<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Zelenszkij szerint Oroszország terrorista állam,az ukrán elnök Kremencsukba invitálja az ENSZ-t, orosz vélemény szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén PR-kampányt adott elő Zelenszkij. Ezek is történtek az elmúlt órákban. 

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azzal vádolta meg kedden Vlagyimir Putyint, hogy „terrorista államot” vezet, és sürgette Oroszország kizárását az ENSZ-ből. Az ENSZ Biztonsági Tanácsához intézett virtuális beszédében Zelenszkij sürgette, hogy hozzanak létre egy nemzetközi törvényszéket, amely kivizsgálja „az orosz megszállók ukrán földön tett akcióit”, és vonja felelősségre az országot.
  • Zelenszkij kijelentette, hogy sürgős intézkedésre van szükség, hogy "megállítsák Oroszország gyilkoló rohamát”, ellenkező esetben „terrorista tevékenysége” más országokra is átterjed, kiemelve a balti államokat és Lengyelországot.

Ukrán katonák M777 ágyúval készülnek lőni az orosz erőket a kelet-ukrajnai Donyecki területen 2022. június elején. Fotó: MTI/EPAUkrán katonák M777 ágyúval készülnek lőni az orosz erőket a kelet-ukrajnai Donyecki területen 2022. június elején. Fotó: MTI/EPA

  • Az ukrán elnök egyúttal felszólította az ENSZ-t, hogy látogassák meg Kremencsukot, ahol az egyik bevásárlóközpontot rakétacsapás ért„Javaslom, hogy az ENSZ személyesen győződjön meg arról, hogy ez valóban orosz rakétacsapás” – mondta a hétfői támadásról, ahol legalább 18 fő meghalt. A mentők folytatják a munkát, mert több tucat ember eltűnt.
  • Az orosz hadsereg kedden mégis azt állította, hogy egy közeli fegyverraktárt talált el, nem bevásárlóközpontot, amely Moszkva szerint akkor egyébként is "zárva tartott". 
  • A Biztonsági Tanács mind a 15 tagja, köztük Oroszország, egy pillanatnyi csendre állt, miután Zelenszkij arra kérte őket, hogy „emlékezzenek meg a háborúban elesett ukránokról”. Ugyanakkor Dmitrij Poljanszkij orosz ENSZ-nagykövet-helyettes azt mondta, hogy Zelenszkij videobeszéde aláásta a testület tekintélyét . „Az ENSZ Biztonsági Tanácsát nem szabad Zelenszkij elnök távoli PR-kampányává alakítani, hogy több fegyverhez jusson a NATO-csúcs résztvevőitől” – mondta Poljanszkij.
  • A NATO-csúcson Törökország, Finnország és Svédország háromoldalú memorandumot írt alá , amely megnyitja az utat a két skandináv ország szövetséghez való csatlakozása előtt. A megállapodás értelmében Finnország és Svédország feloldja fegyverembargóját , módosítja a terrorizmusról szóló törvényét, támogatja Törökországot a Kurdisztáni Munkáspárttal (YKK) való konfliktusában, és leállítja a párt szíriai leányvállalatának, a Népvédelmi Erőknek (YPG) való támogatását.
  • Joe Biden amerikai elnök a megállapodást „döntő lépésnek” nevezte a két skandináv ország NATO-csatlakozása előtt. Boris Johnson a Twitteren ezt írta: „Fantasztikus hír a NATO-csúcstalálkozó kezdetekor. 
  • Luhanszk tartomány kormányzója közölte, hogy az ukrán erők Liszicsanszk város kilátópontjából próbálják tartani az Oroszország elleni vonalat keleten , időt nyerve ezzel a nyugati fegyverek érkezéséig és a védelmi erődítmények elkészültéig.
  • Oroszország ismét ágyúzta Harkovot, Ukrajna második legnagyobb városát, lakóházakat és egy általános iskolát sújtva – mondta a régió kormányzója. A lövöldözésben öt ember meghalt, 22-en pedig megsebesültek, köztük gyerekek.
  • Az ukrajnai Herszon régióban Oroszország által beiktatott tisztviselők azt mondták, hogy biztonsági erőik kedden őrizetbe vették Herszon város polgármesterét, Ihor Kolihajjevet, miután nem volt hajlandó teljesíteni Moszkva utasításait. Egy hersoni helyi tisztviselő azt mondta, hogy a polgármestert elrabolták – írja a Reuters. Az állítást még nem azonosították, és az ukrán hatóságok sem erősítették meg hivatalosan. (The Guardian)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Putyint becserkészik – fellélegezhet Európa?
Káncz Csaba | 2022. augusztus 17. 20:34
Az EU az esetleges nukleáris megállapodás után megvásárolhatja Irán olaját - az orosz helyett. A piacra ömlő olajtöbblet az árakat is lenyomná, egyben csökkentve Oroszország bevételeit. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Kína és Oroszország együtt hadgyakorlatozik
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 19:43
El kell vágni az oroszok kapcsolatát a Krímmel, hidat kell robbantani – jelentette ki Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója. Ez történt az orosz-ukrán háború 176. napján.
Makro / Külgazdaság Miért nem lövik le a GPS-t az oroszok Ukrajnában?
Litván Dániel | 2022. augusztus 17. 18:20
GPS-jelek vezetik orosz célpontjaikra a HIMARS-rakétákat, miközben az oroszok képesek lennének zavarni ezeket a jeleket. Akkor miért nem teszik?
Makro / Külgazdaság Jól megy a Takarék Jelzálogbanknak
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 17:32
Nyereséges első félévet zárt a Takarék Jelzálogbank Nyrt. a megváltozott gazdasági környezet ellenére is, így 2022. június végéig 978 millió forint adózás előtti nyereséget ért el.
Makro / Külgazdaság Péntektől ismét drágul a tankolás
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 17:17
A benzinért bruttó 5 forinttal, míg a gázolajért bruttó 15 forinttal kell többet fizetni.
Makro / Külgazdaság Magyarokat is érint: Októberig meghosszabbítják a korlátozást a Heathrow-n
Elek Lenke | 2022. augusztus 17. 17:09
A londoni Heathrow repülőtér október végéig meghosszabbította az utasok maximális számát, hogy lépést tartson az ügyfelek igényeivel, és minimalizálja azokat a problémákat, amelyek a nyár elején káoszhoz vezettek.
Makro / Külgazdaság A nap képe: titokzatos roncs bukkant elő a Dunából
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 16:56
Egy hajó, amely mintegy 80 évvel ezelőtt süllyedt el.  
Makro / Külgazdaság A cseh lakossági gázfogyasztás korlátozását rendelhetik el
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 16:24
Szükség lehet a cseh lakossági gázfogyasztás korlátozására - mondta a cseh ipari és kereskedelmi miniszter szerdán Prágában.
Makro / Külgazdaság Kevesebbet vásárolnak az amerikaiak - közelíthet a recesszió
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 15:59
Megtorpant a kiskereskedelmi forgalom növekedése az Egyesült Államokban júliusban.
Makro / Külgazdaság Betett Putyin a németeknek: a fogyasztók állják a gázimportőrök brutális veszteségeit
Wéber Balázs | 2022. augusztus 17. 15:39
Az Unipert több mint 12 milliárd eurós veszteség érte az első félévben főleg amiatt, hogy a piacról kellett pótolnia az elapadó orosz gázszállításokat. Mindezt azonban nagyrészt a német fogyasztók fizetik majd meg a minimum triplázódó gázszámlák révén, ráadásul egy új illetéket is kapnak a nyakukba.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG