TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
4,1 százalék lett az amerikai GDP növekedés a második negyedévben, és ezzel megközelítette a mi 4,4 százalékos szintünket. Míg Európában főleg a felzárkózó gazdaságok növekszenek gyorsan, addig az óceán túloldalán elnök minden panasza ellenére az Egyesült Államok éri el ezt az ütemet, noha gyakorlatilag a világ leggazdagabb országa.

Nem az első negyedév az utóbbi években, amikor az amerikai gazdaság ilyet produkál: 2014 harmadik negyedévében 4,9 százalék lett az éves ütem, egyúttal a mostani a Reuters szerint a harmadik legerősebb adat az 1929-32-es válság óta. Igazán nem lehet oka panaszra Trumpnak, noha gyakran emlegeti, hogy Európa és Kína kizsákmányolja országát a kereskedelemben és a valutaárfolyamok által.

Trump elégedett

Most ő maga is elismerte, hogy jó úton van országa afelé, hogy a növekedés elérje 13 éve a legmagasabb szintet (nem tudni, miért ezt a számot hangsúlyozta, talán mert akkor republikánus elnökség volt). Hozzá kell tenni, hogy pont az elnök intézkedései miatt egyszeri tétel is befolyásolta az adatot: az amerikai farmerek rohantak Kínába vinni amennyi szóját csak tudtak, még mielőtt életbe léptek Trump vámjai és Kína viszontvámjai.

A közeljövő

Mindazonáltal a belföldi fogyasztás 4 százalékkal nőtt, a kormány 3,5 százalékkal költött többet. A Fed mindazonáltal éves szinten 2,8 százalékot vár (ilyen fejlett országnál ez is óriási), jövőre 2,4-et, 2020-ban pedig 2 százalékot. A fejlett országok között ezzel az egyik legmagasabb növekedési szintet éri el, így aztán Amerikát belátható időn belül nem fogja utolérni senki, hozzá egyelőre nem lehet felzárkózni.

Világrekorderek

Mindemellett rengeteg országban van a világban igen magas gazdasági növekedés, persze elsősorban a szegényebb országokban, és ez így természetes, nekik kell felzárkózniuk. Két afrikai ország, Ruanda és Etiópia vezeti a listát 10 százalék fölötti ütemmel, majd Örményország jön 9,6 százalékkal. India a maga 7,7 százalékával azért örvendetes, mert az emberiség közel ötödét jelenti, de az ugyanekkor lakosságú Kína sem sokkal marad el ettől, ráadásul ő már szegénynek sem mondható.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
hírlevél