<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A jó hír: megduplázódott a magyarok száma az új Európai Bizottság biztosi kabinetjeiben. A kevésbé jó: így is csak két magyarnak jutott hely a biztosok közvetlen környezetében. Majdnem két hónappal az új testület felállása után nyolc bizottsági tagnak, köztük a magyarnak még nem állt fel teljes létszámban a magánhivatala. Brüsszeli tudósítónk cikke.
Várhelyi Olivér és Orbán Viktor. Forrás: MTI

Az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottság 27 tagjából 19-en már közzétették a testület honlapján az őket a politikai döntések meghozatalában közvetlenül segítő munkatársaik nevét tartalmazó listát. Cikkünk megírásának idején ugyanakkor nyolc biztos személyi kabinetjének a névsora még nem volt ismert, köztük Várhelyi Olivéré, a bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős biztosé sem - írja mai cikkében laptársunk, az Mfor.hu.

Ennek oka, hogy közel két hónappal az új Európai Bizottság mandátumának megkezdése után sem állt fel még teljes létszámban a magyar (és hét másik) biztos csapata. Úgy tudjuk, hogy Várhelyi Olivér 17 fős csapatában még nagyjából öt poszt vár betöltésre, köztük a kabinetfőnök helyettesét és egy rangidős szakértőt is ki kell még választani.

Ami a többieket illeti, a korábbi EU-nagykövet a brüsszeli magyar állandó képviseletről magával hozta legközelebbi munkatársát, Kristóffy Lászlót, aki ezentúl a kabinetet vezeti majd, és ebben a minőségében a Bizottság legfontosabb döntéselőkészítő grémiumának a teljes jogú tagja lesz. A Várhelyi-csapat hivatalosan még nem megerősített további magyar tagjai: Horváth Szabolcs (a Navracsics-kabinet egyetlen „túlélője), az állandó képviseletről érkező diplomata, Andrejkó László, Voller Szenci-Ildikó, az Antall József Tudásközpont brüsszeli irodájának korábbi igazgatója és az egyik titkárnő.

A kabinetnek rajtuk kívül szlovén, olasz és észt tagja is van. A szlovén Maja Kocijancic, aki mostantól a magyar biztos kommunikációs guruja, előzőleg tíz éven át Catherine Ashton és Federica Mogherini, kül- és biztonságpolitikai főképviselő szóvivőjeként szolgált. A maga szintjén ugyancsak nagyágyúnak számít a spanyol Miriam Cunill-Rafael, aki közvetlenül Donald Tusk, előző európai tanácsi elnök magánhivatalából érkezik, de előtte Ashton és Mogherini személyi titkára volt.

A Várhelyi-kabinet jelenlegi összetétele:

Kristóffy László – kabinetfőnök

? - helyettes kabfőnök

Horváth Szabolcs -  cabinet expert - magyar

Maja Kocijancic – member of cabinet - szlovén

Alessio Nardi – member of cabinet - olasz

Katri Teedumae – member of cabinet - észt

? - member of cabinet

Andrejkó László – policy assistant – magyar

Miriam Cunill-Rafael – policy assistant – Tusk kabinet (külpolitikai tanácsadó személyi titkárnője + Mogherini és Ashton személyi titkár) – spanyol

Voller-Szenci Ildikó – policy assistant Antall József Tudásközpont Bxl igazgató – magyar

Denise Monas – titkárnő – former Vella kabinet - olasz

Fadgyas Éva – titkárnő

Alenka Hrastar – titkárnő - szlovén

? -- titkárnő/titkár

? – titkárnő/titkár

Hanna Maria Karska – document management officer (DMO) – lengyel

? - még egy kolléga

Semmi rendkívüli nincs abban, hogy Várhelyi Olivér magyar kabinetfőnököt választott. A 27 biztos több mint fele saját honfitársát nevezte ki legfőbb bizalmasának, de aki nem, azok közül is többen legalább a kabinetfőnök-helyettest saját országukból választották. A Bizottság többnemzetiségű összetételét tükrözendő, egy bizonyos létszám fölött nem lehet több tagot a biztos származás szerinti országából a biztosi kabinetekben foglalkoztatni.

A biztosi kollégium tagjait mindennapi munkájukban a 15-20 fős magánhivatalok segítik, amelyek szoros kapcsolatot tartanak fenn a politikai ellenőrzésük alá tartozó és a szakmai javaslatokat előterjesztő főigazgatóságokkal. A biztosok heti rendszerességű üléseinek napirendjét a kabinetfőnökök állítják össze, ők döntenek arról, mi és milyen formában kerülhet jóváhagyásra a testület tagjai elé.

A rendelkezésre álló adatokat átböngészve megállapítható, hogy a Juncker-bizottsághoz képest 100 százalékkal több magyar dolgozik majd a biztosi kabinetekben, egészen közel jutva a tűzhöz. A képet azonban árnyalja, hogy az utóbbi tíz évben politikai poszton egyedül Inotai G. András versenyjogásznak sikerült bekerülnie magyarként és nem magyar biztos munkatársaként az illusztris körbe. Ő már nem tagja ennek a klubnak, de két másik magyar igen.

Navracsics Tibor kabinetjének volt vezetője, Király Adrienn a kutatási-innovációs, oktatási, kulturális és ifjúságpolitikai biztos, a bolgár nemzetiségű Mariya Gabriel magánhivatalának az élén áll majd a következő öt évben. Ő az első magyar, aki egy nem magyar biztos kabinetjét vezeti.

Rajta és egy-egy titkáron és titkárnőn kívül Nyitrai Kitti, energiaszakértő lesz még kabinettag, Kadri Simson, energiapolitikáért felelős észt biztos csapatában. Itt megjegyezzük, hogy valószínűleg nem véletlen, hogy a Várhelyi-kabinetbe egy észt tisztviselő is bekerült: a tagállamok gyakran boltolnak egymással cserebere alapon.

Az apró előrelépés dacára továbbra is érvényes, hogy a magyarok alulreprezentáltak az uniós intézmények felső- és középvezetői pozícióiban, ami közvetve a nemzeti érdekérvényesítési képességet is befolyásolja. Az Európai Bizottságban (és a másik két intézményben) még mindig nincs főigazgatónk, és a két korábbi főigazgató-helyettes nyugdíjba vonulása óta főigazgató-helyettesünk sem. Továbbá az igazgatói posztokon is minimális a magyarok száma. Az Európai Bizottság új vezetése azt ígéri, hogy különböző intézkedésekkel, például célzott pályázatokkal, javítani kíván az alulreprezentált országok helyzetén.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Kormányválság van Portugáliában
MTI | 2021. október 28. 07:14
Miután a parlament nem fogadta el az ország 2022-es költségvetését.
Makro / Külgazdaság Megint egymásnak ment London és Párizs a halászati engedélyek miatt
MTI | 2021. október 28. 06:34
Franciaország jelezte, hogy már jövő héttől szankciókat élesíthet a szigetország ellen, ha addig nem rendeződik a halászhajói ügye. Nagy-Britannia pedig ellenszankciókat helyezett kilátásba.
Makro / Külgazdaság Háborús készülődés az űrben – az elmúlt napokban új fázisba léptünk
Káncz Csaba | 2021. október 27. 17:59
Az elmúlt napokban Németország, Franciaország, Dél-Korea és Kína is bejelentkezett a versenyfutás új szakaszába. Szöul számára komoly hajtóerőt jelent a fejlesztéseknél, hogy a nemzetközi szankciók ellenére Észak-Korea nem csak rövid- és közép hatótávolságú rakétákat fejlesztett ki, hanem nagy hatótávolságú és űrrakétákat is. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A járvány alatt hízott óriásit a TikTok tulajdonosának vagyona
MTI | 2021. október 27. 17:38
Nagyot nőtt egy év alatt a kínai dollármilliárdosok száma: idén 307-tel többen vannak, mint tavaly, és így 1185-en szerepelnek a sanghaji Hurum magazin által szerdán közzétett listán, amely a leggazdagabb kínaiakat rangsorolja.
Makro / Külgazdaság Megvan, mely vidéki városokban lehet a legdrágábban lakást venni
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 15:19
A legdrágább városokat összegző listán változott az élmezőny, jelenleg a legmagasabb négyzetméterár Érdre jellemző átlagosan 600 ezer forinttal. Ezzel Debrecen holtversenyben Székesfehérvárral a második helyre szorult.
Makro / Külgazdaság Uniós csapás Varsóra: napi egymillió eurós bírságot kapott Lengyelország
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 13:46
A pénzbüntetést az uniós bíróság szabta ki, mivel a lengyel kormány nem függesztette fel a legfelsőbb bíróság fegyelmi kamarájának működését.
Makro / Külgazdaság Digitális irattárcákat szeretne Brüsszel
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 12:51
Európa-szerte nő az igény a digitális ügyintézés iránt, térnyerését azonban még mindig gátolják ellenőrzési és azonosítási akadályok - hívja fel a figyelmet a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK).
Makro / Külgazdaság Túl sok már az álhír, magyar tényellenőrző oldal indul
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 10:56
Az új, önálló szerkesztőséget Zöldi Blanka, a Direkt36-tól érkező oknyomozó újságíró vezeti, de érkeznek a csapatba mások mellett a 444-től és a Mércétől is. Az oldalt a 444 és a Qubit kiadója, a Magyar Jeti Zrt. indítja, az az AFP-vel közösen működik majd, az Európai Bizottság támogatásával.
Makro / Külgazdaság Covid: egy nap alatt duplázódott a fertőzöttek száma
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 10:17
3125 új fertőzött van, elhunyt 36 beteg. Az igazolt fertőzöttek száma majdnem duplája a tegnapinak, ami 1701 volt.
Makro / Külgazdaság A gyenge forint újabb rekordszintekre löki a hazai üzemanyagárakat
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 09:59
A mától literenként bruttó 5 forinttal drágább 95-ös oktánszámú üzemanyag ára péntektől további 5 forinttal megy feljebb, s a ma még változatlan árú gázolajért is 5 forinttal kell majd többet fizetni.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos