<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A kormány nem készít átfogó szemléltető anyagot a lakosság számára arról, mire, miből és mennyit költenek. Ezt a hiányt igyekezett pótolni a K-Monitor a közpénzek átláthatóságáért küzdő civil szervezetként. 

"A célunk az állam feladatának elvégzése helyett az volt, hogy felhívjuk a figyelmet a magyar költségvetési átláthatóság hiányosságaira. Az adatokhoz ezért lábjegyzeteket, magyarázatokat fűztünk, amellyel nemcsak befogadhatóbbá válik a törvény tartalma, de az adatok érvényességének korlátai is világossá válnak"

- írják.

Az oldalon az elfogadott 2022-es költségvetés (november végén hatályos) mellékletének adatai láthatóak. Ennek tagolását a törvényben használt fejezeti szint felett egy, a navigációt segítő újabb szinttel egészítették ki, illetve néhány további ponton újracsoportosították, hogy könnyebben kereshetőek legyenek a költségvetés tételei.

Varga Mihály már rég benyújtotta a 2022-es költségvetés tervezetét - most talán kicsit közelebb leszünk hozzá, hogy megértsük, mi van benne. Fotó: Fotó: MTI/Illyés TiborVarga Mihály már rég benyújtotta a 2022-es költségvetés tervezetét - most talán kicsit közelebb leszünk hozzá, hogy megértsük, mi van benne. Fotó: Fotó: MTI/Illyés Tibor

Persze a "könnyebb" nem jelenti azt hogy "könnyű" -  ahogy a K-Minitor is jelzi, számos olyan eleme van a költségvetésnek, ami nem éppen az átlátható, elszámoltatható költségvetési gazdálkodást segíti. Ilyen az innen-onnan összelapátolt Gazdaság-újraindítási Alap, az 550 milliárdos, nem részletezett Beruházási Alap, vagy éppen a logikailag egy területhez tartozó kiadások széttagoltsága.

A 2022-es költségvetés bemutatása  interaktív adatvizualizáció formájában itt található >>

Szókimondó tanulmány arról, hogyan lehetetlenítik el az állampolgár dolgát

Hogy a probléma mekkora, a költségvetési gazdálkodás mennyire átláthatatlan, azt egy bravúros tanulmánnyal szemléltetik: Romhányi Balázs, a Költségvetési Felelősségi Intézet vezetője egy olyan egyszerű kérdésnek szeretett volna utánajárni, mint hogy a kormány többet és hatékonyabban költ-e az elfogadott költségvetés szerint felsőoktatásra, mint korábban - azt gondolnánk, ehhez néhány sort elég összehasonlítani pár excel-táblában.

A valóság ennél nem is lehetne távolabb: a szakember 14 oldalon keresztül mutatja be az átláthatatlanság három szintjét, aminek a végén - vigyázat: spoiler! - egyáltalán nem derül ki, hogy az eredeti kérdésre a válasz igen vagy nem.

A tanulmány itt található >>

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Mától kérhető a külképviseleti szavazás, de a járvány még bezavarhat 
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 15:21
A szavazás napján külföldön tartózkodó választópolgárok csütörtöktől kérhetik külképviseleti névjegyzékbe vételüket. A járvány miatt változhat a szavazást lebonyolító külképviseletek száma.
Makro / Külgazdaság Felelőtlen német kormány – drámaian alacsony szinten a gáztározók feltöltöttsége
Káncz Csaba | 2022. január 27. 15:06
Január 23-i adat szerint a német tározók 41 százalékos feltöltöttségen álltak, noha 2020-ban azon a napon 89 százalékon állt a mutató. A német háztartások fele gázzal fűt, mint ahogyan sok ipari létesítmény is arra van utalva. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Április 3-i népszavazást szeretne az ellenzék
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 14:27
A parlamenti választással egy időben. 
Makro / Külgazdaság Az oroszokat csak felbosszantotta az amerikaiak levele
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 11:50
Nem azt kapták Moszkvában, amit vártak az orosz külügyminiszter szerint. A további lépésekről Putyin dönt.
Makro / Külgazdaság Itt árstop, ott adócsökkentés - aláírta a lengyel elnök az áfát megvágó törvényt
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 11:07
Andrzej Duda lengyel elnök aláírta azt a törvényt, amelynek értelmében február 1-jétől július végéig csökkentik egyebek között az üzemanyagok, az élelmiszerek és a földgáz áfáját.
Makro / Külgazdaság Újabb lökést kapott a forint Matolcsy Györgyéktől
Csabai Károly | 2022. január 27. 10:11
Ma megint kamatot emelt a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Két nappal azután, hogy a Monetáris Tanács az alapkamatot 50 bázisponttal, 2,9 százalékra vitte fel, a ma kora délután esedékes egyhetes betéti tenderen az MNB az előző négy alkalomhoz képest 30 bázisponttal magasabban, 4,3 százalékon fogadja be a kereskedelmi bankok ajánlatait.
Makro / Külgazdaság Matolcsy György szerint nem fenntartható a magyar felzárkózás
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 09:51
Nem elégséges a teljes sikerhez az eddig követetett modell a jegybankelnök legújabb írása szerint, az évtized kulcsa pedig az infláció elleni sikeres fellépés lehet.
Makro / Külgazdaság Írásban reagált az Egyesült Államok az orosz követelésekre
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 07:31
Az amerikai külügyminiszter szerint "komoly diplomáciai útvonalat" jelöltek ki a levélben, de közben arra figyelmeztette az Ukrajnában tartózkodó amerikai állampolgárokat, hogy "erősen fontolják meg a távozást" az országból.
Makro / Külgazdaság Történelmi mélypontot a brit autógyártás
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 06:54
1956 óta nem gyártottak ilyen kevés autót Nagy-Britanniában.
Makro / Külgazdaság „Az emberek belefáradtak a Covidba” – nagy vihar készül Ausztriában
Wéber Balázs | 2022. január 27. 05:17
Oltottaknak és oltatlanoknak egyaránt kezd elegük lenni a jelenlegi járványkezelésből, a kötelező oltás bevezetése pedig egyre nagyobb ellenállást szül, mondták el lapunknak Ausztriában dolgozó magyarok. Az osztrák kormány februártól tenné kötelezővé a Covid elleni vakcinát a közegészségügy védelme érdekében, a tiltakozók szerint ugyanakkor ezáltal egy mélyen személyes döntésbe nyúlna bele. Forrásaink beszéltek arról is, hogy az oltatlanok már most is sok helyről ki vannak rekesztve, ugyanakkor még vannak kiskapuk.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló