1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A Goldman Sachs térségünkkel foglalkozó közgazdásza szerint a forint idén rendkívül volatilis lesz, és bőven 300 fölötti árfolyammal kell számolni. Egy jelentősebb gyengülés, 350 forintos árfolyam sem kizárt. A vizsgált térségben egyedüliként Magyarország esik recesszióba, és a kormány által kitűzött 2,5 százalékos GDP-arányos hiányt is irreálisnak tartják a banknál.

Magdalena Polan, a Goldman Sachs térségünkkel foglalkozó részlegének vezető közgazdásza az alapblog.hu-nak adott interjúban elmondta, hogy az euróövezet képes megoldani a jelenlegi krízist. A piacok azonban további konkrét lépéseket várnak e tekintetben is. Például közös kötvény (eurókötvény) kibocsátását vagy a zónához tartozó államok közötti kölcsönös adóssággarancia-rendszer megteremtését. Hozzátette, hogy az EKB legutóbbi lépései, mint a piacok likviditásának hosszú távra való biztosítására irányuló törekvés, máris lényegesen erősítették a bizalmat a befektetők körében, de még további konkrétumokra lesz szükség.

A piacok reménykednek a pozitív végkifejletben

A Goldman Sachs irányadó szakértője máskülönben úgy látja, hogy egyelőre véget ér a piacokon az elmúlt két hónapban tapasztalt „normalizálódási rali”, amelyet az váltott ki, hogy míg tavaly eluralkodott a félelem az euró esetleges összeomlása miatt, addig most egy széles körű remény alakult ki, hogy pozitív lesz a végkifejlet, mely mögött elsősorban az Európai Központi Bank likviditást növelő lépései állnak.

A szakértő szerint idén az euróövezet GDP-je 0,4 százalékkal esik vissza, ugyanakkor a tagországok között hatalmas különbségeket prognosztizált, Németország esetében 0,9 százalékos növekedést vár, míg a periféria országaiban ugyanekkora visszaeséssel számol. A szakértő kiemelte, hogy az általa vizsgált térségben: Közép-Kelet-Európa nem euróövezethez tartozó országaiban, valamint Törökországban, Izraelben, Dél-Afrikában, nem utolsósorban Oroszországban a várható összteljesítmény nem lesz negatív. A CMEEA régióban egyedül Magyarország esetében vár recessziót.

A közgazdász Csehország, Lengyelország és Magyarország esetében úgy véli, hogy a cseh gazdaság helyzete a legstabilabb, továbbra sem szorul külső támogatásra, és idén 0,6 százalékos növekedést érhet el. Lengyelországgal kapcsolatban elmondta, hogy a fizetési mérleg javítása érdekében látványos strukturális reformokat hajtottak végre, és a gazdaságot a belső kereslet jelentősen húzza, így 2012-re 2,5 százalékos GDP növekedést valószínűsít.

Irreális a 2,5 százalékos GDP-arányos hiány

Magdalena Polan elmondta, hogy Magyarországot tartják a legingatagabb lábakon álló gazdaságnak a legkevésbé stabil pénzügyi környezettel bíró országnak a vizsgált CMEEA térségen belül. A szakértő a kormánynak azt a célját, mely szerint az idén 2,5 százalékra szorítják vissza a GDP-arányos költségvetési hiányt irreálisnak nevezte. Az alapkamat alakulásával kapcsolatban a szakértő további kamatemeléseket vár, abban az esetben ha nehézségekbe ütköznek az IMF/EU-tárgyalások. Ugyanakkor úgy véli, hogy év végére újra 7 százalék körül lehet az alapkamat.

A szakértő azért tartja irreálisnak a kormány által kitűzött célt, mert 2011-ben a nyugdíjkasszák államosítása nélkül számításaik szerint az államháztartási hiány a GDP 5-6 százaléka körül volt. Így 2012-re azt vállalta fel gyakorlatilag a kormány, hogy felezi a hiányt egyetlen esztendő leforgása alatt. A szakértő szerint ez a rendkívüli fiskális, költségvetési szigor, kiadáscsökkentéssel, bevételemeléssel kell, hogy együtt járjon, olyannal, amely nagyon negatívan hat a belső keresletre és a gazdasági növekedésre. Ebből kiindulva úgy gondolja, hogy a kormány 3,5 százalékosra tudja csökkenteni a hiányt a GDP-hez viszonyítottan.

A közgazdász az IMF/EU-tárgyalásokkal kapcsolatban elmondta, hogy feltételezik, hogy létre fog jönni a megállapodás, ugyanakkor úgy véli, hogy a hogy sokkal lassabban és nehezebben fog létrejönni a megállapodás, mint ahogy azt a magyar kormányzat kommunikálja. A megállapodás véleménye szerint az első félév végére hozható tető alá.

Rendkívül volatilis lesz a forint az idén: 350-es euróárfolyam sem kizárt

Magdalena Polan forint árfolyamával kapcsolatban hangsúlyozta, hogy nem fognak simán haladni a tárgyalások az EU-val és az IMF-fel, és ebből adódóan a forint árfolyama volatilis lesz és nincs benne most már erősödési potenciál. Pozitív hatást gyakorolna a forintra azonban, ha hihető megtakarítási célok mentén létrejönne több strukturális reformot tartalmazó megállapodás, amely hihetővé tenné a befektetők körében, hogy a reformokat valóban véghez is viszik.

Mindeközben az euróövezeten belüli események, az eurózónához tartozó országok bankjainak helyzete, azok alakulása ugyancsak hatni fog a forint árfolyamára, annál is inkább, minthogy ezen bankok jelentős szereplők Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy a forint nagy mozgásoknak lesz kitéve az idén. A régió legérzékenyebb fizetőeszköze marad.

A Goldman Sachs forinttal kapcsolatos elemzése szerint idén három-hat hónapos távlatban bőven háromszáz forint feletti euróval kell számolni, így 315 forintot jeleznek, de az IMF tárgyalások várható elhúzódása, a nehézségek felszínre kerülése, a kudarctól való félelem nyomán lehetségesnek tartják a 340-350 forintos árfolyamokat is. A megállapodás létrejötte után, az év végére, a jövő év elejére 325 forintos árfolyamot prognosztizálnak.

A Goldman Sachs Németország mellett Oroszországtól is nagyszerű teljesítményt vár az idén, mely mögött elsősorban a kőolaj világpiaci árának jelentős, a Goldman Sachs szerint: 125 dollárosra való emelkedése húzódik meg.

A teljes interjút ITT olvashatja el.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Megint a Kádár-korszak jutott eszünkbe az Orbán-kormányról – A hét videója
Dobos Zoltán - Gáspár András - Izsó Márton | 2024. május 10. 18:44
Ez volt az inflációs hullám alja? Vagy lehet még alacsonyabb? Az élelmiszerláncok és benzinkutak után kit akar majd megrendszabályozni Orbán Viktor kormánya? Ki tehet az elmúlt három év gigantikus mértékű pénzromlásáról? A hét videója sorozatban a legfrissebb KSH-adatokat elemzi Dobos Zoltán újságíró és Gáspár András lapigazgató.
Makro / Külgazdaság Bitang drága ez a hitel, mégis viszik, mint a cukrot
Privátbankár.hu | 2024. május 10. 12:51
Dörzsölhetik a markukat a bankok: bár csak minimális mértékben csökkentették az elmúlt év során a személyi hitelek kamatait, tavaszra történelmi rekordra futott az ügyfelek által igényelt kölcsönösszeg. 
Makro / Külgazdaság Kilőtt a brit gazdaság: 0,6 százalékos növekedésnek örülhetnek
Privátbankár.hu | 2024. május 10. 10:38
A friss GDP adat alapján Nagy-Britanniában véget ért a tavalyi év második felében kialakult technikai recesszió. A növekedés ráadásul a vártnál jóval gyorsabb volt az idei első negyedévben.
Makro / Külgazdaság Az infláció visszatért a növekedés útjára: 3,7 százalék áprilisban
Privátbankár.hu | 2024. május 10. 08:30
Az infláció mértéke megegyezett az elemzők várakozásaival, de a csökkenő tendenciának vége. Értéke meghaladta a 3,6 százalékos márciusi értéket.
Makro / Külgazdaság Kína stratégiai partnerséget kötött Magyarországgal
Privátbankár.hu | 2024. május 9. 20:42
Stratégiai partnerségről szóló közös nyilatkozatot írt alá Hszi Csin-ping kínai elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök, mely befektetői megállapodást, mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek exportjáról szóló megállapodást és nukleáris együttműködésről szóló megállapodást is tartalmaz. A két vezető ezt közös sajtótájékoztatóján jelentette be.
Makro / Külgazdaság Nem okozott meglepetést a brit jegybank
Privátbankár.hu | 2024. május 9. 13:58
Londonban döntöttek az alapkamatról.
Makro / Külgazdaság Délután nagy bejelentésre készül Orbán Viktor és Hszi Csin-ping
Privátbankár.hu | 2024. május 9. 11:12
Csütörtök délután minden kiderül.
Makro / Külgazdaság Kételyeket ébreszt a kínaiak magyarországi terjeszkedése
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 14:46
A magyar politika rendre nagyon pozitív színben tünteti fel a kínaiak magyarországi térnyerését, legyen szó beruházásokról vagy a külkereskedelmi forgalom növekedéséről. Pedig ez korántsem ilyen egyértelmű.
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: kamatcsökkentés az Egyesült Államokban
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 14:25
Az Egyesült Államokban csökkent a 30 éves jelzáloghitelek kamata a május 3-án záródott héten - ismertette az amerikai jelzáloghitelező bankok szövetsége (Mortgage Bankers Association of America - MBA) szerdán.
Makro / Külgazdaság Ahogy közeledik a választás, úgy lesz egyre olcsóbb a benzin
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 10:00
A benzin nagykereskedelmi ára bruttó 8 forinttal kerül majd kevesebbe, míg a gázolajért bruttó 5 forinttal fizetnek alacsonyabb árat a benzinkutak.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG