BUX
35 253.70
+0.58%
+203.00
OTP
9 720.00
+0.00%
+0.00
MOL
2 008.00
+0.40%
+8.00
RICHTER
6 840.00
+1.18%
+80.00
MTELEKOM
390.00
+1.56%
+6.00
 
2020. április 15. 19:43

Május 4-től megkezdik Németországban az iskolák újranyitását, és a maximum 800 négyzetméter alapterületű üzletek is kinyithatnak ismét. Zárva maradnak viszont az éttermek, valamint a német futballbajnokság újraindítását sem tervezik még. A német belügy azzal számol, hogy a világjárvány 2021-ig is elhúzódhat, a korlátozásokon csak lépésről lépésre kívánnak enyhíteni. 

Németországban május 4-től kezdve megkezdik az iskolák újranyitását (egyelőre a végzős évfolyamoknak), erről Angela Merkel kancellár döntött konzultálva a tartományi vezetőkkel. Ugyanakkor arról is döntöttek, hogy a tömegrendezvényekre vonatkozó tiltás augusztus végéig érvényben marad.

A boltokban is újraindulhat az élet, a maximum 800 négyzetméter alapterületű üzletek nyithatnak ki újra.  A könyvesboltok és az autószalonok alapterülettől függetlenül kinyithatnak.  Mindenkinek erősen javasolják ugyanakkor, hogy hordjon maszkokat. 

Fotó: depositphotos.com Fotó: depositphotos.com

Zárva maradnak viszont az éttermek, valamint a német futballbajnokság, a Bundesliga újraindításáról egyelőre nem tárgyaltak. Az esetleges újabb enyhítésekről vagy szigorításokról kéthetente fog ülésezni a német kormány, írja a DW.

Németországban 132.210 fertőzöttet regisztráltak eddig, közülük 3495 elhunyt. A gyógyultak száma 68.200. Az országban látványosan alacsony egyébként a halálozás, legalábbis a többi országokhoz képest.

A koronavírus-járvány lassítására bevezetett korlátozások fokozatos lazítását és a vírus jelenlétének minél szélesebb körű, folyamatos megfigyelését már korábban javasolta a német nemzeti tudományos akadémia szerepét betöltő Leopoldina - Nationale Akademie der Wissenschaften. 

A németországi tapasztalatok - Ausztriához hasonlóan - azért is fontosak Magyarország számára, mert Orbán Viktor amolyan tesztállamként tekint rájuk. "Külön csoporttal figyeltetem Dél-Németországot és Ausztriát, ami ott beválik, azt mi is alkalmazni tudjuk – mondta egy korábbi rádióinterjúban Orbán Viktor arra a kérdésre vonatkozóan, hogy várható-e lazítás a kijárási korlátozásokon Magyarországon. 

Németországban a korlátozó intézkedéseket március 22-én vezették be, ezek a Magyarországon bevezetett lépésekhez képest pedig szigorúbbak voltak.  

Ugyan a járványt nem sikerült még elnyomni, de a vírus terjedésének lassítására tett intézkedések sikereseknek bizonyultak.

A szövetségi kormányban létrehozott koronavírus-kabinet még a húsvéti ünnepek előtt felvetette, hogy április 19-e után lazítana a korlátozásokon. Akkor a kabinet úgy látta, hogy a "lazítással"  újra kinyithatnak a járvány miatt bezárt boltok, iskolák, és a szigorú határőrizeten is akkor enyhítenének kicsit.

A német belügy azzal számol, hogy a világjárvány 2021-ig is elhúzódhat, a korlátozásokon pedig csak lépésről lépésre kívánnak enyhíteni. 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Elárult az államtitkár néhány számot a gazdaságvédelmi akciótervről
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 25. 16:42
A gazdaságvédelmi akcióterv keretében péntektől lehet beadni a jelentkezést a high-tech és zöld magyar, a kkv-hatékonyságot növelő 50 milliárd forint keretösszegű pályázatra - mondta György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára a gazdaságvédelmi akcióterv végrehajtásának előrehaladásáról, a vállalkozói szervezetek visszajelzéseiről tartott online sajtótájékoztatón.
Makro / Külgazdaság Újabb nukleáris válság fenyeget - Kína a valódi célpont
Káncz Csaba | 2020. május 25. 13:53
A hadászati egyensúly architektúráját napjainkban már a teljes széthullás veszélye fenyegeti, ami a fegyverkezési verseny újabb fordulóját vetíti előre. Orosz szakértők szerint Washington kivonulása a hadászati megállapodásokból valójában Pekingnek szóló fenyegetés. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság 2000 milliárd forint maradhat idén a hiteladósoknál
Privátbankár.hu | 2020. május 25. 12:01
A lakosság 40 százaléka továbbra is törleszti a hitelét.
Makro / Külgazdaság Tovább száguldanak az üzemanyagárak
Privátbankár.hu | 2020. május 25. 10:00
A benzin literjéért átlagban 7, a gázolajéért 6 forinttal kell majd többet fizetni május 27-étől.
Makro / Külgazdaság Nyitnak a spanyol strandok, júliustól mehetnek a turisták is
Wéber Balázs | 2020. május 25. 09:07
Mától enyhül a karantén Madridban és Barcelonában is, országosan pedig kinyithatnak az első strandok. A spanyolok júliustól várják a külföldi turistákat. Görögország és Horvátország szintén szeretné megmenteni a nyári turistaszezont. Nemzetközi hírösszefoglalónk következik.    
Makro / Külgazdaság 500 közelébe nőtt az elhunytak száma - több mint 1700-an már meggyógyultak
Privátbankár.hu | 2020. május 25. 06:54
Öt idős, krónikus beteg hunyt el hétfőre - több mint 1700-an meggyógyultak, ismét kevesebb az aktív fertőzött.
Makro / Külgazdaság Pánik után: csak egy ágazatban látják még sötétebbnek a magyar gazdaság jövőjét
Privátbankár.hu | 2020. május 25. 06:34
Májusban – vélhetően a kormányzat által bejelentett járványügyi lazítás hatására – szinte minden ágazati és a fogyasztói bizalmi index is egyharmadát ledolgozta áprilisi drámai zuhanásának, az iparban azonban még tovább erősödött a pesszimizmus.
Makro / Külgazdaság Irán és Izrael a kibertérben vetélkedik – lebénult a kikötő
Káncz Csaba | 2020. május 24. 16:59
Napjainkban a geopolitikai csatározások egyik központi eleme a kritikus infrastruktúrák megbénítása. Az izraeli kibertámadást követően az iráni kikötő legalább három napra teljesen lebénult, számítógépei elsötétültek, a kapuk előtt feltorlódtak a teherautók, ahogyan a kikötőben veszteglő hajók is elzárták az utat a tenger felé.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Ötből négy fertőzött könnyen átvészeli a koronavírust
Privátbankár.hu | 2020. május 24. 13:18
Június másodikától ismét lehet használni az iskolaépületeket, például kiscsoportos oktatásra, ennek nincs felső létszáma. Az Operatív Törzs mai tájékoztatóján elhangzott az is, hogy a koronavírus-fertőzöttek 80-85 százaléka meg sem betegszik, vagy magától meggyógyul.
Makro / Külgazdaság Indulnak a misék a franciáknál, jön az alapjövedelem a spanyoloknál
Privátbankár.hu | 2020. május 24. 10:01
Két hónapos szünet után újraindulhattak a misék Franciaországban, miután egyre inkább visszaszorul a járvány. Spanyolországban júniustól bevezetik az alapjövedelmet. Nemzetközi összefoglalónk következik.   
hírlevél