1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Megvonta az elsőrendű "A" kategóriás adósosztályzatot Szlovéniától a Fitch Ratings, a romló makrogazdasági és költségvetési kilátásokkal indokolva a döntést. A cég az idei és a jövő évre is recessziót jósol a szlovén gazdaságban.

A nemzetközi hitelminősítő Londonban bejelentette, hogy az eddigi "A mínusz"-ról egy fokozattal "BBB plusz"-ra rontotta Szlovénia hosszú futamidejű hazai és külső államadósságának besorolását.

A "BBB" kategória is még befektetési ajánlású osztályzati sáv, de az elsőrendű "A" besorolási szintnél számottevően nagyobb adóskockázatokra hívja fel a befektetők figyelmét.

A Fitch Ratings a rontott szlovén osztályzatra is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.

Másnál sincs jobb helyzetben Szlovénia

A hitelminősítő szerint ahhoz, hogy felminősítsék Magyarországot, nagyobb növekedési potenciált kell felmutatni. Részletek >>

Április végén egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Moody's Investors Service a befektetési ajánlású osztályzatot is megvonta Szlovéniától, az addigi "Baa2"-ről két fokozattal - a köztes "Baa3" kihagyásával - "Ba1" szintre rontva a szlovén államkötvény-kötelezettségek besorolását. A Moody's arra a véleményére hivatkozva minősítette le Szlovéniát, hogy markánsan romlik a szlovén kormány pénzügyi helyzete, amelyet várhatóan a bankrendszer kényszerű kisegítése is tovább terhel majd, és növekszik a valószínűsége annak, hogy az ország végül külső pénzügyi segítségre szorul.

A Moody's "Ba1" szintű jelenlegi osztályzatánál a Fitch rontott szlovén besorolása is még három fokozattal jobb.

Elhúzódó recesszióval számolnak

A Fitch Ratings a pénteki leminősítéshez fűzött indoklásában kiemelte azt a véleményét, hogy Szlovénia makrogazdasági és költségvetési kilátásai jelentősen romlottak a cég legutóbbi, tavaly augusztusban elvégzett szuverén osztályzati felülvizsgálata óta.

A Fitch londoni elemzői közölték, hogy az idei évre és 2014 egészére is recessziót várnak a szlovén gazdaságban. A ház jelenlegi prognózisa szerint a szlovén hazai össztermék (GDP) 2013-ban 2 százalékkal, jövőre 0,3 százalékkal esik vissza reálértéken.

A hitelminősítő előrejelzése szerint ebben a környezetben - a hivatalos célkitűzéssel ellentétben - nem csökken, hanem növekszik az idén a GDP-arányos szlovén államháztartási hiány. A Fitch azzal számol, hogy a deficit az idén a hazai össztermék 5 százalékára emelkedik a tavaly mért 4 százalékról, jóllehet a 2012 végén elfogadott költségvetési törvényben 2,8 százalékos deficitcél szerepel az idei évre.

A Fitch Ratings prognózisa szerint a vártnál magasabb államháztartási hiány, a gyenge makrogazdasági kilátások és a bankrendszer feltőkésítésének költségei miatt a bruttó államadósság is nagyobb lesz a cég által korábban vártnál, és 2013-2014-ben valószínűleg eléri a GDP-érték 72 százalékát. A Fitch kiemeli elemzésében, hogy Szlovénia bruttó államadósság-rátája 2008-ban mindössze 22 százalék volt. A hitelminősítő a szlovén adósbesorolás tavaly augusztusi felülvizsgálatának idején még 63 százalékos államadósság-rátával számolt 2014-re.

Sokat kell költeniük a bankokra

A cég alapeseti becslése az, hogy a szlovén bankszektornak 2,8 milliárd euró további tőkeinjekcióra lesz szüksége; ez a GDP-érték 8 százalékával egyenlő. A Fitch várakozása szerint a költségvetésből csak a három legnagyobb - jórészt állami tulajdonú - szlovén banknak 2 milliárd euró tőkepótlást kell juttatni. A hitelminősítő kiemeli pénteki londoni elemzésében, hogy ez az összeg több mint a kétszerese a legutóbbi hivatalos becslésnek.

Az egyik legnagyobb citybeli pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics közgazdászainak legutóbbi előrejelzése szerint a legnagyobb valószínűséggel Szlovénia lesz a következő olyan eurógazdaság, amelyik külső pénzügyi segítségre szorul.

A Commerzbank - az egyik legnagyobb európai pénzügyi szolgáltató csoport - befektetőknek összeállított, nemrégiben Londonban ismertetett helyzetértékelése szerint Szlovénia most már ugyanolyan problémákkal küszködik, mint az euróövezeti periféria országai: gazdasága és bankjai az ingatlanpiaci árbuborék kipukkadásának következményeitől szenvednek, romlik a szlovén gazdaság versenyképessége, az államháztartás pedig "kicsúszott az ellenőrzés alól".

A Commerzbank elemzői közölték: kétlik, hogy Szlovénia képes lesz egyedül gyógyírt találni problémáira, és azt valószínűsítik, hogy az ország az idei második félévben külső pénzügyi segítséget kér.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG