3p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Május 4-től megkezdik Németországban az iskolák újranyitását, és a maximum 800 négyzetméter alapterületű üzletek is kinyithatnak ismét. Zárva maradnak viszont az éttermek, valamint a német futballbajnokság újraindítását sem tervezik még. A német belügy azzal számol, hogy a világjárvány 2021-ig is elhúzódhat, a korlátozásokon csak lépésről lépésre kívánnak enyhíteni. 

Németországban május 4-től kezdve megkezdik az iskolák újranyitását (egyelőre a végzős évfolyamoknak), erről Angela Merkel kancellár döntött konzultálva a tartományi vezetőkkel. Ugyanakkor arról is döntöttek, hogy a tömegrendezvényekre vonatkozó tiltás augusztus végéig érvényben marad.

A boltokban is újraindulhat az élet, a maximum 800 négyzetméter alapterületű üzletek nyithatnak ki újra.  A könyvesboltok és az autószalonok alapterülettől függetlenül kinyithatnak.  Mindenkinek erősen javasolják ugyanakkor, hogy hordjon maszkokat. 

Fotó: depositphotos.com
Fotó: depositphotos.com

Zárva maradnak viszont az éttermek, valamint a német futballbajnokság, a Bundesliga újraindításáról egyelőre nem tárgyaltak. Az esetleges újabb enyhítésekről vagy szigorításokról kéthetente fog ülésezni a német kormány, írja a DW.

Németországban 132.210 fertőzöttet regisztráltak eddig, közülük 3495 elhunyt. A gyógyultak száma 68.200. Az országban látványosan alacsony egyébként a halálozás, legalábbis a többi országokhoz képest.

A koronavírus-járvány lassítására bevezetett korlátozások fokozatos lazítását és a vírus jelenlétének minél szélesebb körű, folyamatos megfigyelését már korábban javasolta a német nemzeti tudományos akadémia szerepét betöltő Leopoldina - Nationale Akademie der Wissenschaften. 

A németországi tapasztalatok - Ausztriához hasonlóan - azért is fontosak Magyarország számára, mert Orbán Viktor amolyan tesztállamként tekint rájuk. "Külön csoporttal figyeltetem Dél-Németországot és Ausztriát, ami ott beválik, azt mi is alkalmazni tudjuk – mondta egy korábbi rádióinterjúban Orbán Viktor arra a kérdésre vonatkozóan, hogy várható-e lazítás a kijárási korlátozásokon Magyarországon. 

Németországban a korlátozó intézkedéseket március 22-én vezették be, ezek a Magyarországon bevezetett lépésekhez képest pedig szigorúbbak voltak.  

Ugyan a járványt nem sikerült még elnyomni, de a vírus terjedésének lassítására tett intézkedések sikereseknek bizonyultak.

A szövetségi kormányban létrehozott koronavírus-kabinet még a húsvéti ünnepek előtt felvetette, hogy április 19-e után lazítana a korlátozásokon. Akkor a kabinet úgy látta, hogy a "lazítással"  újra kinyithatnak a járvány miatt bezárt boltok, iskolák, és a szigorú határőrizeten is akkor enyhítenének kicsit.

A német belügy azzal számol, hogy a világjárvány 2021-ig is elhúzódhat, a korlátozásokon pedig csak lépésről lépésre kívánnak enyhíteni. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Milyen irányt vesz az elektromos járművek gyártása, forgalmazása, töltése és finanszírozása?
Szirmai S. Péter | 2024. május 22. 15:01
Merre tart az e-mobilitás? Erről is kérdeztük a Klasszis Média által szervezett E, mint energia konferencia kerekasztal-beszélgetésén szakértő vendégeinket: Balogh Szabolcsot, az MVM Mobiliti Kft. ügyvezetőjét, Lévai Gábort, a PhenoGyde Kft. ügyvezetőjét, Fekete Csabát, a CIB Lízing vezérigazgatóját, Antalóczy Tibort, a villanyautosok.hu ügyvezetőjét, Kovács Ákost, a Porsche Hungaria Moon Brand managerét. 
Makro / Külgazdaság Vége a jó világnak, fordulat jön a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 10:46
A héten pénteken ismét változást tapasztalhatunk a benzinkutakon. 
Makro / Külgazdaság Budapesten nyit Renault és Dacia márkakereskedést az AutoWallis
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 09:15
Tovább folytatja a gépjármű-kiskereskedelemben terjeszkedését az AutoWallis Csoport, miután portugál partnerével, a Salvador Caetano Csoporttal közösen nyitnak Budapesten Renault és Dacia márkakereskedést. 
Makro / Külgazdaság Tömött sorok lehetnek a pénzváltóknál, ha meglátják, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 07:43
Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Makro / Külgazdaság Az év második felében visszavehetik a tempót Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 17:22
A Monetáris Tanács keddi ülésén a várakozásnak megfelelően 50 bázisponttal, 7,25 százalékra csökkentette az alapkamatot. Elemzők júniusra is ekkora vágással számolnak. 
Makro / Külgazdaság Itt a meglepetés: már csak egyet léphetnek Matolcsy Györgyék?
Dobos Zoltán | 2024. május 21. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása káros folyamat, fékezi a dezinflációt. A jegybanki cél 2025-re érhető el. Júniusban még jön egy alapkamat-csökkentés, aztán beszűkülnek a lehetőségek. Ez volt a Magyar Nemzeti Bank kamatdöntést követő sajtótájékoztatója.
Makro / Külgazdaság Erre a döntésre várt az ország, íme, Matolcsy Györgyék legfrissebb lépése
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 14:01
Ismét csökkentették a jegybanki alapkamatot.
Makro / Külgazdaság Szlovákiába tart a kapszulás kávézás portugál királya
Buksza blog | 2024. május 21. 12:12
Szlovákia lakói hamarosan másként kávézhatnak, mint korábban
Makro / Külgazdaság Hiába utálják egyre jobban országuk urait az irániak, lemondhatnak a változásról
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 12:02
Hiába remélnek az irániak javulást az életükben, a szakértők egyetértenek abban, hogy az elnök váratlan halála kicsit sem fog enyhíteni a keményvonalas a teheráni rezsim barátságtalan természetén.
Makro / Külgazdaság Nekimentek a Volkswagennek és a BMW-nek
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 11:44
Egy amerikai szenátor szerint több autógyártó nem tett eleget a szabályoknak. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG