3p
Változatlan maradt februárban a GKI-Erste konjunktúra-index szezonális hatásoktól megtisztított értéke, továbbra is viszonylag optimista hangulatot tükröz; az üzleti várakozások kissé rosszabbak, a fogyasztóiak viszont jobbak lettek a januárinál - állapította meg a GKI Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb havi előrejelzésében, amelyet az Európai Unió támogatásával készít.

A konjunktúraindex a januári mínusz 2,9 pontról, mínusz 3,2 pontra csökkent, az üzleti bizalmi index 4,4 pontról 3,5 pontra csökkent, a fogyasztói bizalmi index pedig mínusz 23,8 pontról mínusz 22,4 pontra javult januárban.Az üzleti szférán belül februárban az ipari és kereskedelmi várakozások minimálisan kedvezőbben, a szolgáltató- és főleg építőipari várakozások viszont kedvezőtlenebbül alakultak, mint az előző hónapban. 

Belehúz a pannon puma?

Az ipari bizalmi index kissé korrigált a januári esés után. Enyhén javult az elmúlt időszak termelésének, a készlet- és a rendelésállománynak a megítélése, illetve ez utóbbin belül az exportrendeléseké is. A termelési kilátások viszont ismét borúsabbak lettek. Az építőipari bizalmi index negyedik hónapja csökken, és februárban tizenöt-havi mélypontjára került. Az előző háromhavi termelés megítélése nem változott, a rendelésállományé némileg romlott.

A kereskedelmi bizalmi index értéke a januári csökkenést követően kissé emelkedett, s ezzel továbbra is az elmúlt, immár több mint egy évre jellemző viszonylag keskeny sávban maradt. Az eladási pozíció megítélése kissé pesszimistább lett, a készleteké és a várható rendeléseké némileg reménytelibb. 

A szolgáltatói bizalmi index január után februárban is esett. Az általános üzletmenet megítélése ugyan javult, de az elmúlt és a következő időszak forgalmáé romlott. 

Erősödött a foglalkoztatási szándék

A foglalkoztatási szándék az iparban kissé erősödött, az építőiparban viszont számottevően, a kereskedelemben és a szolgáltató szférában kissé gyengébb lett. Valamelyest enyhült a lakosság munkanélküliségtől való félelme. Az áremelési szándék az iparban nem változott, a kereskedelemben és a szolgáltató cégeknél csökkent. Az építőiparban ismét az árcsökkenésre számító cégek kerültek többségbe, de a válaszadók döntő többsége ebben az ágazatban is változatlan árakra számít. 

A fogyasztók inflációs várakozása tovább csökkent. A magyar gazdaság kilátásainak megítélése a januári zuhanás után minden ágazatban markánsan javult, de a szolgáltató szektor kivételével még a romlásra számítók vannak minimális többségben. Ebben a kérdésben a lakosság véleménye csak kissé lett optimistább.

A GKI fogyasztói bizalmi index februárban háromhavi csökkenést követően enyhén emelkedett. A lakosság a saját pénzügyi helyzetének következő egy évét enyhén, míg a következő egy évben várható megtakarítási képességét lényegesen jobbnak ítélte, mint az előző hónapban. Az emberek a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek várható vásárlási lehetőségét változatlannak tartották.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Már most is vannak NATO-katonák Ukrajnában Moszkva szerint
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 19:46
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.     
Makro / Külgazdaság Üzent Brüsszel az Orbán-kormánynak az uniós pénzek ügyében
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 19:09
A tagállamokkal és a civil társadalommal folytatott párbeszéd és konzultációk alapján készített éves jogállamisági jelentések célja, hogy növeljék a jogállamiság kultúráját minden tagállamban, jelentette ki Didier Reynders igazságügyi uniós biztos az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén szerdán.
Makro / Külgazdaság Kiterjedhet a háború? Putyin segítségét kérte a moldovai szakadár terület
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 16:49
Oroszország segítségét kérte szerdán a Dnyeszter melléki moldovai szakadár terület, Transznisztria arra hivatkozva, hogy a moldovai kormány nyomást gyakorol a gazdaságára.
Makro / Külgazdaság Hatalmas botrány készül az idei Eurovízión Gáza-ügyben
Wéber Balázs | 2024. február 28. 16:16
Az idei dalfesztiválon felléphet egy palesztin énekes, aki hangot adna népe ügyének. Izrael viszont egy, az október 7-i terrortámadásokra utaló dallal indulna a versenyen. Mindeközben politikusok és művészek egy része a zsidó állam bojkottjára szólít fel a gázai vérontás miatt.
Makro / Külgazdaság Japán felélesztené félvezetőiparát, megint kicsinálják az amerikaiak?
Bózsó Péter | 2024. február 28. 15:01
Japán már becsalta a tajvani TSMC vállalatot és saját gyárat is épít. Elgáncsolják-e a Rapidust?
Makro / Külgazdaság James Bond vajon mit választana? Az Aston Martin autójának elektromos változatára kicsi a kereslet
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 14:41
A brit luxusatógyár veszteségei csökkentek, ezért a kereslet hiányát látva elhalasztja elektromos autójának piacra dobását.
Makro / Külgazdaság Meghalt az utolsó szovjet kormányfő
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 14:01
Elhunyt Nyikolaj Rizskov, aki a Szovjetunió Minisztertanácsának elnöke volt 1985-1991 között - közölte szerdán Valentyina Matvijenko, az orosz parlamenti felsőház elnöke.
Makro / Külgazdaság Külvárosi temetőben helyezik végső nyugalomra Navalnijt
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 13:16
Moszkvában pénteken temetik el a február 16-án egy szibériai büntetőtáborban elhunyt Alekszej Navalnijt - jelentette be a néhai ellenzéki politikus szóvivője szerdán.
Makro / Külgazdaság Teljes fordulat Romániában
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 12:54
A tavalyelőtti mínuszos árammérleg pluszba fordult a múlt évben. 
Makro / Külgazdaság Le lehet győzni Putyint - Navalnij özvegye elmondta, ez hogyan lehetséges
Gáspár András | 2024. február 28. 12:33
Az Európai Parlamentben szerdán emlékeztek meg Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikusról - a strasbourgi ülésen felszólalt özvegye, Julija Navalnaja. Helyszíni tudósításunk.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG