<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Stabil növekedéssel és egyre emelkedő árakkal zárja az évet Európa.

Biztató teljesítménnyel zárta az évet az euróövezeti magánszektor – derült ki a Markit Economics beszerzési menedzser-indexeinek előzetes adataiból. A londoni gazdaságkutató intézet jelentése szerint decemberben is stabil maradt a növekedés, az árak pedig 2011 óta a legerősebb ütemben emelkedtek.

Míg a feldolgozóipari BMI 54,9 pontra emelkedett, addig a szolgáltatóipar kéthavi mélypontra, 53,1 pontra süllyedt. Az elemzők mindkét esetben az előző hónaphoz hasonló értékekre számítottak. A fenti adatokból képzett összetett BMI így 53,9 ponton maradt, ami megegyezik az előző havi eredményekkel.

Az előző hónaphoz hasonló ütemben nőttek a vállalatok új megrendelései, de nőtt a teljesítetlen rendelésállomány, valamint bővült a foglalkoztatottság is. Ez jelzi, hogy a kereslet erősödésével párhuzamosan továbbra is növelik kapacitásukat a vállalatok – különösen a feldolgozóiparban.

Felfelé vezet az út

Decemberben tovább erősödtek az inflációs nyomások, mivel az euró árfolyamának gyengülése és a nyersanyagárak emelkedése nagyobb importköltségeket eredményezett – így a ráfordítási árak az utóbbi öt és fél év legnagyobb ütemében emelkedtek. A kőolaj és az üzemanyagok drágulásának következtében a szolgáltatások költségei is az utóbbi négy év leggyorsabb ütemében nőttek.

Az áruk és szolgáltatások átlagos eladási árai az utóbbi öt és fél év legerősebb ütemében ugrottak meg, mivel a vállalatok áthárították a magasabb költségeket a fogyasztókra. A friss adatok szerint a rossz évkezdet ellenére is sikeres évet tudhat maga mögött az euróövezet gazdasága.

Az adatok alapján negyedéves összevetésben 0,4 százalékra gyorsulhatott a növekedés – tette hozzá a Markit vezető közgazdásza, aki szerint az Európai Központi Bank döntéshozóinak kedvére lehet ez a forgatókönyv, ami a gazdaság élénkülése mellett az infláció erősödését is mutatja.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Putyin is bevallotta, fájnak a szankciók az országának
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 13:15
Idén és jövőre is GDP-csökkenéssel számol az orosz elnök.
Makro / Külgazdaság Együtt védi digitális pénzünket a jegybank és a nemzetbiztonság
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 11:29
A cél a kiberkockázatok csökkentése az online piactérben.
Makro / Külgazdaság Késik a kormányalakítás Izraelben
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 10:12
Benjámin Netanjahu kifut az időből, ezért hosszabbítást kért Jichák Hercogtól.
Makro / Külgazdaság Közösen fejleszt új generációs harci repülőgépet három ország
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 09:51
Ez Japán első ilyen jellegű programja európai országokkal. A távol-keleti állam Kína és Észak-Korea részéről érzékel fenyegetést.
Makro / Külgazdaság Az Országgyűlés újraválaszotta az MNB felügyelő bizottsági tagjait
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 08:19
Maradt az elnök, Papcsák Ferenc is.
Makro / Külgazdaság Rakétaállásokat telepítettek a zaporizzsjai atomerőmű közelébe
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 07:05
Az orosz–ukrán háború 289. napjánál tartunk.
Makro / Külgazdaság A törökök támogatnák a finn NATO-csatlakozást, ha cserébe fegyvert kaphatnának tőlük
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 06:29
Ankara szerint a finn fegyverembargó feloldása egyik feltétele annak, hogy Törökország támogassa Helsinki NATO-csatlakozási törekvéset.
Makro / Külgazdaság Biztonsági zónát hoznak létre az ukránok a zaporizzsjai atomerőmű körül
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 19:55
A csütörtök történései röviden, egy helyen.
Makro / Külgazdaság Több száz ukrán céget tudtak eddig áttelepíteni a nyugati megyékbe
Mester Nándor | 2022. december 8. 18:56
Közben folytatódik a privatizáció és az állami támogatási program.
Makro / Külgazdaság Eldőlt: Horvátország csatlakozhat a schengeni övezethez
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 17:26
Az európai uniós tagállamok belügyminiszteri tanácsa csütörtökön jóváhagyta Horvátország csatlakozását a schengeni övezethez, nem született viszont döntés arról, hogy Bulgária és Románia mikor csatlakozhat a személyek szabad mozgását is garantáló nemzetközi zónához.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG