<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A külkereskedelmi egyenleg nagyobb mértékben romlott, mint ahogy azt a KSH becsülte.

A kivitel volumene 1,3 százalékkal kisebb, ezzel szemben a behozatalé 1,5 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal immár részletes adataiból. A passzívum 1,3 milliárd euró volt, az egyenleg 1,1 milliárd euróval romlott az egy évvel korábbihoz képest (ez az első becslésben közöltnél 148 millió euróval kedvezőtlenebb). Júniushoz viszonyítva az export szezonálisan és munkanappal kiigazított volumene 0,1 százalékkal csökkent, az importé viszont 1,2 százalékkal nőtt.

A kivitel értéke 10,8 milliárd euró (4344 milliárd forint), a behozatalé 12,1 milliárd euró (4860 milliárd forint) volt. 

Az egy évvel korábbihoz képest júliusban euróban kifejezve az export értéke 13, az importé 24 százalékkal nőtt. Naptárhatással kiigazítva a kivitel volumene 2,4, a behozatalé 4,7 százalékkal bővült.

A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 29, a behozatalban 38 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A cserearány 6,5 százalékkal romlott. (Ezt már lapcsoportunk állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász az Mforon írt cikkében előrevetítette.) A forint árfolyama az euróhoz mérten 13, a dollárral szemben 31 százalékkal gyengült.

Ami a részleteket illeti,

  • gépek és szállítóeszközök 2021. júliusi áron számított kivitele 7,8, behozatala 7,1 százalékkal nagyobb lett. A villamos gép, készülék és műszer exportvolumene ötödével, importvolumene közel tizedével emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A közúti jármű export- és importvolumene egyaránt kismértékben emelkedett. Az általános rendeltetésű ipari gép volumene mindkét forgalmi irányban közel tizedével volt nagyobb az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az energiafejlesztő gép és berendezés exportvolumene közel tizedével, importvolumene több mint tizedével nőtt. A gépek és szállítóeszközök árufőcsoport a kivitel esetében 4,2 százalékponttal mérsékelte a teljes export volumencsökkenését, a behozatalnál 3,2 százalékponttal járult hozzá a teljes import volumennövekedéséhez.
  • feldolgozott termékek exportvolumene 5,5, importvolumene 1,4 százalékkal kisebb lett. A mindkét oldali volumencsökkenést döntően a műanyag alapanyag, valamint a vas és acél forgalma befolyásolta. A feldolgozott termékek árufőcsoport az exportban 1,8 százalékponttal járult hozzá a teljes export volumencsökkenéséhez, az importban 0,5 százalékponttal visszavetette a teljes import volumennövekedését.
  • Az energiahordozók exportvolumene 54, importvolumene 16 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz viszonyítva. A mindkét oldali forgalomcsökkenéshez döntően a villamos energia járult hozzá, ezenkívül exportban még a kőolaj és kőolajtermék, importban pedig a természetes és mesterséges gáz forgalma is befolyásolta. Az energiahordozók a teljes export csökkenését 1,8 százalékponttal növelték, a teljes import növekedését 1,4 százalékponttal mérsékelték.
  • Az élelmiszerek, italok, dohány kivitelének volumene 4,2 százalékkal kisebb, míg a behozataláé 14 százalékkal nagyobb lett. A mindkét oldali forgalomváltozáshoz döntően a gabona és gabonakészítmény termékcsoport járult hozzá, ezenkívül az exportoldali forgalmat a hús és húskészítmény, az importoldalit az állati takarmány is befolyásolta. Az árufőcsoport által realizált volumenváltozás a teljes export csökkenéséhez 0,3, az import növekedéséhez 0,7 százalékponttal járult hozzá.

Az EU27 tagállamaiba irányuló kivitel volumene 0,3 százalékkal kisebb, az onnan érkező behozatalé 3,1 százalékkal nagyobb lett. A termék-külkereskedelmi mérleg 701 millió euróval romlott, 273 millió eurós hiány keletkezett. Az export 77, az import 71 százalékát bonyolítottuk le ebben a viszonylatban.

Az EU27-en kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 4,6, a behozatalé 2 százalékkal csökkent.A termék-külkereskedelmi egyenleg ebben a viszonylatban 422 millió euróval romlott, 1 milliárd eurós passzívumot mutatott.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Egyre nagyobb a hideg és a sötétség Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 19:59
Országos légi riadó, az atomfegyverkezési tárgyalások elhalasztása, Ferenc pápa haragot váltott ki Oroszországban. Ezek is történtek az elmúlt órákban.
Makro / Külgazdaság Meg is történt: már az űrben a kínai Sencsou-15
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 19:31
Sikeresen elindult útjára kedden Kína újabb űrmissziója, a Sencsou-15. Háromfős legénysége a Tienkung (Mennyei palota) nevű kínai űrállomáson tartózkodó űrhajósokat fogja leváltani.
Makro / Külgazdaság Lappangó feszültség – Az arab-izraeli konfliktus a katari vb árnyékában
Káncz Csaba | 2022. november 29. 19:01
Az e heti Nagyító rovatunkban a katari foci vb tükrében rámutatunk: az arab társadalmak nem fogadták el, hogy az Ábrahám Egyezmény békekísérlet lenne, mivel a palesztin konfliktus továbbra is megoldatlan maradt. A regionális normalizációt tovább veszélyezteti az izraeli arab-ellenes párt felemelkedése a pár héttel ezelőtt lezajlott általános választáson.
Makro / Külgazdaság Ukrajna államadóssága már 100 milliárd dollár felett jár
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 17:29
Szeptemberhez képest Ukrajna államadóssága 5 milliárd dollárral, 103,1 milliárd dollárra nőtt októberben - az adatot Danyiil Getmancev a Verhovna Rada (parlament) pénzügyi, adó- és vámpolitikai bizottságának a vezetője ismertette a Telegram csatornáján.
Makro / Külgazdaság Finnország durva összegért vásárol amerikai rakétákat és fegyvereket
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 16:56
Finnország védelmi minisztériuma jövő év elején jóváhagyja 323 millió dollár (126 milliárd forint) értékű rakéták és fegyverzet megvásárlását az Egyesült Államoktól.
Makro / Külgazdaság Financial Times: Szijjártó Péter keresztbe tett az ukrán külügyminiszternek
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 16:34
Az ukrán külügyminiszter csak a vacsorán vesz részt a NATO-értekezleten, mert a Szijjártó megakadályozta, hogy a mai és holnapi bukaresti ülésen is ott legyen.  
Makro / Külgazdaság Milliókat érintő kérdésben tehet Orbán Viktor kedvére Matolcsy György és Varga Mihály
Csabai Károly | 2022. november 29. 15:31
Ehhez az kell, hogy bejöjjön a CIB Bank szakértőinek prognózisa, miszerint az infláció egy év múlva egyszámjegyű lehet. Addig azonban kemény hónapok elé nézhetünk, stagnálásközeli gazdasági növekedéssel, enyhén romló munkaerőpiaci helyzettel és lassan, fokozatosan javuló külső egyensúlyi pozícióval. Az uniós források 2023 közepén érkezhetnek meg, aminek hatására (is) a forint erősödhet, egy euró például a jövő év végén 390 is lehet, a mostani 406,5 körüli szinttel szemben. 
Makro / Külgazdaság Oroszország lemondja az atomfegyver tárgyalásokat Amerikával
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 14:44
Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes kijelentette, hogy Moszkvának „nem maradt más választása”, mint hogy lemondja az Egyesült Államokkal folytatott atomfegyver-tárgyalásokat.
Makro / Külgazdaság Navracsics Tibor először ismerte be az uniós pénzek visszatartását
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 14:15
A miniszter most először erősítette meg, hogy az Európai Bizottság mintegy 3000 milliárd forintnyi uniós támogatás felfüggesztését fogja javasolni, miután nem sikerült megfelelni a korrupcióellenes elvárásoknak.
Makro / Külgazdaság Norvég bíróság előtt Putyin egyik bizalmasának fia
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 13:42
Norvégiában kedden megkezdődött Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik politikai szövetségese fiának bírósági pere; Andrej Jakunyin tagadja az ellene felhozott vádat, amely szerint megsértette azt a norvég jogszabályt, amely megtiltja orosz állampolgárok számára, hogy drónokat reptessenek Norvégiában.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG