<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Miközben közel 5 milliárd eurónyi közvetlen tőke érkezett az országba, a külföld felé nyújtott hitelek révén ebből mintegy 3 milliárd euró el is hagyta az országot. Idén a folyó fizetési mérlegben 1,8-2,5 milliárd euró többletet várnak az elemzők. Mi lesz a nettó exporttöbblettel?

Idén a folyó fizetési mérlegben 1,8-2,5 milliárd euró többletet várnak az MTI által megkérdezett elemzők, miután pénteken a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közölte a tavalyi adatot, amely 1,43 milliárd euró többletet mutat.

A 3 milliárdos többlet sem elképzelhetetlen


Árokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzője úgy látja, hogy bár a nettó exporttöbblet negyedévről negyedévre csökkent 2011-ben, az első negyedév még 1,3 milliárd eurós többletet, azt utolsó negyedév 795 milliós többletet mutatott, a tendencia idén megfordulhat. Véleménye szerint a költségvetési szigorítás nyomán mind a háztartások fogyasztása, mind a beruházások visszaesnek, s ez az importkeresletet visszavetheti, miközben az export emelkedhet.

Idén az Erste Bank 2,5 milliárd euró többletet vár a fizetési mérlegben, s nem elképzelhetetlen a 3 milliárdos többlet sem - közölte az elemző.

"Meglepő mozgások"

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője 2012-ben ennél kisebb, 1,8 milliárd euró többletre számít a folyó fizetési mérlegben, de mint fogalmazott "ez óvatos becslés". Jövőre a többlet meghaladhatja a 2 milliárd eurót.

Igen meglepő mozgásokat mutatott a pénzügyi mérleg - jelezte Suppan Gergely. Miközben közel 5 milliárd eurónyi közvetlen tőke érkezett az országba, a külföld felé nyújtott hitelek révén ebből mintegy 3 milliárd euró el is hagyta az országot. Ebből 2,5 milliárd beérkező, illetve 2,7 milliárd euró kimenő tőke egy cégcsoporthoz tartozó úgynevezett átfolyó tőke volt. Ezt leszámítva a közvetlen tőkebeáramlás mintegy 2,5 milliárd euró lehetett - tetet hozzá a Takarékbank vezető elemzője.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A cseh gazdaság is a recesszió útjára lépett?
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 10:54
Negyedéves bázison a cseh gazdaság is már zsugorodott.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktorék újratervezik a 2023-as költségvetést, másfél százalékos növekedéssel számolnak
Dobos Zoltán | 2022. december 2. 09:25
Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújában a készülő újabb szankciós csomagról, a helyreállítási alapból várható uniós forrásokról, az Ukrajnának nyújtandó segítségről, a globális minimumadóról, a jövő évi költségvetés újratervezéséről és a migrációs nyomásról beszélt.
Makro / Külgazdaság Európa egyedül túl gyenge, hogy szembeszálljon Moszkvával
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 08:50
Európa "nem elég erős" ahhoz, hogy egyedül szembeszálljon Moszkvával - jelentette ki Sanna Marin finn miniszterelnök pénteken, amikor az öreg kontinens képességeit értékelte Oroszország ukrajnai háborúja kapcsán.
Makro / Külgazdaság Holoda Attila: a benzinárstop láthatóan fenntarthatatlan
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 08:14
A benzinárstop láthatóan fenntarthatatlan, az ellátási problémák miatt mára inkább bosszankodást okoz. Mivel így nem jelent már politikai előnyt, januártól biztosan kivezetik. Holoda Attila energiapiaci szakértő, korábbi energetikáért felelős helyettes államtitkár adott laptársunk, az Mfor számára interjút.
Makro / Külgazdaság Ismét Zaporizzsját támadták az oroszok
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 07:30
Röviden összefoglaljuk az elmúlt órák eseményeit.
Makro / Külgazdaság Súlyos esetre gyakorlatoznak Franciaországban
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 06:48
Franciaországban szimulációs gyakorlatot szerveznek az energetikai hatóságok december 9-én az esetleges téli áramhiányok kezelésére. Az országos teszt célja annak felmérése, hogy a hálózat mennyire készült fel a válságkezelésre.
Makro / Külgazdaság Saját hazugságai véreztetik ki Putyin hadseregét
Litván Dániel | 2022. december 2. 05:43
Mi van akkor, ha az orosz haderőnél nemcsak kifele, hanem belső használatra is hazudoznak? Akkor baj van, mert a háború nem igazán tolerálja a valóság kreatív megszépítését. Csakhogy a hazugságok árát nem azok elkövetői, hanem a ranglétra legalján állók fizetik meg leginkább.
Makro / Külgazdaság Joe Bidennek meglepetést okoztak az oroszok - nincs áram Herszonban
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 20:11
Az orosz-ukrán háború 281. napjának legfontosabb eseményei esti hírösszefoglalónkban. 
Makro / Külgazdaság Tíz év után újra helyreáll Magyarország kapcsolata ezzel az országgal
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 19:13
Tíz év telt el az azeri baltás gyilkos kiadatása óta.
Makro / Külgazdaság Az európai jó hangulat húzta magával Budapestet
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 18:35
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 384,18 pontos, 0,84 százalékos emelkedéssel, 46 368,37 ponton zárt csütörtökön.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG