<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Matolcsy György eheti jegyzetében a pozitív érzelmekről egy unortodox bakugrással mindjárt oda jut, hogy államosítani kell a belföldi monopolcégeket, különben úgy is elintézik, hogy veszteséget termeljenek.

 

A nemzetgazdasági miniszter mai jegyzetében a jegybankról alig ejtett szót

Fő a pozitív érzelmek!


A "pozitív összegű játékokon" elmélkedik mai Heti Válaszbeli cikkének elején Matolcsy György. A nemzetgazdasági miniszter szerint nekünk, magyaroknak is ilyen játékokat kellene játszanunk, a jólét helyett a jóllét felé kell vennünk az irányt. Ehhez a fordulathoz pedig változtatnunk kell gondolkodásunkon: pozitív érzelmek, kötelezettségek vállalása, pozitív kapcsolatok, értelmes életcélok és sikeres teljesítmény - ezekre kelleni helyezni a hangsúlyt.

A nemzetgazdasági miniszter bölcsen jegyzi meg: mindenki nyerne azzal, ha mindenki dolgozna, mindeninek jól jönnének az olcsó forinthitelek, mindenkinek jó lenne, ha vállalkozóink sikeresek lennének. Matolcsy szerint igazi "nyer-nyer játék lenne, ha tartós gazdasági növekedéssel visszaszereznénk a pénzpiac bizalmát" (a cikkből nem derül ki, ebben benne vannak-e a forint elleni támadásra rákészülő spekulánsok is?).

Súlyos mondatok

"Senki sem veszítene azon, ha az állam visszaszerezné a hibásan eladott belföldi monopóliumokat: a befektetőknek már sokszor megtérült, és megelőznék későbbi veszteségeiket. Mindenkinek jó lenne, ha versenyképes költségszint lenne az energiától a telefonig" - írja példákkal együtt a miniszter (utóbbi két szektorra amúgy épp ő vetett ki különadót).

A továbbiakban a miniszter úgy folytatja, mintha nem ő lenne éppenséggel a gazdasági csúcstárca első számú vezetője, nézzük Matolcsy szerint mi lenne még színtiszta nyereség a számunka: például ha a növekedés hasznát visszaforgathatnánk adócsökkentésekkel a gazdaságba, ha az alacsony adókat mindenki befizetné, ha a felsőoktatás megfelelne a piaci igényeknek, ha a kormány és a jegybank valamint a kereskedelmi bankok együttműködnének, ha mindenki kikerülne a devizahiteles csapdából, ha belföldről finanszíroznánk a egyre kisebb államadósságot, mindenki nyerne, ha az uniós pénzeket jól használnánk fel, mindenkinek jó lenne Európában, ha a magyar gazdaság erős lenne és dinamikusan növekedne... A gazdasági miniszter megint felvillantotta egy erős Közép-Európa képét, melyet Magyarország vezet, milyen jó is lenne ez a globális gazdaságnak.

A kétharmados kormányzás önmagában egy nyer-nyer játék

Matolcsy szerint épp emiatt fel kell hagyni a zéró összegű játékokkal, a pozitív összegű játékokat kell játszani, és "ez könnyebb, mint gondolnánk". A kétharmados kormányzás már önmagában nyer-nyer játék Matolcsy szerint. A miniszter ezek után azt írja, szerinte "jó, hogy vállalja a kormány az ország megújítását", még ha ez vitákkal is jár. És szerinte a csökkenő államadósság meg az, hogy az ország pénzügyeit rendbe tették, az is jó, akárcsak a stabil költségvetés. "Játsszunk új játékot, mert mindenkinek megéri".

Makro / Külgazdaság Százezrek kaptak tavaly orosz állampolgárságot
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 20:02
Tavaly 691 045 külföldi kapott orosz állampolgárságot - közölte az orosz belügyminisztérium sajtóközpontja.
Makro / Külgazdaság Ukrajna lemondhat a vadászgépekről? - A britek és Amerika is kosarat adott
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 19:41
A keddi nap legfontosabb eseményei.
Makro / Külgazdaság Sötét hajók a tengeren: mégsem Oroszország robbantotta fel az Északi Áramlatot?
Wéber Balázs | 2023. január 31. 19:24
Már több mint négy hónap eltelt a Nyugat-Európát Oroszországgal összekötő gázvezeték felrobbantása óta, de továbbra sincs egyértelmű bizonyíték Moszkva bűnösségére. A nyomozás állásával kapcsolatban nagy a csend, két azonosítatlan hajó pedig tovább fokozza a rejtélyt. Nagyító rovatunkban ezúttal az elmúlt évek legsúlyosabb, európai infrastruktúra elleni támadását nézzük meg közelebbről.         
Makro / Külgazdaság Eldőlt: előrehozott választást tartanak ősszel egy szomszédos országban
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 19:09
Jóváhagyta kedden a pozsonyi törvényhozás azt a határozatot, amellyel lerövidítették a jelenlegi parlament megbízatási időszakát, és szeptember 30-ra tűzte ki az előrehozott parlamenti választások időpontját.
Makro / Külgazdaság Nemet mondott Nagy-Britannia Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 16:43
 Nagy-Britannia nem szállít korszerű harci repülőgépeket Ukrajnának, mert ez nem lenne "praktikus" a kiképzési idő hosszúsága miatt - közölte kedden Rishi Sunak brit miniszterelnök szóvivője.
Makro / Külgazdaság Van baj: recesszióba süllyedt Csehország
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 15:48
A tavalyi utolsó negyedévben 0,3 százalékkal visszaesett Csehország bruttó hazai terméke (GDP) az előző negyedévhez viszonyítva, ezzel technikai recesszióba került az ország, miután a GDP két egymást követő negyedévben is csökkent - jelentette a CTK hírügynökség a Cseh Statisztikai Hivatal közleményére hivatkozva.
Makro / Külgazdaság Nagyhatalmak közt őrlődve – a szigetország számára nagy a tét
Káncz Csaba | 2023. január 31. 15:31
Japán csatlakozott a Kínával szembeni amerikai chip-korlátozásokhoz. Az ország a növekvő geopolitikai feszültségeket a gazdasági érdekeivel próbálja egyensúlyba hozni. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Többen is kilépnek a Nemzetközi Újságíró Szövetségből
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 15:29
Finnország, Norvégia, Dánia és Izland újságíró szervezete is kilép a Nemzetközi Újságíró Szövetségből (IFJ), ennek okaként pedig a szervezetben folyó "erkölcsileg romboló" tevékenységet és az Ukrajna megszállt területein az orosz állami sajtónak dolgozók tagságának fenntartását nevezték meg - közölte a finn tagság kedden.
Makro / Külgazdaság Ukrán háború: vörös vonalak átlépésre buzdít a litván elnök
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 14:06
A litván elnök szerint a Nyugatnak át kellene lépnie bizonyos "vörös vonalakat", és harci repülőgépeket kellene Ukrajna rendelkezésére bocsátani.
Makro / Külgazdaság Meglepő teljesítményt nyújtott az eurózóna
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 13:51
A csökkenést jelző várakozásokkal ellentétben a bruttó hazai termék emelkedett kissé a negyedik negyedévben az euróövezetben az előző negyedévhez mérve - közölte kedden az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat előzetes adatok alapján.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG