<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Szerintük a testület valójában a véleménynyilvánítás szabadságát akarja korlátozni.

Törvényjavaslatot terjesztett elő helyi idő szerdán a washingtoni szenátusban Josh Hawley republikánus politikus, aki a javaslattal megszüntetné azt az álhírellenes testületet, amelyet a kormány áprilisban hívott életre, s amely a jobboldali politikusok szerint alkotmányellenes és valójában a véleménynyilvánítás szabadságát akarja korlátozni.

Ezt a The Western Journal című amerikai konzervatív híroldal jelentette az MTI szerint.

A belbiztonsági minisztérium április végén jelentette be, hogy Dezinformáció elleni Kormányzati Bizottság néven külön testületet állít fel a dezinformáció, az álhírek elleni küzdelemre, a vezetője pedig Nina Jankowicz lesz, aki egy washingtoni kutatóintézet álhírekkel foglalkozó szakértője.

Egy republikánus képviselő szerint a Biden-kormány orwelli mintát követ. Fotó: MTI/AP/Pool/Brendan Smialowski)Egy republikánus képviselő szerint a Biden-kormány orwelli mintát követ. Fotó: MTI/AP/Pool/Brendan Smialowski)

Hawley javaslata az egész testületet megszüntetné, a törvény megtiltaná, hogy a minisztérium egyáltalán felállítson ilyen testületet, Jankowicz posztját pedig értelemszerűen megszüntetné.

Ez a dezinformáció elleni testület alkotmányellenes, és azonnal fel kell oszlatni

- jelentette ki a konzervatív politikus.

Ez nem más, mint cenzúrabizottság, felruházva a szövetségi kormány teljes hatalmával, hogy a nemzetbiztonságra hivatkozva fellépjen a szólásszabadság és az eltérő vélemények ellen

- érvelt Hawley.

Alejandro Mayorkas belbiztonsági miniszter szerint viszont egyre több az álhír és a téves információ, és ez veszélyezteti a választási rendszer hitelességét és az emberek demokratikus jogait.

A minisztert egy szerdai kongresszusi meghallgatáson amiatt is kérdőre vonták a republikánusok, hogy ki döntött arról, hogy Jankowicz vezesse a testületet. A republikánus politikusok szerint ugyanis a 30-as évei elején járó Jankowicz maga is álhírterjesztő, mert a 2020-as elnökválasztás egyik vitájáról tweetelve azt a látszatot keltette, mintha a Joe Biden fiának laptopja körül kialakult polémia orosz információs művelet lenne, miközben a laptopról és tartalmáról kiderült, hogy valós és hiteles. Jankowicz azt állítja, csak a vitát közvetítette a Twitteren.

Hunter Biden laptopjáról a 2020-as elnökválasztási kampány utolsó heteiben közölt cikket a jobboldali The New York Post című bulvárlap.

A számítógépen kábítószerfogyasztásra utaló felvételek mellett olyan e-mailek is voltak, melyekből arra lehetett következtetni, hogy Hunter Biden a Burisma ukrán energiaipari vállalat igazgatósági tagjaként kapcsolatot létesített a cég vezetése és apja között, aki akkor az Egyesült Államok alelnöke volt, Joe Biden pedig nyomást gyakorolt az ukrán kormányra, hogy mozdítsa el hivatalából a Burismánál vizsgálódó ügyészt, akit később tényleg leváltottak.

Szerdai meghallgatásán Mayorkas leszögezte, hogy a dezinformációs testület pusztán munkacsoport, és legfőbb feladata annak biztosítása, hogy a minisztérium ne korlátozza a szólásszabadságot. Mayorkas hozzátette: a testület nem rendelkezik operatív vagy hatósági jogkörökkel.

A Biden-kormány szovjet stílusú +Igazság-minisztériuma+ a washingtoni demokraták orwelli kísérlete arra, hogy megbüntessenek bárkit, aki nem ért egyet nagyra nőtt kormányuk szocialista céljaival

- hangoztatta közleményében Steve Scalise louisianai republikánus képviselő.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Stratégiai győzelem Ukrajna számára – Oroszország feladta a Kígyó-szigetet – Esti háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 20:07
Összefoglaló az ukrajnai háború 127. napjának eseményeiről.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton: kétszámjegyű infláció és recesszió fenyeget
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 19:19
Ma már jobban kell tartani a recessziótól, mint az inflációtól – hangsúlyozta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Mathias Corvinus Collegium által szervezett csütörtök esti előadáson. A fejlett világban szerinte biztos eljön a recesszió, Magyarországon még nem biztos. Azt is elmondta, hogy az árstopok nem jók, azokból ki kell jönni, de nem mondta meg, hogy mikor. Az árstop-rendszer a jelenlegi tervek szerint október 1-jéig él.
Makro / Külgazdaság A vártnál jobb állapotban az orosz gazdaság – további kamatcsökkentés várható
Tiszóczi Roland | 2022. június 30. 17:35
Az orosz jegybank folytathatja kamatcsökkentését, hogy enyhítse az idei gazdasági visszaesést, erre pedig az ad teret, hogy az infláció alacsonyabb lesz, mint korábban várták, míg a gazdasági visszaesés enyhébb.
Makro / Külgazdaság Putyin történelmi küldetése – az orosz vér szava
Káncz Csaba | 2022. június 30. 17:12
Az Ukrajna elleni háborúval Oroszország „szlavofil” irányvonala messianisztikus vonásokat öltött. A harcias orosz nacionalizmusnak a magja az Izborszk Klubban, egy formálisan független kutatóintézetben rejlik, amely mára kiterjesztette befolyását Oroszország politikai és kulturális szférájára. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Esik az amerikai földgáz ára, mert kevesebbet küldenek exportra
Tiszóczi Roland | 2022. június 30. 15:26
Az amerikai földgáz ára csökkenésnek indult, elsősorban azért, mert a Freeport LNG-exportőr leállása miatt több marad a helyi szolgáltatóknak. Ez azonban rossz hír Európának.
Makro / Külgazdaság NATO-csúcs: a madridi döntések biztosítják, hogy a szövetség tovább őrizze a békét
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 14:33
A madridi NATO-csúcstalálkozón meghozott döntések biztosítják, hogy az észak-atlanti szövetség tovább őrizze a békét területén, és elkerülje a konfliktusokat - hangsúlyozta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár csütörtökön a spanyol fővárosban rendezett kétnapos állam- és kormányfői találkozó eredményeit ismertetve.
Makro / Külgazdaság Akinek gyenge a szíve, ne menjen vásárolni a következő hónapokban
Király Béla | 2022. június 30. 14:18
Az MNB csütörtökön mutatta be a friss Inflációs jelentést. Ebből kiderült, hogy a drágulás az ősz folyamán fog tetőzni addig fájdalmas tapasztalatokkal jár majd a vásárlás. Különösen az élelmiszerek esetén, hiszen ott továbbra is 20 százalék feletti lehet az áremelkedés.
Makro / Külgazdaság Oroszország feladta a Kígyó-szigetet – stratégiai győzelem Ukrajna számára
Tiszóczi Roland | 2022. június 30. 13:52
Az orosz erők csütörtökön feladták a Kígyó-szigetet, a stratégiai jelentőségű fekete-tengeri előretolt helyőrséget, ami Ukrajna számára jelentős győzelmet jelent, és enyhítheti a gabonaexport orosz blokádját, amely a globális éhínség súlyosbodásával fenyegetett.
Makro / Külgazdaság A nap képe: Világgazdaság – élt 53 évet
Wéber Balázs | 2022. június 30. 12:51
Újabb ikonikus laptól búcsúzunk.
Makro / Külgazdaság Az ukrán menekültek miatt ugrott meg a német munkanélküliség
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 11:21
Németországban megugrott a munkanélküliek száma és a munkanélküliségi ráta júniusban az előző hónaphoz képest elsősorban amiatt, hogy az Ukrajnából menekülőket nagy számban regisztrálták a munkakereső szolgálatnál.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG