BUX
32 591.95
+0.71%
+230.00
OTP
8 815.00
-0.28%
-25.00
MOL
2 000.00
+5.88%
+111.00
RICHTER
6 210.00
-2.66%
-170.00
MTELEKOM
355.00
-0.56%
-2.00
 
2020. január 29. 09:33

A modern világ sokszor brutális eszközökkel számolt le a történelmi uralkodóházakkal, különösen elvesztett háborúk után. Bár az Egyesült Királyság most nem vesztett háborút, a brit királyi ház fölött is megkondult a lélekharang. Káncz Csaba jegyzete.

Fotó: AFP

A modern világ ritkán bánt kegyesen a történelmi uralkodó házakkal. A Romanov cári családot 1918-ban kivégezték, a Habsburg-ház tagjait egy 1919-es törvény keretében megfosztották vagyonuktól, és kitiltották őket Ausztriából. A 124. japán császár 1945-ben megőrizhette életét, de egy rádióinterjúban kellett bejelentenie, hogy ő és 2600 évre visszatekintő családja valójában nem isteni eredetű.

A brit királyi házat a Szász-Coburg-Gothai néven vette át V. György 1910-ben. Az első világháború miatt azonban kellemetlenné vált a német eredet a királyi ház elnevezésében - főként, hogy London első bombázását 1917-1918-ban épp Gotha nevű repülőgépekkel kezdte meg az V. György unokatestvére, II. Vilmos által vezetett Németország. V. György így rendeletben lemondott minden, Németországhoz kötődő nemesi címéről, a ház nevét pedig a család kedvelt üdülőhelyként szolgáló kastélyáról Windsornak nevezte el, amely a királyi család címerébe is bekerült.

Piacosítani a királyi házat

Az utóbbi időszakban nemcsak az Egyesült Királyság nagypolitikája, hanem az állam egyik kulcsintézménye, a királyi ház is súlyos válságba került. A Brexit több éve tartó agóniája után hirtelen jött a ’Megxit’, amint Megán sussexi hercegné és férje, Henrik herceg Instagramjukon bejelentették, hogy független családként szeretnék folytatni életüket. A két fiatal ezt anélkül kürtölte világgá, hogy erről előzetesen bármifajta vitát folytattak volna II. Erzsébet brit királynővel - és Megán ugyanazzal a lendülettel el is repült a 7600 kilométerre fekvő Vancouverbe, jelezve, hogy a háta közepére kívánja a királyi házat.

Erős jelek mutatnak arra, hogy a fiatal pár most véleményvezér (influencer) akar lenni és piacosítani akarja a királyi ház reputációját. Miközben készültek új életükre, már aktív háttértárgyalásokat folytattak hollywoodi mogulokkal. Egy előkerült videó szerint a herceg már tavaly júliusban azért lobbizott a Disney vezérénél, hogy a neje megkapjon egy alámondásos állást az Oroszlánkirály című filmben.

Jonathan Shalit celebügynök szerint az egykori hercegi pár „milliárd dolláros márkanévvé” válhat, hiszen soha korábban nem volt még a kereskedelmi piacon a brit királyi ház tagja”. A szóbeszéd szerint Oprah Winfrey televíziós sztár (aki részt vett a hercegi esküvőn 2018-ban) 25 millió dolláros szerződést ajánlhat számukra. 

Évődés a pedofil hálózat főnökével

A királyi házra más oldalról is komoly kihívások válnak, hiszen a 94 éves királynő – aki alatt 14 miniszterelnök szolgált – hamarosan leköszön. Az örvénybe került királynő egyik hibát követi el a másik után, hiszen a minap a pedofil-botrányban megszégyenült András herceget egyik legfőbb támaszának nevezte a kialakult válságban.

András herceget azzal vádolják, hogy több kiskorúval volt intim viszonya, mialatt évekig szoros kapcsolatot tartott fenn a pedofil hálózatot üzemeltető Jeffrey Epsteinnel és annak feltételezett Moszad tartótisztjével, Ghislain Maxwell-lel. Arról pedig a napokban számolt be a brit sajtó, hogy Ghislaine Maxwell egy időben akár napi négyszer is meglátogatta András herceget a Buckingham Palotában, ahol intim körülmények között „együtt piknikeztek”.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Makro / Külgazdaság Óriási összeget fogadott be az MNB
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 17:36
Csütörtökön tartotta az első alkalommal meghirdetett egyhetes betéti tenderét az MNB, ahol az összes ajánlatot befogadta.
Makro / Külgazdaság Alig közlekedik ma már repülő Európa felett
MTI | 2020. április 2. 16:59
Az egy évvel ezelőtti, európai légi járatok számának csak 12-14 százaléka közlekedik most a légtérben; a forgalom elérte mélypontját, napok óta 5 ezer körüli járat üzemel, szemben az egy évvel korábbi 31 ezerrel  - közölte az Eurocontrol csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Itt a magyarázat: ezért esett jobban pánikba a magyar üzleti szféra
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 15:31
Szerdán publikálták mind a hazai, mind az európai beszerzési menedzser indexeket (BMI). Szokatlanul nagy volt a különbség, miközben a hazai mutató összezuhant, az európai számok csak mérsékelt pesszimizmusról tanúskodtak. Az okokról megkérdeztük a magyar BMI számítását végző Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaságot.
Makro / Külgazdaság Borzalmas adat érkezett az amerikai munkaerőpiacról
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 15:23
Soha nem látott mélypontra jutott az amerikai munkaerőpiac: 6,6 millióan folyamodtak munkanélküli segélyért a héten, ami új negatív rekord. A nem létfontosságú üzletek, éttermek, kereskedelmi boltok bezárásának drámai hatása lett. 
Makro / Külgazdaság 100 milliárd eurós mentőcsomaggal segítene az EU
MTI | 2020. április 2. 14:25
Az uniós tagállamok kedvező feltételekkel nyújtott kölcsönök formájában igényelhetik majd a támogatást, jelentette be Ursula Von der Leyen. Aztán azt mondta, Orbán Viktor a veszélyhelyzeti intézkedései egy részével túl messzire megy.
Makro / Külgazdaság Pár éve még barátkozott a kormány a járvány bűnbakjává tett Iránnal
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 13:42
Magyarország nemrég még nagy gazdasági lehetőségeket látott a szankciók alól szabaduló Iránban, az Orbán-kormány egyetemi ösztöndíjakkal, tartózkodási engedélyekkel is próbálta megolajozni a kapcsolatokat. Az iráni diákokkal szembeni kemény fellépés azonban teljesen ellentétes azzal, ahogy a kormány az elmúlt években kezelte Iránt. A hangnemváltást több okkal magyarázták külügyminisztériumi és diplomáciai források a Direkt36-nak. Részben azzal, hogy az Orbán-kormány iráni nyitáshoz fűződő reményei nem teljesen váltak valóra.
Makro / Külgazdaság A börtönökben még egy fertőzött sincs
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 13:07
Lapunk kérdésére azt a választ kaptuk az operatív törzs mai tájékoztatján, hogy a hétfőtől munkába állt kórházparancsnokok nem jelentettek eddig komoly eszközhiányt az egészségügyi intézményekből. Másik felvetésünkre, mit tegyenek azok a nők, akiknek bezárt a meddőségi klinikájuk, nem kaptunk választ, ezért erre hamarosan megjelenő cikkünkben keressük a megoldást.
Makro / Külgazdaság KSH: év végére 32 900 milliárd forintra nő az államadósság
MTI | 2020. április 2. 11:14
A GDP-arányos államháztartási hiány pedig 2020-ban 2,9 százalékos lesz, áll a Központi Statisztikai Hivatal jelentésében, melyet az EU statisztikai hivatalának küldtek el.
Makro / Külgazdaság Újra stratégiai szerepben az élelmiszerexport-tilalom és az éhséglázadások
Káncz Csaba | 2020. április 2. 09:54
Az élelmiszer a jelenlegi globális válság időszakában újra kezdi felvenni stratégiai szerepkörét. Több nagy gabonatermesztő ország a napokban megtiltotta a termény kivitelét. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Fekete Húsvét jön Olaszországban, újabb szomorú rekord a spanyoloknál
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 08:30
Olaszország  április közepéig biztosan nem enyhít a karanténon, így a húsvéti ünnepek is izolációban telnek majd. Az olasz kormányfő szerint ugyanakkor később meg kell tanulniuk együtt élni a vírussal. Spanyolországban újabb rekordra szökött az egy nap alatt elhunytak száma. Nemzetközi hírösszefoglalónk következik.  
hírlevél