<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Persze, ha nem tetszik, hogy sokat kell várni, a beteg elmehet egy másik kórházba is.
A MH Honvédkórház I. Fázisú Klinikai Farmakológiai Laboratóriumának egyik kezelőszobája (MTI Fotó: Máthé Zoltán)

Ebben az évtizedben, azaz 2010 és 2019 között 31 milliárd forintot fordított a kormány a várólisták csökkentésére, melynek látszik is az eredménye: van olyan borsodi kórház, ahol 281 napot, vagyis több mint 9 hónapot kell várni egy térdprotézis műtétre. Ennyi idő alatt egy új élet is megszületik, de az elköltött pénz hatása ennek ellenére is látszik - 2014-ben még 398 napot kellett várni egy ilyen beavatkozásra a Borsod Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban.

Nagyjából egy hónappal ezelőtt számoltunk be a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő lekérdezhető várólista-nyilvántartása alapján arról, hogy mekkora területi különbségek vannak ezen a téren is Magyarországon. Összesítésünk alapján a fent említett intézmény tűnik ki a sorból, hiszen több beavatkozás esetében is a borsodi központi kórházban van szükség a legnagyobb türelemre a betegek részéről.

Cikkünkre alapozva Jakab Péter jobbikos országgyűlési képviselő kérdezte Kásler Miklós emberi erőforrás minisztert, hogy "mit kíván tenni a kormány a borsodi kórházi várólisták csökkentése érdekében". A tervezett intézkedések mellett arra is kíváncsi volt, hogy mi az oka annak, hogy a borsodi intézményben jóval többet kell várni csípőprotézis-, gerincsérv-, mandula- és orrmandula- műtétre, valamint diagnosztikai szívkatéterezésre, mint máshol.

A miniszter helyett Rétvári Bencétől, az EMMI államtitkárától érkezett meg a válasz, melyben lényegében az eddig tett intézkedéseket és egyes beavatkozásoknál a várólisták hosszának csökkentését részletezi.

A kormányzati intézkedés eredményeként 2010-2018 között a várakozási idők csökkentéséhez mintegy 26 milliárd forint többletforrás vált elérhetővé, az idei évben pedig további 5 milliárd forint áll rendelkezésre - írja az államtitkár.

Az elindított várólista-csökkentő programok arra is lehetőséget biztosítottak, hogy a program terhére a szolgáltatók átvállalják más, magas várakozási idővel rendelkező intézmények betegeinek ellátását, amennyiben azok saját ellátási kapacitása nem biztosította az időbeli megvalósítást. Majd kitér a nemrég elkezdődött tervezési, ütemezési hibák megszüntetésére, a célzott, rendszeres ellenőrzésre is, ami - mint arról nemrég beszámoltunk - egyelőre még inkább sok munkát és némi káoszt eredményezett, főként annak köszönhetően, hogy helyenként az elvárt teendők az életszerűséggel szemben állnak és nem is volt kellő felkészülési idő az új rendszer bevezetése előtt.

Rétvári kiemeli: az intézkedés-sorozat eredményeként 2012 és 2018 között mintegy 60 százalékkal, 70 ezerről 28 ezerre csökkent a várakozók száma. Csípőprotézis műtétek esetén az átlagos várakozási idő a 2012-ben regisztrált 180 napról 88 nap körülire csökkent, térdprotézis műtéteknél 241 napról 126 napra, szürkehályog műtétnél pedig 90 napról 45 napra csökkent a várakozási idő. Nemzetközi összehasonlításban utóbbi beavatkozást Hollandia után nálunk végzik el a legrövidebb időn belül - jegyzi meg az államtitkár.

Noha a több mint 9 hónapos várakozási idő a borsodi kórháznál nagyon sok, régen még ennél is több volt. Rétvári szerint 2014-ben térdprotézis műtét esetén 398 napról 281-re, csípőprotézisnél pedig 258 napról 184 napra csökkent a várakozási idő.

Válasza végén megjegyzi:

Az Országos Intézményi Várólista publikus, mindenki által elérhető felületének célja, hogy az érintettek tájékozódhassanak a várakozási időkről és választásuk alapján más szolgáltatót kereshessenek fel.

Ezzel szemben gyakorlat azonban inkább arról tanúskodik, hogy a magyar betegek orvost és nem intézményt választanak, még akkor is, ha máshol hamarabb elvégeznék a beavatkozást.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Újabb drámai rekordot döntött a koronavírus Magyarországon
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 09:13
A tegnapi csúcs után ismét sosem látott szintre nőtt a napi új fertőzöttek száma.
Makro / Külgazdaság Lassul a gazdaság – egyből hozzányúltak a kamatokhoz Kínában
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 07:37
A kínai jegybank csökkentette az egy- és ötéves hitelek referenciakamatát, hogy ezzel is segítse a lassuló gazdaság élénkítését.
Makro / Külgazdaság Joe Biden megmagyarázta a bizonyítványt – Amerika arra készül, hogy Putyin megszállja Ukrajnát
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 06:48
Hivatalba lépése egyéves évfordulója alkalmából a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatóján Joe Biden amerikai elnök védelmébe vette elnöksége eddigi mérlegét, megpróbálta kicsinyíteni elnöksége kudarcait, külpolitikáról szólva pedig azt mondta, hogy szerinte Vlagyimir Putyin bevonul majd Ukrajnába.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter bejelentette: újabb feladatokat kap a budapesti terrorellenes iroda
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 06:26
Újabb feladatokat kap az ENSZ terrorizmusellenes központjának budapesti regionális irodája - közölte a külgazdasági és külügyminiszter, miután találkozott a terrorizmusellenes tevékenység koordinálásáért felelős ENSZ-főtitkárhelyettessel, Vlagyimir Voronkovval.
Makro / Külgazdaság Ha egy ekkora birodalom elindul – interjú a magyar-orosz turisztikai kapcsolatokról
Elek Lenke | 2022. január 20. 06:07
A Covid miatt az oroszok sem turistáskodhatnak már vagy két éve. Pedig az előző két évtizedben bejárták a világot. No, nem mindenki persze, csak aki tehette, de egy ekkora népességű országban a lakosság tíz százaléka – ennyien szoktak útra kelni „békeidőben” – is jelentős arány. Minderről dr. Szegedi Andreával, a Magyar-Orosz Baráti Társaság elnökségi tagjával, egyetemi tanárral, az orosz piac turisztikai szakértőjével beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Angela Merkel tényleg nyugdíjba vonult? Visszadobott egy állásajánlatot
Privátbankár.hu | 2022. január 19. 17:47
Angela Merkel elutasította António Guterres ENSZ-főtitkár állásajánlatát - közölte szerdán a volt német kancellár irodája.
Makro / Külgazdaság Ha megtanulunk együtt élni a járvánnyal, egész jó évünk lehet
Privátbankár.hu | 2022. január 19. 16:58
Folytatódhat gazdaság helyreállítása, idén a bővülési ütem Európában meghaladhatja a 4 százalékot, Magyarországon akár 4,5 százalékot is - vélik a Raiffeisen bank elemzői.
Makro / Külgazdaság Ideges skandinávok - Putyin tervbe vette nukleáris erőinek megerősítését a térségben
Káncz Csaba | 2022. január 19. 15:26
Az orosz kutatási anyag szerint a további eszkaláció esetén a Kreml megerősíti stratégiai nukleáris erőit Kalinyingrádban és Belaruszban – a NATO határa mentén. A térségbeli feszültség tovább növekedett kedden a belarusz védelmi minisztérium bejelentése kapcsán, miszerint február 10. és 20. között közös hadgyakorlatot tartanak az orosz és belarusz hadsereg részvételével. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Kunetz Zsombor: megvan a negyedik oltás szakmai ajánlása, de nem sokra megyünk vele
Privátbankár.hu | 2022. január 19. 11:23
Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi menedzser szúrta ki, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ mégis megemlíti a negyedik oltás szakmai ajánlását, de sokra nem mennek vele az orvosok.
Makro / Külgazdaság Újabb fertőző kór ütötte fel a fejét Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében
Privátbankár.hu | 2022. január 19. 10:39
Ismét megjelent a magas patogenitású madárinfluenza Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a vírust ezúttal Csengerújfaluban, egy 37 ezer egyedet számláló pecsenyekacsa-tartó gazdaságban mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló