TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Összesen több mint 140 milliárd forintot rendezgetett át a költségvetésben a kormány a legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint. 

Gazdaságvédelmi alap: -132,4 milliárd, Mager Andrea a legnagyobb nyertes

Az eredetileg a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak ellensúlyozására, kivédésére létrehozott, időközben már rég kiürült gazdaságvédelmi alap terhére osztott szét újabb 132,4 milliárd forintot a kormány -  persze a mostani átrendezés a Magyar Közlönyben írtak szerint is újabb túlteljesülést jelent, azaz a deficitet növeli. (Több esetben egyébként olyan célokra költött a kormány a gazdaságvédelmi alapból még a tavaszi veszélyhelyzet idején is, amelyek nem illeszkedtek a járványhelyzethez, annak indokoltsága nehezen alátámasztható - erről és az alap kiürüléséről nemrég az mfor.hu közölt összeállítást.)

 • A kormányhatározat mellékletéből kiderül: most a legtöbb pénzt, 115 milliárd forintot a a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter, azaz Mager Andrea tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó társaságok tőkeemelésére, pótbefizetésére adja a kormány.
 • 10 milliárd forintot kap az ITM tőkeemelésre, 5,6 milliárdot kerékpáros létesítmények fejlesztésére.
 • 716 millió forint megy a Büki Csillagda megvalósítására.
 • 380 millió forintból kulcsfontosságú budapesti közlekedési beruházások előkészítése történhet meg.
 • Közel 350 millió forintból a Várkapitányság Nonprofit Zrt. feladatainaj ellátásának támogatják.
 • 280 millió forint megy az Agrárminisztériumba, környezeti elemek védelmére.

Központi Maradványelszámolási Alap: -4,3 milliárd, a legtöbb pénz infokommunikációra megy

A kormányhatározat a Központi Maradványelszámolási Alapból is szétoszt 4,3 milliárd forintot.

 • Ennek legnagyobb nyertese a belügy, a minisztérium 2,04 milliárd forinthoz jut, ebből 2,03 milliárd forint kormányzati infokommunikációs szolgáltatásokra megy. 
 • Az Agrárminisztérium 4,5 milliárdot kap, amit a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal dologi kiadásaira költ. A mezőgazdasági középfokú szakoktatás intézményei 225 milliót kapnak.
 • A Pénzügyminisztérium a NAV és az Államkincstár dologi kiadásaira összesen 3,6 milliárd forintot kap.
 • Az EMMI 1,2 milliárdot kap, ebből 980 millió egyes szociális és gyermekvédelmi szolgáltatások fejlesztési támogatására kell.
 • Az ITM-be 500 milliót csatornáznak át hulladékgazdálkodási ügyekre.
 • A Miniszterelnökség igazgatására 371 millió forint megy. 
 • A külügy 192 milliót kap, ebből 140 milliót elvisz a Csángó-Magyar Együttműködési Program támogatása.

Központi tartalékok: -2,9 milliárd, jut Ukrajnába is

A harmadik forrás, amihez hozzányúlnak, az a központi tartalékok rendkívüli kormányzati intézkedések jogcímcsoportja, innen közel 2,9 milliárd forintot csatornáznak át.

 • Ennek nagy része, 2,44 milliárd forint a Nemzeti Művelődési Intézet kiadásaira megy el. 
 • A külügynek 450 millió jut, ebből a Keleti Partnerséghez kapcsolódó fejlesztési programok támogatása valósul meg Ukrajnában.

Az ITM-től 1 milliárdot vesznek el, az MTÜ-től 850 milliót

Emellett 1 milliárd forintot elvesznek az ITM-től (amit eredetileg a szakképzési centrumok felújítása soron tartottak nyilván), hogy odaadják a külügynek űrtevékenységekkel kapcsolatos feladatokra.

A Magyar Turisztikai Ügynökség forrásai 850 millió forinttal csökkennek, a pénz a Digitális Kormányzati Ügynökség Zrt. tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó társaságok tőkeemelésére, pótbefizetésére kell.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél