<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A kormány újabb 30 milliárd forintot szán erre a célra, emiatt pedig módosítani kell az idei költségvetést.

Adorján Richárd, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára elmondta: a módosítás során a rendkívüli kormányzati kiadások költségvetési soron lévő összegét 60 milliárd forinttal, 160 milliárd forintra emelik.

Túl nagy a hiány? Nem kell aggódni

Lesz egy 1 milliárd forintos módosítás is a migránsválság kezelésére, ez az összeg gyakorlatilag vésztartalék lesz. Az 1 milliárd forintos előirányzat a BM költségvetési fejezetében lesz majd - mondta a helyettes államtitkár. Az NGM költségvetésért felelős helyettes államtitkára kifejtette: az államháztartás első nyolchavi magas pénzforgalmi hiányszámától nem kell megijedni, mivel a költségvetésbe a várakozásoknál is több adóbevétel folyik be, és a beérkező többletbevételekből fedezi a kormány a menekültügyi helyzet kezeléséből adódó többletkiadásokat.

Adorján Richárd kérdésekre elmondta: költségvetés tervezett módosításának elsődleges oka a menekültügy komplex problémájának kezelése, hozzátéve, hogy a rendkívüli kormányzati intézkedések 100 milliárd forintos keretét lényegében idén már felhasználták. A 60 milliárd forintos plusz kiadásból 30 milliárd forintot a menekülthelyzet kezelésére fordítanak (idén eddig a kormány erre a célra 30 milliárd forintot költött el), emellett a módosítás révén 30 milliárd forint maradt egyéb rendkívüli kiadásokra.

Váratlan kiadások

Adorján Richárd kiemelte: egy új költségvetési tétel is megjelenik majd 1 milliárd forintos összegben, ez ami felülről nyitott kiadási sor lesz, és a "Tömeges bevándorlás kezeléséhez kapcsolódó kiadások" elnevezéssel fogják a BM fejezetében szerepeltetni. 

A helyettes államtitkár szerint, ha az idei év vége felé esetleg olyan további költségek merülnének fel, amelyek újabb terheket jelentenének, ebből fedezné a kormány a kiadásokat. Ezzel nem kellene a költségvetést majd az év végén ismét a parlamentnek módosítania, mivel felülről nyitott lesz ez a tétel, a kormány saját hatáskörben dönthet majd annak esetleges megemeléséről - fűzte hozzá.

Tartható a hiánycél

Mivel az idei költségvetés jobban alakul a tervezetthez képest, a többletbevételek ellentételezik a plusz kiadásokat, az idei büdzsé tervezett módosítása nem veszélyezteti az uniós módszertan szerinti, a GDP-hez mért 2,4 százalékos idei hiánycélt.

A helyettes államtitkár arról is szólt, hogy a költségvetés módosítása során az állam átvállal a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alaptól (MTVA) 47,2 milliárd forint adósságot, de ez sem az adósságot, sem a hiányt nem növeli, mivel a kormányzati szektoron belüli adósságátvállalás történik majd. Elmondta: ennek során korábbi adósságok átvállalásáról van szó, az MTVA kiadásai idén megnőttek, és eljutottak egy olyan kritikus ponthoz az adósság kamatterhei, amelynek törlesztése már gondot okoz.

Jönni fog a pénz az uniótól

Adorján Richárd kiemelte: az NGM arra számít, hogy az év utolsó három hónapjában több száz milliárd forint érkezik EU-tól Magyarországra, és az uniós pénzek helyreállítják az idei költségvetés egyensúlyát.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság OTP Bank-felmérés: azért hordunk készpénzt, ha esetleg nem tudnánk kártyával fizetni
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 20:12
Karácsonyi vásárokra leginkább a fiatalok járnak, az a korosztály, amely a legnyitottabb az elektronikus fizetési megoldásokra. Ezeken a rendezvényeken azonban minden korcsoportra jellemző, hogy bár szívesen vásárolnának kártyával, mégis hordanak maguknál készpénzt, mert tartanak attól, hogy nem lesz lehetőségük mással fizetni.
Makro / Külgazdaság Állati testrészeket küldtek az ukrán diplomáciai képviseleteknek
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 19:31
Ez történt az orosz–ukrán háború szombati napján.
Makro / Külgazdaság Megállapodott az EU és a G7 az olajárplafonról, Magyarország mentességet kapott
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 18:21
Jóváhagyta a pénteki döntést az Európai Tanács, a magyar külügyminiszter örül a mentességnek.
Makro / Külgazdaság A nap képe: ugrásra kész a sztárszobrász Csodaszarvasa
Kormos Olga | 2022. december 3. 17:19
Úgy tűnik, hamarosan szoboravató lesz a Buda Palotánál. 
Makro / Külgazdaság Lecsapott egy orosz üzletemberre a brit „kleptokrácia-ügyosztály”
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 16:11
Az 58 éves férfi mellett őrizetbe vették 35 éves alkalmazottját is, amint több ezer font készpénzzel a táskájában próbálta elhagyni a rezidenciát.
Makro / Külgazdaság Az infláció miatt is emelkedik a kártyás vásárlások összege
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 15:32
Míg a bankkártyás tranzakciók száma a második negyedévben 29 százalékkal emelkedett, a vásárlások összértéke markánsabban, 35 százalékkal bővült. A Biztosdöntés.hu elemzése szerint ez is jelzi az inflációt.
Makro / Külgazdaság HIMARS-rakétarendszert vásárol Észtország
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 14:52
A balti állam hadvezetése úgy véli, ezzel még idejekorán el tudják rettenteni az ellenséget.
Makro / Külgazdaság Az ukránok még a 60 dolláros olajársapkát is magasnak tartják, az oroszok szerint pedig piacellenes
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 13:56
A két, háborúban álló fél érthető módon ellentétesen reagált a szankciós döntésre.
Makro / Külgazdaság Jól járhat, aki most vesz 11,75 százalékos kamattal állampapírt – Klasszis podcast
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 12:05
Ez is elhangzott azon a beszélgetésen, amelyet a hazai makrogazdasági elemzőket megszólaltató sorozatunk legújabb adásában lapunk főszerkesztője, Csabai Károly folytatott Suppan Gergellyel, a Magyar Bankholding vezető elemzőjével. A szakember ugyanis úgy vélte, a most még 20 százalék feletti infláció 2023 végére egyszámjegyűvé csökkenhet, ami egyúttal azzal is járna, hogy végre ismét reménykedhetnek pozitív reálkamatban.
Makro / Külgazdaság Hamarosan nemzetközi jogszabály szólhat a műanyagszennyezésről
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 11:44
Két év múlva, 2024 végén érkezhet az első kötelező érvényű nemzetközi jogszabály a műanyagszennyezés ellen – derült ki az ENSZ-tagországok uruguayi tanácskozásának eredményéből.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG