<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
9p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Egyes egészségügyi intézményekben már meg is kapták a dolgozók a március 1-jén életbe lépő új egészségügyi szolgálati jogviszony miatti szerződéstervezetüket, ezért sokan kíváncsiak, van-e már munkaerőpiaci mozgás a közkórházak felől a magánszektor felé? Körkérdésünkben arra voltunk kíváncsiak, van-e túljelentkezés a nagyobb magán egészségügyi szolgáltatóknál, jönnek-e haza külföldről orvosok, illetve mennyire bizakodóak a romló gazdasági viszonyok ellenére? Négy vezető válaszol, de egyetlen szó mindannyiuknál felbukkan, ez pedig a kivárás.

Affidea Magyarország Kft. – Leitner György ügyvezető:

„Még mindig kivárás tapasztalható. Egyrészt azért, mert a másodállások részletszabályai, azok külön engedélyeztetése még mindig nem teljesen világos. Bár látom annak jeleit, hogy viszonylag megengedő szabály várható, hiszen, ha teljes szigorítást vezetnének be, felborulna az egész egészségügyi rendszer, mert nincs két szektorra elegendő egészségügyi személyzet. A kivárás másik oka az orvosokat is érintő KATA-szabályok változása, ami szintén óriási probléma. A január 1-jétől megváltozott adószabályozás szerint 3 millió forint feletti bevételnél úgynevezett büntetőadót vezettek be, ami nagyon sok orvost, kisebb mértékben szakdolgozót is érint. A magánintézmények nem szívesen fizetnék ezt a 40 százalékos pluszadót, ezért a döntéshozóknál szerettük volna elérni, hogy az orvosok ne tartozzanak a megváltozó KATA-szabályok alá, mert önálló tevékenységet végző és nem bújtatott munkavállalóként működő személyekről van szó, de sajnos nem jártunk sikerrel.”

Az ügyvezető szerint épp ezért nagy mozgások inkább márciustól lesznek. Tisztában vannak azzal is, hogy egyes egészségügyi szakmáknál hiába emelkedett a bér, összességében nem biztos, hogy az orvosok jobban járnak. Mert hiába a megemelt fizetés, ha a pótlékokat nem kapják meg, így nem biztos, hogy látványos lesz a kompenzáció emelkedése.

Leitner György úgy látja, a 10-15 éve kint élő szakorvosok között fordult a trend, akár a Brexit miatt is, és jónéhányan fontolgatják a hazatérést.

„Ugyanakkor a fiatal orvosokról azt halljuk, nem csitul a vágy, hogy kimenjenek szerencsét próbálni, tehát kicsit ellentétes mozgásokat érzékelünk a külföldi munkavállalással kapcsolatban.”

A forgalom visszarendeződésével kapcsolatban az Affidea ügyvezetője egyelőre csak találgatni mer. A Covid előtt a keresletnövekedés miatt évről-évre átlagosan 10 százalékot bővült a magán egészségügyi szektor. A járvány alatt viszont egyértelmű megtorpanást tapasztaltak, főleg tavasszal, az első hullám idején.

„Az ősz nem volt ennyire drámai, de a dinamika nem tért vissza az eredeti szintre, és most, év elején is érezzük, hogy a koronavírus-járvány erősen nyomja a szektort. A Covid után egyértelműen lesz egy visszacsapás, de nagy kérdés, hogy egy rosszabb gazdasági helyzetben mennyire csökken a fizetőképes kereslet”.

Dr. Rose Magánkórház – Dr. Papik Kornél ügyvezető igazgató:

A kollégák körében hónapok óta nagy a bizonytalanság és a feszültség, ami most fokozódott, mert a következő napokban meg kell hozni a döntésüket. Sokan panaszkodnak arra, hogy még mindig nem jutnak elég információhoz, elsősorban a másodállások engedélyezésével kapcsolatban. Mindeközben egyre több kolléga dolgozik főállású munkaviszonyban a Dr. Rose Magánkórházban, ahol arra számítanak, hogy az elmúlt időszak sok tapogatózó beszélgetése után a következő hetekben növekszik majd a konkrét megkeresések száma.

„Úgy látjuk, hogy míg korábban egy-egy hiányszakmában nehéz volt megfelelő munkatársat találni, ma a meghirdetett állásokat gyorsan sikerül betölteni, amihez persze hozzájárul kórházunk jó híre is. A verseny inkább a magánegészségügyi intézmények között van, ki tud jobb feltételeket biztosítani azok számára, akik elhagyták az állami egészségügyet.”

Külföldről való tömeges visszatérést Dr. Papik Kornél nem tapasztalt, de véleménye szerint az biztos, hogy a nem paraszolvenciás szakmákban a fiatal szakemberek számára az új rendszer összességében vonzóbb kompenzációt kínál. Ám a fizetés mellett figyelembe kell venni a munkakörülményeket, a szervezeti kultúrát, a munkaterhelést, a kutatási lehetőségeket is.

„Az egészségügy átalakítása jelenleg olyan tempójú és olyan sok kérdéssel terhelt, ami fokozza a bizonytalanságot. Ha el is indul a visszavándorlás, az csak a változtatások lezajlása után lesz nagyobb mértékű.”

A Dr. Rose ügyvezetője szerint a magán egészségügyi szektor jövőjével kapcsolatban üzleti szempontból racionális lenne az állami egészségügy beszűküléséért szurkolni, de egy fejlődő társadalom nem engedheti meg magának, hogy ne legyen jól működő egészségügyi rendszere. Hosszú távon sokkal nagyobb veszteséget okoz, ha a lakosság nem kap megfelelő egészségügyi ellátást. A járvány komolyan sújtja a kevésbé tehetős rétegeket, akik ennek ellenére igyekeznek előteremteni a magánegészségügyi ellátás finanszírozását, ha másképp nem kapnak ellátást.

„A magánegészségügynek azonban elsősorban nem az a feladata, hogy az állami ellátásban ellátatlanul maradókat gyógyítsa, hanem azok számára kell kiváló szolgáltatást nyújtani, akik jobbat szeretnének az állami egészségügyi ellátásnál. A Dr. Rose Magánkórházban összességében a forgalom folyamatos növekedését tapasztaljuk és valóban szélesedik az a kör, amely tagjai igénybe veszik a szolgáltatásainkat.”

Wáberer Medical Center (WMC) – Dr. Mári Róbert ügyvezető igazgató:

„Érezhetően nőtt a munkavállalói érdeklődés és a jelentkezők száma, akik között nagy számban találhatók elismert, nagy pacientúrával rendelkező orvosok. Hiszen a Wáberer Medical Center teljes körű képalkotó diagnosztikai háttere, illetve a két ultramodern műtőre épülő fekvőbeteg részlege miatt a WMC nemcsak a szakorvosok számára vonzó alternatíva, de a kiépített praxissal rendelkező sebészek számára is kifejezetten érdekes. Ezt a szakmai vonzerőt tovább fokozza a WMC keretei között működő specializált ortopédiai és kardiológiai centrum, illetve a piacon – szolgáltatási és betegút-menedzsment szempontból is egyedülálló – azonnali orvosi ellátást nyújtó Walk-IN Center.”

A WMC vezetője is úgy látja, hogy a jelen helyzetben sokan kivárnak, hiszen a változásoktól általában tartanak az emberek.  Tömeges átvándorlást nem érzékelnek – ezt igazából nem is tartanák támogatandónak, hiszen a pandémia időszakában az állami rendszerben égető szükség van a szakemberekre. Elsősorban azokat az orvosokat keresik, akiknek valamilyen különleges szaktudása van, és a szakmai megközelítésük illeszkedik a WMC filozófiájába és értékrendjébe.

„Jelenleg több mint 20 olyan orvos dolgozik nálunk, aki külföldről, jellemzően Angliából tért haza, és van, aki jelenleg is kijár dolgozni. Meggyőződésünk, hogy a hasonló gondolkodású szakemberek vonzzák egymást: a minőségi betegellátásról egyformán vélekedő orvosaink szemléletformáló ereje a WMC modelljének egyik legnagyobb erőssége. A külföldről hazatérő szakemberek magukkal hozták a kinti tapasztalataikat, az ott már bizonyított helyes gyakorlatokat, és a kipróbált protokollokat. Ez tetten érhető a gyógyító munkájuk eredményességében, és abban is, hogy a pácienseket valóban partnerként kezelik. Tapasztalataink szerint a külföldről hazatérő orvosok elsősorban a privát szolgáltatóknál helyezkednek el, gyakran korábbi kollégáik hívó szavát követve.”

A járvány negatív gazdasági hatásai ellenére Dr. Mári Róbert úgy látja, hogy folyamatosan nő az igény a minőségi, komplex magánszolgáltatások iránt. Ezt támasztja alá, hogy egyre több szakrendelés és diagnosztikai szolgáltatás esetében – a megnövekedett kereslet miatt – ma már hétvégi időpontokkal is várják a pácienseket. Véleménye szerint ugyanakkor igazi áttörést majd a szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítások széles körű elterjedése hozhat. Addig olyan megfizethető árú – kártyás, átalánydíjas – szolgáltatások bevezetésén dolgoznak, amelyek a kevésbé tehetős, vagy anyagilag nehezebb helyzetbe került emberek számára is megfizethetők.

Doktor 24 Medicina Zrt.– Kóka János elnök:

A koronavírus-járvány ellenére az elmúlt egy évben a Doktor24 dinamikus növekedésének köszönhetően folyamatosan emelkedett az új orvosok száma, de ez a tendencia szerintük inkább organikus, s még nem köthető a márciussal életbe lépő új egészségügyi jogviszonyhoz. 

Kóka János, a Doktor 24 elnöke. Fotó: Bánkuti AndrásKóka János, a Doktor 24 elnöke. Fotó: Bánkuti András

„Sokan kivárnak még a pontos információkig, hiszen csak ennek tükrében kerülnek majd igazi döntési helyzetbe az orvosok.” 

Orvosi, szakápolói túljelentkezést a Doktor 24-nél nem tapasztalnak, hiszen folyamatos az egészségügyi munkavállalók felvétele, így „túljelentkezésről” nem lehet beszélni, de arra mindig nagy figyelmet fordítottak, hogy a legjobb szakemberek válasszák őket.

Az idegenbe távozott orvosok közül több új orvoskolléga csatlakozott az elmúlt időszakban csapatukhoz, akik a külföldön működtetett praxis helyett náluk folytatják.

„Most már olyan jövedelemszintek, körülmények és tudományos lehetőségek érhetőek el Magyarországon is - elsősorban a nagy professzionális szolgáltatóknál -, ami versenyképes alternatívát jelent a kint elérhető életszínvonal itthoni megvalósításához.”

A járvány miatt kialakult válsággal, s az emiatt esetleg visszaeső fizetőképes kereslet alakulásával kapcsolatban Kóka János úgy véli, hogy az egészség felértékelődött a világjárvány hatására, miközben az állami ellátás hozzáférhetősége sok esetben korlátozott. Hosszúak a várólisták, sok a bizonytalanság, ezért az idő az egészség szempontjából kulcsfontosságú.

„Aki elérhető, gyors és professzionális ellátást szeretne, ki fogja próbálni a magánegészségügyet, és nem fog csalódni. Mi a jövő egészségügyét építjük, amelyben a vállalati és a magánügyfelek mellett bővíteni szeretnénk a közfinanszírozott (TB-kártyával igénybe vehető) szolgáltatásainkat, illetve törekszünk arra, hogy a biztosítótársaságok első számú partnerei legyünk.”

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Hamarabb juthatnak be a műtőbe a betegek
MTI | 2021. szeptember 25. 09:22
Ennek érdekében bő 12 milliárd forintot különítenek el a költségvetésben.
Makro / Külgazdaság Mérsékelt kormányzati jelenlét a gazdaságban - ezért javított a besorolásunkon a Moody's
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 25. 08:59
A kulcsintézmények megbízhatóságával, a kormányzati intézkedések erőteljes kiszámíthatóságával indokolta a hitelminősítő Magyarország felminősítését.
Makro / Külgazdaság Idén tényleg gazdag lesz az idősek karácsonya? A Hét Videója
Baka F. Zoltán - Izsó Márton | 2021. szeptember 24. 18:44
Valóban, eddig soha nem látott pénzt kapnak a rendes nyugdíjon felül a jogosultak év végén, de nagy az aránytalanság.
Makro / Külgazdaság Bizonytalan koalíciós politikát hozhat a vasárnapi német választás
Káncz Csaba | 2021. szeptember 24. 14:51
Három párt esetén a kormányalakító tárgyalások az eddigieknél is bonyolultabbak lesznek, hiszen a három formáció bel- és külpolitikájában érzékelhető távolságok vannak. Párizsban növekszik a félelem a hárompárti koalícióval meggyengülő Németországtól. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály: rekordmagas lehet a gazdasági növekedés 2021-ben
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 24. 13:02
A pénzügyminiszter szerint az újraindítás célja nem a 2019-es szint, hanem a koronavírus kitörése előtti lendület elérése.
Makro / Külgazdaság Törlesztési csődközelben a China Evergrande
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 24. 11:32
Közelebb került egy esetleges törlesztési csődhöz a China Evergrande, a második legnagyobb kínai ingatlanfejlesztő csoport, miután elmulasztotta egyik dollárkötvényének kamatait kifizetni a csütörtöki határidőre.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor a korábban elvett nyugdíjat még a választások előtt visszaadná
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 24. 08:25
A miniszterelnök még nem látja a pontos megoldást, de mindent megtesz azért, hogy a 13. havi nyugdíjakat a tervezettnél gyorsabban kifizessék, és az érintettek még a választások előtt megkapják a pénzt.
Makro / Külgazdaság Fontos bejelentést tett Varga Mihály az adóvisszatérítésről
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 24. 07:24
Döntött a kormány a családi adóvisszatérítés részleteiről - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter péntek reggel a közösségi oldalára feltöltött videóban.
Makro / Külgazdaság Hajléktalan tüntetők foglalták el a tőzsdét Brazíliában
MTI | 2021. szeptember 24. 06:54
Több tucat hajléktalan tüntető rövid időre elfoglalta csütörtökön a brazíliai Sao Paulo, Latin-Amerika legnagyobb tőzsdéjét, hogy elítéljék az országban egyre növekvő egyenlőtlenséget.
Makro / Külgazdaság Választ Németország – Újabb kritikát kapott az Orbán-kormány
Wéber Balázs | 2021. szeptember 24. 05:34
A német választások kimenetele teljesen nyílt, de akár az SPD, akár a CDU-CSU nyer, csak kisebb pártokkal összefogva alakíthat majd kormányt, mondta Thomas Petersen, az Allensbach Közvéleménykutató Intézet projektvezetője a Privátbankár.hu-nak adott interjúban. A kommunikációs szakember szerint a német politika „hollandosodik”: két nagy erő helyett féltucatnyi, közel azonos erősségű párt alakíthatja a politikai életet. Szerinte Magyarország szempontjából szinte mindegy, hogy ki nyeri a német választást, a kormányzásra esélyes pártok külpolitikája ugyanis hasonló. A szakember, aki múlt héten tartott előadást Budapesten a Mathias Corvinus Collegium egyik intézetének meghívására, aggódik a magyarországi fejlemények miatt. Úgy érzi, hogy a rendezvényen megpróbálták eszközként felhasználni. Mint mondta, nyilvánvaló, hogy a magyar kormány hatalmas pénzeket fordít propagandára.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos