4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Donald Trumpnak hétfővel biztosan sikerül megdöntenie egy kétes rekordot Amerikában, ugyanis akkor a gyakorlatban is a jelenlegi lesz a leghosszabb kormányzati leállása. A helyzetet feloldhatta volna az, hogyha Trump elrendeli a nemzeti szükségállapotot, ám erről végül letett az ötlet felvetése után kirobbanó tiltakozásokat látva.

Az elnök a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy egyelőre még biztosan nem kell arra számítani, hogy így próbálja meg kicselezni a kongresszust, mint mondta:

„Számomra a legegyszerűbb az lenne, hogyha elrendelném a szükségállapotot, és ehhez minden jogom megvan, ám nem fogok gyorsan így tenni, ezt a problémát a kongresszusnak kell megoldania.”

Az, hogy ezt a lépést nem akaródzik megtenni az elnöknek, egyáltalán nem meglepő, különösen annak fényében, hogy a demokraták azonnal bíróságon támadták volna meg a szükségállapotot elrendelésének körülményeit és indokoltságát – írja a Reuters.

Trump beszéde után a törvényhozás a hétvégére befejezte a munkát, hétfőn a kormányzati leállás 22. napja következik, azaz megdőlt a Bill Clinton alatt felállított korábbi negatív rekord. Nancy Pelosi, az alsóház demokrata házelnöke a bejelentés után gúnyosan csak úgy fogalmazott, hogy „adjunk neki egy kis időt, hadd gondolja át. Átgondolni, ő? Tényleg ezt mondtam?”.

Hogy jutottak idáig a dolgok?

A forrófejű elnök élete jelentősen egyszerűbb lenne most, hogyha a novemberi félidős választásokon nem szereztek volna többséget a demokraták az alsóházban, így ugyanis addig nem szavazzák meg a költségvetés hiányzó részét, amíg a mexikói határra tervezett falra szánt 5,7 milliárd szerepel benne. Viszont azt a demokraták tudják megtenni, hogy átnyomják az elnök feje felett a terveiket, mivel a szenátusban továbbra is republikánus többség van, akik egyelőre még lojálisak, és nem szúrják hátba Donald Trumpot.

A jelenlegi shutdown részleges, hiszen például a Védelmi Minisztérium finanszírozásáról sikerült megegyeznie a demokratáknak és Trumpnak, míg a Fed és az USPS (az amerikai posta) más forrásokból tudja finanszírozni működését. Leállt például a Környezetvédelmi Hivatal, a légiközlekedési felügyelet, az élelmiszerbiztonsági hivatal (FDA) és a pénzügyi és tőzsdei felügyelet (SEC) is, a dolgozók többségét fizetés nélküli szabadságra küldték.

Mi a hatása?

Ahogy arról korábban is írtunk, a FDA nem végez rutinszerű élelmiszerbiztonsági ellenőrzéseket, és hamarosan elfogyhat az új gyógyszerek ellenőrzésére szánt pénz is, a légitársaságok nem tudnak flottát bővíteni, a hitelfelvevők adatait nem tudják ellenőrizni a bankok, így ez a folyamat is lassul, és a repülőtéri biztonságért felelős TSA emberei sem kapnak fizetést, ezért egyre többen jelentenek beteget. Nem mellesleg pedig több százezer közszférában dolgozó embernek kell meglennie a fizetése nélkül.

A Fehér Ház gazdasági tanácsadói azzal számolnak, hogy egy elhúzódó leállás esetén két hetente 0,1 százalékkal csökken az amerikai GDP-növekedés a negyedévben, azaz még néhány nap, és ez lesz minden idők leghosszabb és legdrágább leállása is

Gyűlnek a kihívók

Mindeközben az egyik nagy esélyesnek számító Elizabeth Warren után Tulsi Gabbard, hawaii demokrata párti képviselőnő is bejelentette, hogy harcba száll a 2020-as elnökválasztásokon a Demokrata Párt elnökjelöltségéért.

Úgy döntöttem, hogy indulok, és a jövő héten a formális bejelentést is megteszem - mondta a 37 éves politikusnő a CNN-nek. Gabbard, aki katonaként megjárta az iraki háborút, a washingtoni képviselőház külügyi bizottságának tagja. Ő az első amerikai szamoai, és az első hindu tagja az amerikai törvényhozásnak, és a 2016-os választáskor Bernie Sanders támogatója volt Hillary Clintonnal szemben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
Makro / Külgazdaság Most London mutatott fityiszt a Karmelitának
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:42
Egy hellyel hátrébb került Magyarország lapunk szerda reggel kiadott európai inflációs rangsorában, miután a britek is nyilvánosságra hozták a maguk rátáját.
Makro / Külgazdaság Ennek láttán aligha emeli meg a kalapját Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:16
A magyarok több mint háromnegyede előnyösnek tartja az EU-tagságot.
Makro / Külgazdaság Lecsapja Magyar Péter az Orbán Viktor által feladott magas labdát?
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 05:43
Az éves infláció márciusban tovább csökkent, ám az előző havinál mindössze 0,1 százalékponttal alacsonyabb érték nem indokolja Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kommentárját. Hiszen még így is több európai ország fogyasztóiár-indexe lett alacsonyabb, mint ahányé magasabb. Hogy pontosan hol is áll Magyarország e rangsorban, valamint a jegybanki alapkamatok és a reálkamatok összevetésében, az kiderül lapunk legfrissebb Privátbanki Európai Inflációs Körképéből.
Makro / Külgazdaság Megszólalt Bóka János az uniós pénzekről
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 13:46
Az Európai Bizottság (EB) és az Európai Parlament (EP) nyers politikai nyomásgyakorlásra használják a Magyarország elleni uniós eljárásokat, amihez a magyar baloldal tevőlegesen hozzájárult - közölte az Országgyűlés európai ügyek bizottsága keddi ülésén az európai uniós ügyekért felelős miniszter.
Makro / Külgazdaság Vaskos meglepetést okozott az óriás
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 09:02
A várt 4,8 százalékkal szemben 5,3 százalékos pluszt ért el a kínai gazdaság. 
Makro / Külgazdaság Fontos üzenet jött Németországból
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 08:28
Az Európai Unió ugyan finomabban próbálja lazítani tagországai függését a kínai gazdaságtól, mint az USA kormánya, ám a német vállalati vezetők úgy látják, hogy nem kéne elkapkodni ezt a dolgot.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG