4p

Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.

  • Az orosz légvédelem tévedésből előtt egy Szuhoj vadászbombázót a Krím félsziget felett. Az orosz légierő Szimferopol mellett a belbeki repülőtéren állomásoztat számos ilyen repülőgépből álló egységet.

Saját gépet lőhetett le az orosz légierő. A kép illusztráció.
Saját gépet lőhetett le az orosz légierő. A kép illusztráció.
Fotó: Fotó: EPA/SWEDISH AIR FORCE

 

Szergej Sojgu orosz hadügyminiszter Ukrajna „legnagyobb szövetségese” jelenleg, mert teljesen inkompetens ezen a poszton – mondta Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő. Csak azért tarthatja meg a miniszteri bársonyszéket, mert több évtizede Vlagyimir Putyin szoros szövetségese. Egyébként az elmúlt évtizedben személyesen lopta el a katonai fejlesztési kiadások harmadát, további harmada pedig az emberei zsebében landolt – állítja Zeihan. Szerinte rövid távon akár tengeri blokáddal lehetne garantálni, hogy Oroszország ne legyen képes olajat eladni a világpiacon – folytatta az elemző. Ezt az európai országok nem akarják meglépni, mert van néhány ország, amely függ az orosz olajtól és gáztól. Az idei év második felére azonban Magyarország maradhat az egyetlen ilyen állam. Ezért az EU megerősítheti az Oroszország elleni szankciópolitikát, mert ha erre hasonlóan reagál a Kreml, akkor jó eséllyel csak Magyarország kerülne bajba. Szerinte megvan a veszélye, hogy a budapesti kormány elvesztheti uniós szavazati és ezzel vétójogát.

  • A orosz hadsereg kisebb taktikai sikerei ellenére nem vár jelentős területi nyereségeket orosz részről George Barros, az amerikai ISW katonai kutatóintézet Oroszországgal foglalkozó kutatócsoportjának vezetője. Ennek persze az a feltétele, hogy az ukrán katonaság hozzájut a kellő nyugati fegyverutánpótláshoz pozíciói tartása érdekében. Az ISW szakértői arra számítanak, hogy Avgyijivkától nyugatra nem tudnak jelentősen előretörni az oroszok. Részben rendezni kell a soraikat a város megszerzése közben elszenvedett jelentős veszteségeik után, részben az ukránok beásták magukat ezen a területen jól védhető pozíciókba.
  • „Külföldi ügynöki” tevékenységgel és a „nácizmus rehabilitálásával” vádolták meg az orosz hatóságok Ruslan Aysin tatár politológus-újságírót. Aysin azt mondta a Moscow Timesnak, hogy nem lepte meg a lépés, mert szándékosan hagyta figyelmen kívül azokat a követelményeket, amelyek teljesítésével elkerülhette volna, hogy „külföldi ügynöknek” minősítsék.
  • Ukrajna sokkal több gabonát exportál a Fekete-tengeren át hajóval, mint 2023 nyarán. Januárban 5,3 millió tonna, februárban 5,8 millió tonna, márciusban 27-éig 4,5 millió tonna árut vittek ki ezen az útvonalon. Az orosz invázió előtt havonta átlagosan 6,5 millió tonna volt az ukrán tengeri gabonaexport mennyisége.
  • Ötéves csúcson volt az orosz patikákban eladott antidepresszáns gyógyszerek mennyisége 2024 első heteiben – vette át a Vedomosztyi üzleti lap a DSM Group gyógyszer-értékesítéssel foglalkozó kutatóintézet adatát. A gyógyszertárak 3,6 millió dobozt adtak el ilyen készítményekből 2,9 milliárd rubel (11,5 milliárd forint) értékben az év első 11 hetében. A DSM szakértői szerint ennek az lehet az oka, hogy az orvosok szívesebben írnak fel ilyen gyógyszereket a szovjet érában megszokott nyugtatók helyett.
  • Oroszország jelentős részén „nagy” vagy „extrém” veszélye lesz idén az erdőtüzeknek – jelezte előre a Hydrometeorological Center az időjárási és klímaadatok alapján. Egy tájvédelemmel foglalkozó civil szervezet, szakértője, Grigrorij Kukszin riasztónak tartja a prognózist, mert a tűzoltóság nincs felkészülve sem ezeknek a tüzeknek a megelőzésére, sem az oltásukra.

Források: BBC, Guardian, Moscow Times, Times Radio

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG