán Dudának: kritikus fontosságú volt a győzelme
MTI | 2020. július 13. 15:35
"A magyar-lengyel barátság a közép-európai összefogás motorja és az európai politika meghatározó tényezője" - írta még a miniszterelnök a lengyel választás eredménye apropóján Dudának küldött levelében.
Makro / Külgazdaság Csúcson az új koronavírus-fertőzések száma, kötelező a maszk az üdülőszigeteken
Wéber Balázs | 2020. július 13. 13:01
Globálisan soha nem regisztráltak még annyi új koronavírus-fertőzöttet, mint tegnap. Az amerikai kontinensen a legsúlyosabb helyzet, de egyes európai országokban is növekszik az új esetek száma. Mallorcán és Ibizán kötelezővé tették a maszkviselést, a sportolást és a strandolást kivéve.
Makro / Külgazdaság Itt a bizonyíték, miért pesszimistább a PM az MNB-nél
Privátbankár.hu | 2020. július 13. 10:41
Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook-oldalán tette közzé, hogy a Pénzügyminisztérium (PM) napokban létrehozott ú,j Heti Gazdasági Indexe (HGI) szerint a második negyedévben 9,9 százalékkal csökkenhetett a magyar gazdaság teljesítménye az előző évhez képest.
Makro / Külgazdaság Trianon és pénzügyi összeomlások – ezért ő a legrosszabb amerikai elnök
Káncz Csaba | 2020. július 13. 10:36
Az első világháború utáni békerendszerekben és átláthatatlan FED megalapításában betöltött szerepe miatt Wilsont minden idők legrosszabb elnökének tartják. Ahogyan a prudens pénzpolitika mellett kardoskodó Mises Intézet leszögezi, a FED tevékenységét – a CIA-val ellentétben – nem vizsgálhatja egyetlen kongresszusi bizottság sem, mint ahogyan a mérlegeit sem auditálhatja semmilyen külső szereplő. Káncz Csaba jegyzete  
hírlevél