<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Csökkentek a magyar adóterhek, de az OECD-tagállamok között még mindig magasnak számít.

Tavaly immár harmadik éve csökkent az átlagkeresők munkajövedelmére rakódó adóteher a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagállamaiban. 2016-ban a tagállamokban 0,07 százalékponttal 36 százalékra mérséklődött az átlagkeresők jövedelmének adóterhelése – derült ki A béreket terhelő adók 2017 c. jelentés adataiból.

Ezen belül 20 országban emelkedett, tizennégyben csökkent, egyben pedig változatlan maradt az adóteher. Ezek a változások elsősorban a személyi jövedelemadók módosításából származnak. Az adatok alapján Chile és Mexikó kivételével minden OECD-tagállamban alacsony a gyermekes családok adóterhelése az egyedülálló munkavállalókhoz képest.

Az egykeresős, kétgyermekes családok esetében az átlagos adóék több mint 26 százalékot tett ki, majdnem 10 százalékponttal kevesebbet az egyedülálló, gyermektelen munkavállalókhoz képest. A két csoport átlagos adóterhelése közötti különbség enyhén növekedett tavaly.

Miénk a harmadik legnagyobb adóék

Az egyedülálló, gyermektelen munkavállalók bérének adóterhe Belgiumban volt a legmagasabb, 54,0 százalékos szinttel. Ezt követi Németország 49,4 százalékkal, majd Magyarország és Franciaország több mint 48 százalékkal.  A legalacsonyabb szintet (7 százalék) Chilében mérték, majd Új-Zéland következik 17,9 százalékkal és Mexikó 20,1 százalékkal.

Magyarországon az egyedülálló, gyermektelen átlagkeresők munkajövedelmének adóterhelése 0,78 százalékponttal csökkent 2016-ban, ennél nagyobb mértéket csak Belgiumban és Ausztriában mértek. Az egykeresős, kétgyermekes családok esetében az átlagos adóék Franciaországban volt a legmagasabb, 40,0 százalékkal, míg Belgiumban, Finnországban, Görögországban, Olaszországban és Svédországban 38-40 százalék között mozog ez az arány. Magyarországon 33,7 százalékra rúg ez az arány, amivel a 35 tagállam közül a 11. helyen áll.

Az egykeresős, kétgyermekes családok esetében Ausztriában (2,68 százalékpont), Portugáliában (2,50 százalékpont), Belgiumban (1,73 százalékpont), Magyarországon (1,60 százalékpont) és Írországban (1,03 százalékpont) csökkent 1 százalékpontot meghaladó mértékben az átlagos adóék tavaly.

Az egyedülálló, gyermektelen átlagkereső vásárlóerő paritáson számolt teljes munkaerőköltsége átlagosan 50 ezer dollár fölé rúgott tavaly. A lista élén Belgium (74 913 dollár), Svájc (74 439 dollár) és Németország (73 683 dollár) állt, Magyarország 32 930 dollárral a 30. helyen áll.

OECD: a kormány szeszélyei miatt nem fejlődünk elég gyorsan

Habár részben teljesültek az OECD ajánlásai, nem tesz jót a gazdaságnak, hogy a kormány kénye-kedve szerint szabályoz. További részletek >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Kásler Miklós videóban állt ki Hosszú Katinka mellett
Privátbankár.hu | 2021. július 31. 16:36
Beszélt továbbá a vakcinák hatékonyságáról, a harmadik oltás szükségességéről is. De az egészségügyiek mai demontrációjáról nem esett szó a több mint 8 perces videóban. 
Makro / Külgazdaság Nemváltó műtétről lehet szavazni, a károsanyag-kibocsátásról nem
Baka F. Zoltán | 2021. július 31. 13:30
A Nemzeti Választási Bizottság a kormány kérdéseit átengedte, öt másik kezdeményezést megakasztott. Viszont lehet népszavaztatni a tankötelezettség visszaállításáról 18 évre.
Makro / Külgazdaság A Fitch Ratings szerint 11 év után először nézhet szembe komoly kihívásokkal a Fidesz a jövő évi választáson
Privátbankár.hu | 2021. július 31. 09:33
A hitelminősítő döntött Magyarország besorolásáról, a magyar kormány kiemelte a pozitív részeket. Mi bemutatjuk a kritikus megjegyzéseket is.
Makro / Külgazdaság Fontos! Már a Modernával is lehet oltani a 12 év felettiek
Privátbankár.hu | 2021. július 31. 08:50
Megjött az engedély, lépett a magyar hatóság.
Makro / Külgazdaság Augusztusban elered az uniós pénzeső – Magyarországnak még hónapokat kell várnia
Wéber Balázs | 2021. július 31. 05:47
Azok az országok, amelyek tervét jóváhagyta az EU, már augusztus elején hozzájuthatnak az uniós Helyreállítási Alap forrásaihoz. Magyarországnak még minimum két hónapot várnia kell, miután Brüsszel július közepéről szeptember végére halasztotta a döntést a magyar tervről. A késlekedés oka vitatott – a lapunknak nyilatkozó elemzők szerint jelenleg nagy a magyar kormány kitettsége nemzetközi szinten.
Makro / Külgazdaság Indul az NBI: melyik a legöregebb csapat és hol van a legtöbb külföldi? - A hét videója
Izsó Márton - Székely Sarolta | 2021. július 30. 18:44
A sportkedvelők számára izgalmas hétvége ez a mostani, mivel most rendezik a Forma-1 magyarországi futamát, a késő délutáni óráktól kezdődően pedig a labdarúgó NBI 2021/22-es bajnoki szezonjának első fordulója zajlik.
Makro / Külgazdaság Amerikai segítséggel visszatér Magyarország az űrbe
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 30. 18:22
Ezt Szijjártó Péter jelentette be. 
Makro / Külgazdaság Népszavazás: Orbán örülhet, Karácsony még várhat
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 30. 17:47
A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) pénteki ülésén hitelesítette a kormánynak a gyermekvédelem ügyében benyújtott népszavazási kérdéseit, Karácsony Gergely kérdéseiről viszont elnapolta a döntést.
Makro / Külgazdaság Franciaország karanténba zárja két trópusi szigetét, a súlyos koronás betegeket Párizsba evakuálják
MTI | 2021. július 30. 15:48
Martinique és Réunion megroppant a delta variáns terjedése miatt.
Makro / Külgazdaság A Balkán külön útra lép – ma feszült tüntetés lesz Boszniában
Káncz Csaba | 2021. július 30. 13:36
Az EU által magára hagyott Balkán új utakra lép. Ma tüntetések rázzák meg a Boszniai Szerb Köztársaság több városát. Káncz Csaba jegyzete.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos