<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Hatalmas fejlesztések zajlanak a hazai gázhálózat központjában, Városföldön, amelyek révén az ország bármely részén lévő felhasználó ellátható lesz gázzal, függetlenül attól, hogy milyen irányból érkezik a gáz az országba - mondta az FGSZ Földgázszállító Zrt. elnök-vezérigazgatója a Világgazdaságnak.

Ferencz I. Szabolcs a lap keddi számában megjelent interjúban kifejti: a gázközpont átalakítása a cég legnagyobb beruházása, amely a szerb-magyar interkonnektor kialakításának része. Városföld a beruházás után bármely irányból fogad majd földgázt - Horvátországból, Romániából, Ukrajnából, Ausztriából, Szlovákiából vagy Szerbiából -, és bármely irányba képes lesz továbbítani is. A szállítások október 1-jén már el tudtak indulni, és az átalakításoknak köszönhetően a délről érkező gázt az eddiginél jóval alacsonyabb költséggel tudják majd eljuttatni az ország bármely pontjára - ismertette.

A társaság nemrég zárta le a 23 milliárd forintos nagy projektet, amellyel lehetővé vált a Szerbia felőli behozatal elindítása. Ennek révén olyan kiegyensúlyozottá vált az ország ellátásbiztonsága, mint még soha korábban - mutatott rá az elnök-vezérigazgató. Megjegyezte, hogy az Ukrajna felőli import mértéke ugyanakkor esett, és megszűnt a tranzit is, ám szerinte az ukrán-magyar vezeték stratégiai fontosságán kevéssé változtat egy ideiglenes forgalomcsökkenés.

Az új fejlesztésnek köszönhetően a Szerbia felől érkező gázt is olcsón el tudják bárhova juttatni az országba (Illusztráció - Depositphotos)
Az új fejlesztésnek köszönhetően a Szerbia felől érkező gázt is olcsón el tudják bárhova juttatni az országba (Illusztráció - Depositphotos)

Ferencz I. Szabolcs beszámolt arról, hogy az import diverzifikálása érdekében az FGSZ és szlovéniai partnere egy évi 1,5 milliárd köbméter kapacitású interkonnektor létesítésére készül, a beruházáshoz uniós támogatást szeretnének igénybe venni. Szlovéniai partnerükkel a közös projektjavaslatot aukcióztatniuk kell, ez 2022-re várható. Sikeres, azaz bizonyos arány fölötti kapacitáslekötés esetén a következő évben indulhat a beruházás. Az európai összekapcsolódási eszközalapból a beruházási javaslat 50 százalékos európai uniós támogatást céloz meg, a fennmaradó 50 százalékot pedig az aukció által, piaci alapon finanszíroznák.

Az elnök-vezérigazgató sikeresnek értékelte a 2019-es és a 2020-as évet, amikor még fontos volt Magyarország tranzitszerepe, és a gázigény sem csökkent jelentősen a vírus hatására. Az idén az év elején azonban a régió jellemző szállítási útvonalai megváltoztak, a korábban Magyarországon áthaladó tranzit nagy része már Bulgária felől érkezik Szerbiába és Boszniába, ezért várakozásai szerint 2021 mindenképpen gyengébb év lesz.

A jövő évben azonban ismét javulhat az eredményük, amit arra alapoznak, hogy dél felől reményeik szerint több gáz éri el az országot, és nőhet a szállítás észak felől is a lengyel-szlovák interkonnektor átadásával. Ez utóbbi újabb forrás elérését teszi lehetővé. Ferencz I. Szabolcs jelezte: középtávon abban bíznak, hogy beindul a fekete-tengeri gáztermelés, és Románia felől is akkora mennyiség érkezhet, amelynek felhasználásában és tranzitálásában az FGSZ számottevő szerepet tölthet be.

 

Makro / Külgazdaság Lengyel vadászgépekre fáj az ukránok foga - hideg fogadtatást kapott az új amerikai nagykövet Moszkvában
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 20:14
Hétfőn sem volt hiány az eseményekből a háborúban. 
Makro / Külgazdaság Putyin telefonált: itt van, miről volt szó
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 19:36
Az orosz elnök a nemzetközi színtéren hozzá hasonlóan vitatott személlyel beszélt.
Makro / Külgazdaság A politizáló orosz menekültek után halálosztag indulna
Káncz Csaba | 2023. január 30. 19:13
A Biztonsági Tanács elnökhelyettese halálosztagok bevetésére szólít fel az országot elhagyó, de politikailag továbbra is aktív oroszok ellen. A külföldre menekült informatikusokat viszont busás jutalmakkal csábítanák haza. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Néhány hónap, és brit tankok érkeznek az orosz-ukrán frontra
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 17:32
Ukrajna dörzsölheti a markát a brit védelmi miniszter kijelentése után.
Makro / Külgazdaság Veszélyben Kína hosszútávú fejlődése – mutatjuk, miért
Tiszóczi Roland | 2023. január 30. 15:24
A szülőképes korú nők száma Kínában tavaly több mint négymillióval csökkent, ami az egygyermekes politika öröksége. Ugyanakkor egy gyermek felnevelésének költsége Kínában az egy főre jutó GDP közel hétszerese, ez majdnem a duplája az Egyesült Államokban vagy Japánban erre fordított összegnek, ami visszaveti a gyermekvállalási kedvet.
Makro / Külgazdaság Erőteljesen bővít a két légióriás
Szakonyi Péter | 2023. január 30. 14:15
Idén tízezerrel bővíti dolgozói létszámát a Boeing. Az amerikai repülőgépgyártó óriás már tavaly is “hízott” - akkor 23 ezer új dolgozót vett állományba.
Makro / Külgazdaság Ha ez igaz, Putyin tényleg valami durvát mondott telefonon
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 13:51
Elég meredek kijelentéseket tett Vlagyimir Putyin állítólagos szavairól a volt brit miniszterelnök.  
Makro / Külgazdaság Megszólalt az Európai Unió Tanácsa az uniós minimálbérről
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 12:38
Tagállami szinten kell meghatározni, és rendszeresen felül kell vizsgálni.
Makro / Külgazdaság Itt a friss német GDP-adat
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 11:36
A negyedik negyedévre és a 2022-es év egészére is kaptunk információkat Európa legnagyobb gazdaságáról.
Makro / Külgazdaság Szerdán a dízelesek örülhetnek
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 11:01
Csökken a gázolaj beszerzési ára, de kérdés, ez megjelenik-e a kútoszlop áraiban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG