<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Így is 1200 milliárd dolláros a program, viszont nem annyira kiterjedt, mint az eredetileg tervezett, kemény kompromisszumként a klímavédelmi és szociális intézkedések kikerültek belőle. Ezeket a demokraták későbbi programokkal pótolnák. Ami maradt: az infrastruktúra-fejlesztés.

Joe Biden amerikai elnök közölte csütörtökön, hogy heteken át tartó tárgyalások eredményeképpen sikerült megállapodni szenátorok egy kétpárti csoportjával a kormányzat 1200 milliárd dollár értékű infrastrukturális beruházási tervének részleteiről.

"Megállapodtunk, de komoly kompromisszumokat kötöttünk mindkét oldalon" - fogalmazott az elnök a Fehér Házban republikánus és demokrata szenátorok társaságában bejelentve a tárgyalások sikerét. "Mindannyian egyetértünk abban, hogy egyikünk sem kapta meg mindazt, amit szeretett volna. Én egyértelműen nem kaptam meg, amit szerettem volna" - tette hozzá. Mint fogalmazott: a mostani döntés "azokra a napokra emlékeztet, amikor az Egyesült Államok kongresszusában valóban együtt dolgoztunk".

A gondterhelt Joe Biden. Illusztráció. (Fotó: MTI/AP/Pool/Brendan Smialowski)A gondterhelt Joe Biden. Illusztráció. (Fotó: MTI/AP/Pool/Brendan Smialowski)

Az amerikai média összefoglalói szerint a mostani megállapodás "közel sem annyira kiterjedt", mint az elnök által április elején felvázolt, 2200 milliárd dolláros "munkahelyteremtési terv" volt. A demokrata vezetők azonban világossá tették, hogy reményeik szerint később, egy külön csomagban sikerülhet egy olyan tervet is elfogadtatni, amely tartalmazza az éghajlatváltozás kezelésével, a fizetett szabadsággal és az oktatásüggyel kapcsolatos prioritásokat is.

A Fehér Ház csütörtökön közzétett tájékoztatása szerint a törvényjavaslat alapján ötéves távlatban 579 milliárd dollárral megemelnék az infrastruktúra fejlesztésére szánt kiadásokat. A tervezet ebből 312 milliárd dollárt különít el közlekedési programokra, azaz utak, hidak, repülőterek építésére és felújítására, valamint az elektromos járművekhez kapcsolódó infrastruktúra fejlesztésére. A fennmaradó 267 milliárd dollárt többek között a vízhálózat fejlesztésére, a szélessávú internet kiépítésére, a környezeti károk helyreállítására, illetve az energetikai infrastruktúra fejlesztésére fordítanák.

A szövetségi kormány által eddig tervezett összegekkel együtt öt év alatt 973 milliárd, nyolc év alatt pedig megközelítőleg 1200 milliárd dollárt fordítanának a megnevezett célokra.

Hogy mi lett volna Biden eredeti, 2200 milliárd dolláros csomagjában, arról bővebben laptársunk, az mfor írt, itt.

Rob Portman, Ohio állam republikánus szenátora újságíróknak úgy fogalmazott: "Nem kaptunk meg mindent amit akartunk, de sikerült megegyezésre jutnunk és ez segíteni fog az amerikai embereken. Örömmel látom, hogy képesek voltunk összefogni az infrastrukturális csomag ügyében." Susan Collins, Maine állam republikánus szenátora Biden bejelentése után azt mondta: "Elengedhetetlen volt megmutatni az amerikai népnek, hogy a szenátus működik, hogy képesek vagyunk kétpárti módon dolgozni."

Krysten Sinema, Arizona állam demokrata szenátora "történelmi beruházásnak" nevezte a mostani megállapodást. "Engedtünk valamennyit, hogy kapjunk valamennyit. Hazánk igényeit helyeztük előtérbe" - tette hozzá. Joe Manchin, Nyugat-Virginia demokrata szenátora szerint a megállapodás egy "hatalmas lehetőség, hogy megmutassuk a világ többi részének: nagy dolgokat tudunk véghezvinni kétpárti módon".

A kétpárti megállapodást egyelőre sem Chuck Schumer, a szenátusi demokraták vezetője, sem Mitch McConnell, a felsőházi republikánusok vezetője nem hagyta jóvá, bár Schumer szerda este azt mondta: általánosan támogatja a koncepciót.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter: alapvető érdekünk, hogy ne legyen NATO-Oroszország háború
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 15:20
A külgazdasági és külügyminiszter beszélt arról is, hogy már jövőre a GDP több mint 2 százalékát költik majd védelmi célokra.    
Makro / Külgazdaság Varga Mihály ma Halásztelken járt
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 11:46
A 881 milliós fejlesztésből 698 milliót állt a kormány. 
Makro / Külgazdaság Már megint gond lesz a benzinárakkal
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 11:07
Átmenetinek bizonyult ugyanis a 95-ös oktánszámú üzemanyag beszerzési árának csökkenése, péntektől ismét 5 forintos drágulás jön. A gázolaj viszont 15 forinttal kerül majd kevesebbe.
Makro / Külgazdaság Putyin nem fog örülni: Joe Biden komoly bejelentést tett a NATO-csúcson
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 10:57
A NATO-csúcs megnyitóján Joe Biden újabb amerikai katonai bevetéseket jelent be Európában.
Makro / Külgazdaság A német kancellár addig adna fegyvereket Ukrajnának, amíg csak szükséges
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 10:33
Kezdődik a NATO-csúcs, a tagállami vezetők is megérkeztek Madridba, köztük Olaf Scholz is.
Makro / Külgazdaság Hoppá: Magyarországon is enyhén emelkedni kezdett az új fertőzöttek száma
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 09:48
Kijöttek a heti koronavírus-adatok, s némi növekedés tapasztalható az új fertőzöttek számában és a kórházban kezelteket illetően is.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: nem támogatunk egyetlen olyan javaslatot sem, amely belesodorhatja a NATO-t és Magyarországot ebbe a konfliktusba
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 09:33
Hivatalosan is indul a NATO-tagországok csúcstalálkozója.  
Makro / Külgazdaság Akár 700 benzinkúton is üzemanyaghiány léphet fel
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 08:51
A szakértő szerint igazak a hírek, miszerint akár 700 benzinkúton is üzemanyaghiány léphet fel, hiszen már csak a Mol az egyetlen mentsvára Magyarországnak.
Makro / Külgazdaság Fontos döntés született Brüsszelben
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 08:04
Az Európai Unió tagországai elfogadták szerda hajnalban a beterjesztett klímavédelmi törvényeket: egyebek között 2035-re betiltják a fosszilis üzemanyaggal hajtott új gépjárművek forgalmazását és létrehoznak egy többmilliárd eurós alapot arra, hogy abból támogatni tudják a szegényebb állampolgárokat a károsanyag-kibocsátás miatt kivetendő adók megfizetésében.
Makro / Külgazdaság Nem tudtak igazán segíteni a forinton Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 07:48
Bár a tegnapi brutális, 185 bázispontos kamatemelés hatására a hazai fizetőeszköz árfolyama több egységgel erősödött, az euróval szemben például 396,7-ig, aztán ismét gyengült, s szerda reggel is még mindig 397,2 forinton cserélt gazdát az uniós pénz.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG