<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Lehet, hogy az új köztársasági elnök kénytelen lesz "felvizezni" a programját.

Londoni pénzügyi elemzők egyöntetű véleménye szerint igen nehéz gazdasági örökség vár Emmanuel Macronra, a francia elnökválasztás győztesére, aki a várható ellenállás miatt gazdasági reformterveinek felvizezésére kényszerülhet. A City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőháza, a Capital Economics szakértői hétfői helyzetértékelésükben kiemelték, hogy Macron a munkapiaci reformokat tette reformprogramjának elsődleges elemévé.

A ház szerint ha az új francia elnöknek sikerülne elérnie annyit reformtervei közül, hogy a munkaidőről szóló megállapodásokat vállalati szintre szállítsák le a jelenlegi gyakorlatban alkalmazott ágazati szintről, és ha sikerülne felső határt szabni a munkaügyi bíróságok által elbocsátások esetére megítélhető kártérítések összegére, ez már "tisztes első lépést" jelentene a francia munkapiac rugalmasabbá tétele és a munkanélküliségi ráta csökkentése felé.

Meg kell küzdeni érte

Ehhez azonban Macronnak szüksége lenne a nemzetgyűlés támogatására, és jóllehet a közvélemény-kutatási adatok nem zárják ki, hogy a júniusi törvényhozási választások után az új államfő En Marche nevű mozgalmáé lehet majd a legnagyobb parlamenti frakció, ez azonban korántsem garantált.

Macronnak mindemellett valószínűleg számolnia kell a lakossági ellenállással is, különös tekintettel arra, hogy bár a választást döntő többséggel nyerte, valójában a teljes francia választópolgárságnak kevesebb mint a fele szavazott rá - hangsúlyozzák a Capital Economics elemzői. Hozzáteszik: mindez azt is jelentheti, hogy az új francia elnök esetleg kénytelen lesz "felvizezni" átfogó reformprogramját.

A ház szerint Macron ugyanakkor Németországgal mindenképpen képes lesz együttműködni az európai integráció további előmozdítása érdekében, akár Angela Merkel jelenlegi kancellár, akár fő vetélytársa, Martin Schulz alakíthat kormányt az őszi németországi választások után.

Optimista kilátások

Mindezt egybevetve a Capital Economics elemzői "óvatos derűlátással" ítélik meg Macron esélyeit arra, hogy reformterveinek legalább egy részét végre tudja majd hajtani, felhajtóerőt adva a francia gazdaságnak, de úgy vélik, "a feladat nem könnyű".

A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő hétfőn Londonban összeállított elemzése szerint Macron reformközpontú cselekvési programja pozitív Franciaország adósmegítélése szempontjából - feltéve, hogy az új államfő e programot végre is tudja hajtani, és el tudja érni a francia gazdaság középtávú növekedésének erősítésére és az államadósság konszolidációjára kitűzött célt.

A Moody's szerint azonban ha az elnöki intézmény és a következő parlament nem lesz képes dűlőre jutni a reformok végrehajtásában, annak ötévnyi további gazdasági sodródás lehet a következménye, és ez még inkább kikezdheti Franciaország szuverén adósprofilját.

Innen szép győzni

A hitelminősítő szerint Macron "viszonylag kedvezőtlen" közfinanszírozási és növekedési helyzetből kezdi elnöki időszakát. A francia államadósság-ráta megközelíti a hazai össztermék (GDP) 100 százalékát, és valószínűtlen, hogy az évtized vége előtt érdemben csökkenésnek indulna. Franciaország évtizedek óta nem ért el komolyabb sikereket az adósságcsökkentésben, és ez várhatóan ezután is így lesz - jósolják a Moody's londoni elemzői.

A cég szerint mindehhez viszonylag gyenge növekedési potenciál is járul, és a jelentősebb növekedésösztönző reformok elmaradása esetén nem valószínű, hogy az éves összevetésű gazdasági növekedés hosszabb távon meghaladhatná a 1,5 százalékot.

A Moody's közölte: Franciaország államadós-besorolását és az osztályzat kilátását középtávon az fogja meghatározni, hogy a gazdaságpolitikai döntéshozók mennyire lesznek képesek a növekedésösztönzéshez és a költségvetési konszolidációhoz szükséges szakpolitikai intézkedések kidolgozására és sikeres végrehajtására.

A Moody's jelenleg "Aa2" szintű - a lehetséges legjobb "Aaa" besorolástól két fokozattal elmaradó - osztályzattal és stabil kilátással tartja nyilván a francia államadósságot. A cég több mint három éve, 2012 novemberében vonta meg az "Aaa" besorolást Franciaországtól - a második legnagyobb euróövezeti gazdaságtól -, azzal a véleményével indokolva a döntést, hogy a francia gazdaság növekedési kilátásait számos szerkezeti probléma gyengíti, és emiatt egyre nehezebben megjósolható, hogy Franciaország mennyire lenne képes ellenállni bármely jövőbeni euróövezeti sokknak.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Még csak most jön a feketeleves?
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 11:16
A következő hónapokban az egyre magasabb bázis, a növekvő infláció, egyes háztartások esetén a meredeken megugró rezsiköltségek, az előbbiek miatt az év utolsó hónapjaiban csökkenő reálbérek, az emelkedő kamatok, valamint egyes átmeneti tényezők megszűnése miatt folytatódhat a kiskereskedelmi forgalomlassulása - derül ki a Magyar Bankholding friss elemzéséből.
Makro / Külgazdaság Nincs jó hírünk annak, aki autót venne
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 10:22
Miközben az új személygépkocsikra hosszú hónapokig, akár évekig is kell várni, a használt autókból is kevesebb érkezik az országba.
Makro / Külgazdaság Ebből megint baj lesz: kilőtt a gázár!
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 09:18
Több mint 5 százalékos drágulást követően csaknem két hónapja nem látott magas szinten áll.
Makro / Külgazdaság Most már az adatok is mutatják, mennyire megcsappant a költőpénzünk
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 09:00
Szinte hajszálra ugyanakkora volt a kiskereskedelmi forgalom, mint egy éve - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss közléséből.
Makro / Külgazdaság Globális minimumadó: az Orbán-kormány kritikája, hogy az egyetlen versenyelőnyünk az alacsony adókulcs
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 08:11
A globális minimumadó nem vonja el az adópolitika megszabását a nemzeti kormányoktól – írja laptársunk, az Mfor. Rámutatnak, az adófajtának mind a két pillérje, az extraprofitadó és a minimális nyereségadó is elsősorban a multinacionális vállalkozások anyavállalatainak országai számára jelent többletbevételt, a világcégek központjában kell majd megfizetni ezt az adóterhet. Laptársunk értékeli Orbán Viktor miniszterelnök ezzel kapcsolatos álláspontját is.
Makro / Külgazdaság Kezd derengeni Putyinnak, mi várhat az oroszokra
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 07:23
Avril Haines, az amerikai nemzeti hírszerzés igazgatója jelezte, hogy az orosz elnök már nincs annyira elszigetelve az ukrajnai invázióból származó rossz hírektől. Dióhéjban az elmúlt órák háborús történéseiről.
Makro / Külgazdaság Blinken: az Egyesült Államok elszánt barátként marad meg Izrael mellett
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 06:32
Az Egyesült Államok és Izrael partnersége erősebb mint valaha, és ezen nem változtatnak az amerikai adminisztráció és a leendő új izraeli kormány közötti erős véleménykülönbségek Palesztina és Irán tekintetében - hangsúlyozta Anthony Blinken amerikai külügyminiszter vasárnap egy konferencián Washingtonban.
Makro / Külgazdaság Életbe lépett az olajembargó: komoly dízelhiány jöhet - interjú
Tiszóczi Roland | 2022. december 5. 05:26
Az oroszok háború-finanszírozási forrásainak elzárása céljából az orosz olajexport ma életbe lépett európai uniós embargója óriási kihívást jelent nemcsak az öreg kontinens, de az egész világ ellátása szempontjából. Ha ezt a magyar kormány nem ismeri fel, hamarosan hazánkban lehet a legmagasabb üzemanyagár egész Európában – mondta Pletser Tamás, az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője a lapunknak adott interjúban.
Makro / Külgazdaság Amerika ezzel meg is nyerné a következő világháborút
Káncz Csaba | 2022. december 4. 18:52
A világ első 6. generációs stratégiai bombázója a Pentagon válasza a Kínával való jövőbeni konfliktussal kapcsolatos növekvő aggodalmakra. A B-21 Raider „digitális bombázó”, amely felhőtechnológiát tartalmaz, lehetővé téve a gyorsabb frissítéseket. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kongóban keresztények tízezrei tiltakoztak
Privátbankár.hu | 2022. december 4. 18:36
Keresztények tízezrei tüntettek a Kongói Demokratikus Köztársaságban az ország keleti felét szorongató erőszak ellen vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG