
A szervezet által minden hónapban kiszámított élelmiszerár-index 0,7 százalékkal 151,8 pontra nőtt. Tavaly áprilisban jóval magasabban, 171 ponton állt az index.
A mutatót egy szemesterményeket, olajos magvakat, tejtermékeket, húsféléket és cukrot tartalmazó élelmiszerkosár árának változása alapján határozzák meg a FAO szakértői.
Áprilisban 4,1 százalékkal emelkedett az olajos magvak és 1,5 százalékkal a szemestermények indexe, miközben a tejtermékeké 2,2 százalékkal, a cukoré pedig 1,7 százalékkal csökkent.
Tavaly átlagosan 19,1 százalékkal estek a globális élelmiszerárak a piacon jelentkező többlet hatására, miközben a kereslet csökkent. A tavalyi volt a negyedik egymást követő év, amikor a világon csökkentek az élelmiszerárak a FAO számításai szerint.
Tavaly a legnagyobb, 28,5 százalékos árcsökkenést a tejtermékeknél jegyezték fel. A húsárak 15,1 százalékkal mérséklődtek, a szemestermények 15,4 százalékkal, a cukor 21, az olajos magvak 19 százalékkal lettek olcsóbbak 2014-hez képest.