TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Idén 6 százalékkal nőnek a keresetek. Jó hír, hogy időközben megállapodtak a jövő évi bérekről is.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint szeptemberben az átlagos bruttó bér a nemzetgazdaságban 257 857 forint volt, ami 6,7 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. Az átlagos nettó bér 171 475 forint volt szeptemberben, a személyi jövedelemadó kulcsának idei 1 százalékpontos csökkenése miatt ez 8,3 százalékos éves növekedési ütemet  jelent, s mivel az infláció 12-havi üteme szeptemberben 0,6 százalékos volt, ez 7,7 százalékos reálbér-növekedésnek felel meg. 

Oszlay András, a Takarékbank elemzője az adatokra reagálva közölte: mivel a közfoglalkoztatottak számának bővülése egy év alatt elhanyagolható mértékű volt, a közfoglalkoztatottak nélkül számított bruttó bérnövekedés üteme is 6,7 százalékos volt (vagyis a kettő közötti eltérés bezárult), míg csak a rendszeres kereseteket tekintve az éves növekedés üteme 6,3 százalékos volt.

A bérnövekedés üteme 2015 közepétől kezdődően gyorsult fel, és 2016-ban a bruttó bérnövekedés üteme 6 százalék közelében stabilizálódott, amit legnagyobb részben a több ágazatban kialakult munkaerőhiány, illetve ennek következtében a munkavállalói szervezetek megerősödött alkuereje tett lehetővé.

A közeljövőben ezekhez a tényezőkhöz csatlakoznak a még intenzívebb bérnövekedés irányába ható gazdaságpolitikai lépések (2017-től 4, 2018-ban 2, majd 2020-ig további évi 2 százalékpontos járulékcsökkentés, aminek ellentételezéseként masszív minimálbér és garantált bérminimum emelést kellene a munkaadóknak elfogadniuk), ezekről azonban még zajlik az alkufolyamat a kormányzat, a munkavállalók és a munkaadók képviselői között (ma is sor kerül egy egyeztetésre).

Frissítés: időközben a kormány és a munkáltatók megállapodtak. Erről itt írtunk >>>>

Oszlay szerint az idei évben 6 százalék körüli bruttó bérnövekedés mellett a nettó bérnövekedés meghaladhatja a 7,5 százalékot, ami a 0,5 százalék körüli éves átlagos inflációra tekintettel 7 százalékot meghaladó reálbér-növekedést jelent.

Ezt hozza 2017

Jövőre, amennyiben a kormány terveihez közeli járulékcsökkentési és béremelési pálya valósul meg, a bruttó bérek éves átlagos növekedése akár kétszámjegyű is lehet, viszont bezárul a bruttó-nettó növekedési rés, miközben az éves átlagos infláció 2 százalékra emelkedhet. „Így is az ideit legalább elérő reálbér-növekedési ütem várható 2017-ben, ami azt jelenti, hogy a gazdasági növekedéshez a háztartások fogyasztásának bővülése továbbra is meghatározó mértékű hozzájárulást nyújt” – teszi hozzá az elemző.

Ürmössy Gergely, az Erste vezető makrogazdasági elemzője úgy látja: jövőre 2,8 százalékkal nőhet a GDP, aminek a gerincét az idei évhez hasonlóan a háztartások fogyasztása adhatja, az átlagos infláció pedig elérheti az 1,9 százalékot 2017-ben. "Fontos hozzátenni, hogy nagy az előrejelzési bizonytalanság, hiszen ha a vártnál erősebb mértékben gyűrűzik végig a béreken a kormányzat által adott impulzus, akkor az a jelenlegi GDP növekedési ütem és inflációs ráta előrejelzésünket is megemelheti" - jegyzi meg.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Az inflációra figyel az MNB
Király Béla | 2020. október 20. 17:34
A jegybank kedden tartotta kamatdöntő ülését, ahol nem nyúltak a kamatokhoz. Értékelésében az MNB azt hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány miatt a világgazdaság helyreállításának sebessége körüli bizonytalanság továbbra is kiemelkedően magas.
Makro / Külgazdaság Koronavírus-járvány: Netanjahu és az ultraortodoxok életveszélyes összejátszása
Káncz Csaba | 2020. október 20. 14:34
Az izraeli és az amerikai hatóságok tehetetlenek az ultraortodox zsidó közösségekkel kapcsolatban, akiknek vezetői figyelmen kívül hagyják a COVID-járványra vonatkozó előírásokat. A fél lábbal a börtön küszöbén álló Netanjahu miniszterelnök rá van utalva a vallásos pártok támogatására, ezért nem hoz drasztikus intézkedéseket az ultraortodoxok megrendszabályozására. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Itt az MNB kamatdöntése
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 14:01
Ahogy azt előzetesen a piaci elemzők prognosztizálták, a jegybank változatlanul hagyta az irányadó kamatlábat, annak mértéke 0,6 százalék maradt.
Makro / Külgazdaság Az őszi szünetben fertőtlenítési nagytakarítást végeznek az iskolákban
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 13:09
A mai tájékoztatón szó esett arról, hogy minden eddigi csúcsot megdöntött a halálozási arányszám, hogy álfertőtlenítők akarnak bejutni ingatlanokba, s hogy az antigén gyorstesztek hasonló eredményességgel alkalmazhatók, mint a PCR-tesztek.
Makro / Külgazdaság Nagy dilemma előtt áll az MNB
Csabai Károly | 2020. október 20. 10:37
Merthogy a már-már rekordszintre gyengülő forintnak jól jönne, ha a jegybank egy kamatemeléssel növelné a vonzerejét, azaz a befektetők vennének belőle, aminek hatására emelkedhet az árfolyama. A szeptemberben váratlanul nagyot esett infláció viszont azt tenné lehetővé a bankok bankjának, hogy csökkentse a kamatokat, ami a források (még) olcsóbbá válásán keresztül hozzájárulhatna a koronavírus-járvány miatti gazdasági zuhanás tompításához. Logikusnak tűnik, hogy e két ellentétes hatás eredőjeként az MNB semmit nem lép, azaz minden marad a régiben. Arra azonban, hogy ez valóban így lesz-e, mégsem érdemes mérget venni.
Makro / Külgazdaság Folyamatosan nő a koronavírusos betegek száma Amerikában
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 20. 06:51
A baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház adatainak tanúsága szerint az Egyesült Államok 48 tagállamában folyamatosan emelkedik a diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek és a Covid-19-ben megbetegedettek száma.
Makro / Külgazdaság Fontos döntést hozhatnak meg a parlamentben ma
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 20. 06:36
Az Országgyűlés ma 2021 nyaráig meghosszabbíthatja a koronavírus-járvány miatt elrendelt hiteltörlesztési moratóriumot.
Makro / Külgazdaság A Trump-Biden csata: új munkahelyek millióit ígérik
Wéber Balázs | 2020. október 20. 06:07
Két hét múlva kiderül, hogy továbbra is Donald Trump fogja-e kormányozni a világ talán legbefolyásosabb országát, vagy egy sok mindent megélt 77 éves politikus, Joe Biden veszi át tőle a kormányrudat. Sorozatunk előző részében a jelöltek adó- és kereskedelem-politikáját veséztük ki, most pedig azt nézzük meg, hogy milyenek az esélyeik, és miként tartanák életben a munkaerőpiacot.
Makro / Külgazdaság A parlamenti többség megszavazta a Kúria új elnökét
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 19. 19:16
Hiába tiltakozott az ellenzék, a kormánypárti többség megszavazta a Kúria új elnökének Varga Zsolt Andrást. 
Makro / Külgazdaság Hiába mentek fel az árak, nem csökken a benzin adója
Király Béla | 2020. október 19. 16:04
Az adózás szempontjából túl olcsó volt az olaj, így 2020 negyedik negyedévében is marad a magasabb adótétel az üzemanyagok esetében.
Friss
hírlevél