BUX
32 265.92
-1.00%
-326.00
OTP
9 100.00
+3.23%
+285.00
MOL
1 885.00
-5.75%
-115.00
RICHTER
6 085.00
-2.01%
-125.00
MTELEKOM
355.00
+0.00%
+0.00
 
2020. január 21. 18:30

A jó hír: megduplázódott a magyarok száma az új Európai Bizottság biztosi kabinetjeiben. A kevésbé jó: így is csak két magyarnak jutott hely a biztosok közvetlen környezetében. Majdnem két hónappal az új testület felállása után nyolc bizottsági tagnak, köztük a magyarnak még nem állt fel teljes létszámban a magánhivatala. Brüsszeli tudósítónk cikke.

Várhelyi Olivér és Orbán Viktor. Forrás: MTI

Az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottság 27 tagjából 19-en már közzétették a testület honlapján az őket a politikai döntések meghozatalában közvetlenül segítő munkatársaik nevét tartalmazó listát. Cikkünk megírásának idején ugyanakkor nyolc biztos személyi kabinetjének a névsora még nem volt ismert, köztük Várhelyi Olivéré, a bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős biztosé sem - írja mai cikkében laptársunk, az Mfor.hu.

Ennek oka, hogy közel két hónappal az új Európai Bizottság mandátumának megkezdése után sem állt fel még teljes létszámban a magyar (és hét másik) biztos csapata. Úgy tudjuk, hogy Várhelyi Olivér 17 fős csapatában még nagyjából öt poszt vár betöltésre, köztük a kabinetfőnök helyettesét és egy rangidős szakértőt is ki kell még választani.

Ami a többieket illeti, a korábbi EU-nagykövet a brüsszeli magyar állandó képviseletről magával hozta legközelebbi munkatársát, Kristóffy Lászlót, aki ezentúl a kabinetet vezeti majd, és ebben a minőségében a Bizottság legfontosabb döntéselőkészítő grémiumának a teljes jogú tagja lesz. A Várhelyi-csapat hivatalosan még nem megerősített további magyar tagjai: Horváth Szabolcs (a Navracsics-kabinet egyetlen „túlélője), az állandó képviseletről érkező diplomata, Andrejkó László, Voller Szenci-Ildikó, az Antall József Tudásközpont brüsszeli irodájának korábbi igazgatója és az egyik titkárnő.

A kabinetnek rajtuk kívül szlovén, olasz és észt tagja is van. A szlovén Maja Kocijancic, aki mostantól a magyar biztos kommunikációs guruja, előzőleg tíz éven át Catherine Ashton és Federica Mogherini, kül- és biztonságpolitikai főképviselő szóvivőjeként szolgált. A maga szintjén ugyancsak nagyágyúnak számít a spanyol Miriam Cunill-Rafael, aki közvetlenül Donald Tusk, előző európai tanácsi elnök magánhivatalából érkezik, de előtte Ashton és Mogherini személyi titkára volt.

A Várhelyi-kabinet jelenlegi összetétele:

Kristóffy László – kabinetfőnök

? - helyettes kabfőnök

Horváth Szabolcs -  cabinet expert - magyar

Maja Kocijancic – member of cabinet - szlovén

Alessio Nardi – member of cabinet - olasz

Katri Teedumae – member of cabinet - észt

? - member of cabinet

Andrejkó László – policy assistant – magyar

Miriam Cunill-Rafael – policy assistant – Tusk kabinet (külpolitikai tanácsadó személyi titkárnője + Mogherini és Ashton személyi titkár) – spanyol

Voller-Szenci Ildikó – policy assistant Antall József Tudásközpont Bxl igazgató – magyar

Denise Monas – titkárnő – former Vella kabinet - olasz

Fadgyas Éva – titkárnő

Alenka Hrastar – titkárnő - szlovén

? -- titkárnő/titkár

? – titkárnő/titkár

Hanna Maria Karska – document management officer (DMO) – lengyel

? - még egy kolléga

Semmi rendkívüli nincs abban, hogy Várhelyi Olivér magyar kabinetfőnököt választott. A 27 biztos több mint fele saját honfitársát nevezte ki legfőbb bizalmasának, de aki nem, azok közül is többen legalább a kabinetfőnök-helyettest saját országukból választották. A Bizottság többnemzetiségű összetételét tükrözendő, egy bizonyos létszám fölött nem lehet több tagot a biztos származás szerinti országából a biztosi kabinetekben foglalkoztatni.

A biztosi kollégium tagjait mindennapi munkájukban a 15-20 fős magánhivatalok segítik, amelyek szoros kapcsolatot tartanak fenn a politikai ellenőrzésük alá tartozó és a szakmai javaslatokat előterjesztő főigazgatóságokkal. A biztosok heti rendszerességű üléseinek napirendjét a kabinetfőnökök állítják össze, ők döntenek arról, mi és milyen formában kerülhet jóváhagyásra a testület tagjai elé.

A rendelkezésre álló adatokat átböngészve megállapítható, hogy a Juncker-bizottsághoz képest 100 százalékkal több magyar dolgozik majd a biztosi kabinetekben, egészen közel jutva a tűzhöz. A képet azonban árnyalja, hogy az utóbbi tíz évben politikai poszton egyedül Inotai G. András versenyjogásznak sikerült bekerülnie magyarként és nem magyar biztos munkatársaként az illusztris körbe. Ő már nem tagja ennek a klubnak, de két másik magyar igen.

Navracsics Tibor kabinetjének volt vezetője, Király Adrienn a kutatási-innovációs, oktatási, kulturális és ifjúságpolitikai biztos, a bolgár nemzetiségű Mariya Gabriel magánhivatalának az élén áll majd a következő öt évben. Ő az első magyar, aki egy nem magyar biztos kabinetjét vezeti.

Rajta és egy-egy titkáron és titkárnőn kívül Nyitrai Kitti, energiaszakértő lesz még kabinettag, Kadri Simson, energiapolitikáért felelős észt biztos csapatában. Itt megjegyezzük, hogy valószínűleg nem véletlen, hogy a Várhelyi-kabinetbe egy észt tisztviselő is bekerült: a tagállamok gyakran boltolnak egymással cserebere alapon.

Az apró előrelépés dacára továbbra is érvényes, hogy a magyarok alulreprezentáltak az uniós intézmények felső- és középvezetői pozícióiban, ami közvetve a nemzeti érdekérvényesítési képességet is befolyásolja. Az Európai Bizottságban (és a másik két intézményben) még mindig nincs főigazgatónk, és a két korábbi főigazgató-helyettes nyugdíjba vonulása óta főigazgató-helyettesünk sem. Továbbá az igazgatói posztokon is minimális a magyarok száma. Az Európai Bizottság új vezetése azt ígéri, hogy különböző intézkedésekkel, például célzott pályázatokkal, javítani kíván az alulreprezentált országok helyzetén.

Makro / Külgazdaság A svédek és a koronavírus – működik-e a különutas politika?
Wéber Balázs | 2020. április 4. 16:21
Bár a közelmúltban Svédország is szigorított a közösségi életen a koronavírus miatt, továbbra is jóval megengedőbb politikát követ a többi országnál. Az élet nem állt le, az iskolák egy része és az üzletek nyitva vannak. A gazdasági károk kisebbek, de a lakosságszámhoz mért halálozási arány lényegesen magasabb a többi észak-európai országénál.
Makro / Külgazdaság Megvan, mekkora lesz a készülő magyar gigamentőcsomag
Privátbankár.hu | 2020. április 4. 12:55
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter lapunk kérdésére elárult néhány információt a jövő hét elején bejelentésre kerülő, történelmi léptékű gazdasági mentőcsomagról. 
Makro / Külgazdaság Hat repülő hozott orvostechnikai eszközöket Budapestre
Privátbankár.hu | 2020. április 4. 11:43
Az egyik budapesti idősek otthonában történt megbetegedés miatt az országos tisztifőorvos úgy döntött, hogy ellenőrizni fogják az intézmények szigorító intézkedéseit, mert itt különösen veszélyes a vírus megjelenése.
Makro / Külgazdaság 1,1 millió főlé nőtt a korona-fertőzöttek száma globálisan
MTI | 2020. április 4. 09:05
Már több mint 58 ezren haltak bele a betegségbe, csak az USA-ban egy nap alatt több mint 1500 áldozatot szedett a vírus. Ausztria megszavazta a harmadik korona-segélycsomagot, most már senkit sem lehet az utcára tenni, ha a járványból kifolyólag nem tudja fizetni az albérleti díjat. A svédek több ezer halottra számítanak, Honduras elkezdte számba venni a földeket a lehetséges tömegsírokhoz. A brazil elnök mindeközben tovább bagatellizálja a helyzetet, és imádkozásra szólította fel országa lakosait.
Makro / Külgazdaság Még több halott, 31 lezárt város – újabb elkeserítő járványhírek jöttek
MTI | 2020. április 3. 21:46
Még Olaszországban sem igazán csitul a járvány, jó, ha stagnálnak a számok. Az USA-ban pedig további meredek emelkedés várható. Lezárták a 30 legnagyobb török várost. Romániában felfüggesztették a hiteltörlesztéseket és béreket vállal át a kormány.
Makro / Külgazdaság Másfél méterről adják át a postai küldeményeket – megjelentek Orbán rendeletei
Privátbankár.hu | 2020. április 3. 20:58
Megjelent a Közlönyben három rendelet, amelyeket Orbán Viktor miniszterelnök írt alá, és a koronavírus-járvánnyal foglalkoznak. A postai kézbesítés szabályait könnyítik, a postások nem vesznek majd fel aláírásokat, csak adatot egyeztetnek – legalább másfél méterről.
Makro / Külgazdaság A Pentagont is kezdi lebénítani a koronavírus-járvány
Káncz Csaba | 2020. április 3. 16:34
130 millió amerikai szerint a járvány már a biblikus végítélet jele. A Pentagon most szembesül azzal, hogy milyen szintű politikai feszültséget okoz egy atommeghajtású anyahajó legénységének befertőződése. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Baljós árnyak tornyosulnak az amerikai munkaerőpiac felett
MTI | 2020. április 3. 16:33
Erőteljesen, a vártnál jóval nagyobb mértékben csökkent a foglalkoztatottak száma márciusban az Egyesült Államokban.
Makro / Külgazdaság A nap képe: ez a város már legyőzte a koronavírust
Wéber Balázs | 2020. április 3. 15:52
Vagy legalábbis megnyerte az első komoly csatát.
Makro / Külgazdaság „Nekem erre nincs időm!” - visszaszólt Orbán Viktor a kritikára
MTI | 2020. április 3. 14:55
Orbán Viktor miniszterelnök levelet írt Antonio Lopez-Isturiznak, az Európai Néppárt főtitkárának, amelyet Novák Katalin, a Fidesz alelnöke tett közzé Twitter-üzenetében.
Friss
hírlevél