Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Változatlan maradt februárban a GKI-Erste konjunktúra-index szezonális hatásoktól megtisztított értéke, továbbra is viszonylag optimista hangulatot tükröz; az üzleti várakozások kissé rosszabbak, a fogyasztóiak viszont jobbak lettek a januárinál - állapította meg a GKI Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb havi előrejelzésében, amelyet az Európai Unió támogatásával készít.

A konjunktúraindex a januári mínusz 2,9 pontról, mínusz 3,2 pontra csökkent, az üzleti bizalmi index 4,4 pontról 3,5 pontra csökkent, a fogyasztói bizalmi index pedig mínusz 23,8 pontról mínusz 22,4 pontra javult januárban.Az üzleti szférán belül februárban az ipari és kereskedelmi várakozások minimálisan kedvezőbben, a szolgáltató- és főleg építőipari várakozások viszont kedvezőtlenebbül alakultak, mint az előző hónapban. 

Belehúz a pannon puma?

Az ipari bizalmi index kissé korrigált a januári esés után. Enyhén javult az elmúlt időszak termelésének, a készlet- és a rendelésállománynak a megítélése, illetve ez utóbbin belül az exportrendeléseké is. A termelési kilátások viszont ismét borúsabbak lettek. Az építőipari bizalmi index negyedik hónapja csökken, és februárban tizenöt-havi mélypontjára került. Az előző háromhavi termelés megítélése nem változott, a rendelésállományé némileg romlott.

A kereskedelmi bizalmi index értéke a januári csökkenést követően kissé emelkedett, s ezzel továbbra is az elmúlt, immár több mint egy évre jellemző viszonylag keskeny sávban maradt. Az eladási pozíció megítélése kissé pesszimistább lett, a készleteké és a várható rendeléseké némileg reménytelibb. 

A szolgáltatói bizalmi index január után februárban is esett. Az általános üzletmenet megítélése ugyan javult, de az elmúlt és a következő időszak forgalmáé romlott. 

Erősödött a foglalkoztatási szándék

A foglalkoztatási szándék az iparban kissé erősödött, az építőiparban viszont számottevően, a kereskedelemben és a szolgáltató szférában kissé gyengébb lett. Valamelyest enyhült a lakosság munkanélküliségtől való félelme. Az áremelési szándék az iparban nem változott, a kereskedelemben és a szolgáltató cégeknél csökkent. Az építőiparban ismét az árcsökkenésre számító cégek kerültek többségbe, de a válaszadók döntő többsége ebben az ágazatban is változatlan árakra számít. 

A fogyasztók inflációs várakozása tovább csökkent. A magyar gazdaság kilátásainak megítélése a januári zuhanás után minden ágazatban markánsan javult, de a szolgáltató szektor kivételével még a romlásra számítók vannak minimális többségben. Ebben a kérdésben a lakosság véleménye csak kissé lett optimistább.

A GKI fogyasztói bizalmi index februárban háromhavi csökkenést követően enyhén emelkedett. A lakosság a saját pénzügyi helyzetének következő egy évét enyhén, míg a következő egy évben várható megtakarítási képességét lényegesen jobbnak ítélte, mint az előző hónapban. Az emberek a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek várható vásárlási lehetőségét változatlannak tartották.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Tényleg minden beoltott oda utazik a nyáron, ahova csak akar?
Vég Márton | 2021. május 6. 20:16
Egyelőre Horvátország, Szerbia, Montenegró, Szlovénia és Bahrein közül lehet választani nyári célpontot, de májusban már egyre több olyan ország is várja a beoltott turistákat, amelyek a magyarok kedvencei közé tartoznak. Kérdés, hogy a kormány kétoldalú tárgyalásai milyen sikerrel járnak.
Makro / Külgazdaság A kínai halászflotta félkatonai szervezetként működik a világ tengerein
Káncz Csaba | 2021. május 6. 18:05
Peking geopolitikai törekvéseit támogatva a halászhajók félkatonai szerepet is betöltenek.  Afrika és Dél-Amerika partjainál a kínai flotta mélytengeri hálóival túlhalássza a vizeket, ezzel megfosztva a helyi halászfalvakat a megélhetéstől.  Káncz Csaba jegyzete 
Makro / Külgazdaság Újabb bizonyítékot találtunk, hogy összejöhet a minimálbér emelése a nyáron
Baka F. Zoltán | 2021. május 6. 17:32
Ezúttal a 2022-es költségvetésről szóló törvényjavaslatban.
Makro / Külgazdaság Augusztusig biztosan nem kapják vissza jogaikat az oltatlanok
Wéber Balázs | 2021. május 6. 14:04
Erről Gulyás Gergely beszélt a mai Kormányinfón. Ez azt jelenti, hogy a többi közt nem járhatnak színházba, moziba vagy koncertre, valamint nem mehetnek szállodába. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint koronavírus elleni oltóanyagból már van és lesz elég, a kérdés egyre inkább az, hogy tudják-e érdemben növelni az oltakozni hajlandók számát. Ennek érdekében már zajlik egy médiakampány.  Szerinte a reális cél a felnőtt lakosság 70 százalékának beoltása.
Makro / Külgazdaság Jövőre érkezhet a régóta ígért plusz félhavi nyugdíj
Privátbankár.hu | 2021. május 6. 11:28
Erről Gulyás Gergely beszélt a mai Kormányinfón.
Makro / Külgazdaság Boltbezárás: melyik üzletek kapták a legnagyobb pofont?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 6. 11:08
Közzétette márciusi adatait a KSH a kiskereskedelmi forgalomról.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton: heteken belül dönt a kormány a hitelmoratórium jövőjéről
Privátbankár.hu | 2021. május 6. 07:36
Nagy Márton a miniszterelnök gazdasági főtanácsadója a Trend FM-nek adott interjút. 
Makro / Külgazdaság Sok pénzt pakolt át a kormány: negyede kormány-kommunikációra megy
Privátbankár.hu | 2021. május 6. 07:06
Újabb átcsoportosításokról határozott a kormány, a részletek a Magyar Közlöny szerdai számából derültek ki. 
Makro / Külgazdaság 40 lélegeztető-gépet ajándékoz el Magyarország
Privátbankár.hu | 2021. május 6. 06:40
Ezúttal két országnak adunk a járvány első hullámában felvásárolt készülékekből. 
Makro / Külgazdaság KSH: a járvány miatt még gyorsabban fogyott a magyar 2020-ban
MTI | 2021. május 5. 18:00
A koronavírus-járvány nagymértékben befolyásolta a tavalyi év demográfiai folyamatait; bár nőtt a születések száma, a halálozásoké még nagyobb mértékben emelkedett. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Népmozgalom, 2020 című kiadványa szerint 2021. január 1-jén Magyarország lakosságának száma 9 millió 730 ezer volt, ez 39,6 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban.
hírlevél
depositphotos