<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Egy friss tanulmány szerint így 66 százalék esély lenne rá, hogy az iparosodás előtti időkhöz képest 1,5 Celsius fokon belül tartsuk a bolygó melegedését. Megállíthatnánk a klímaváltozást, ha azonnal lelállnánk a fosszilis tüzelőanyagokkal, mutat rá a Leedsi Egyetem friss kutatása.

A Nature Communications folyóiratban megjelent tanulmány számításai szerint ha mostantól elkezdenénk lecserélni a fosszilis tüzelőkkel működő infrastruktúrát - erőműveket, gyárakat, autókat, hajókat és repülőket - zéróemissziós alternatívákra, akkor 66 százalék esélyünk lenne, hogy 1,5 Celsius fokon belül tartsuk a globális felmelegedést az iparosodás előtti időszakhoz képest.

Mint az ENSZ tavaly októberi, apokaliptikus klímajelentése felvázolta, ez a fél fokos eltérés óriási jelentőségű lehet. A jelentés szerint 1,5 fokkal számolva 2100-ig 10 centiméterrel alacsonyabb tengerszint-emelkedés lenne valószínű, ami mintegy 10 millióval kevesebb ember életét érintené, mint a 2 fokos emelkedés-hozta áradások. Mérsékeltebb melegedésnél a további időjárási jelenségek is kevésbé lennének extrémek: százmilliós nagyságrenddel kevesebb ember válna földönfutóvá, és menekülne meg az éhinségtől, ha a viharokat, szárazságokat és hőhullámokat nem korbácsolná tovább az a plusz fél fok.

Christopher Smith, a kutatás vezetője szerint az adatok egyszerre közölnek jó és rossz hírt. Mint mondja, geofizikai szempontból bíztató a számítás eredménye, de a hétköznapi élet felől nézve azt jelentik, hogy elérkeztünk az utolsó lehetőséghez a klímaváltozás megfékezésében, és mostantól fogva gyakorlatilag nem szabadna semmi olyat építenünk, ami káros anyagot bocsát ki.

A kutatócsoport számítógépekkel modellezte le, mi történne a bolygó hőmérsékletével egy azonnali fosszilistüzelő-kivezetés esetén. Az erőművek élettartamát 40 évben határozták meg, az autókét 15, a repülőgépekét 26 évben. A program ugyancsak feltételezte a marhahús- és a tejtermék-fogyasztás leállását, melyekre szintén nagy emissziójú iparág épül. Ha mindez megvalósulna, akkor a modell szerint 40 évbe telne, míg a bolygó széndioxid-kibocsátása nullára csökkenne, és ezáltal 66 százalékrra nőne az esélye annak, hogy megtartjuk a melegedést a 1,5 Celsius fokon belül. Ha 2030-ig nem indul meg az átállás, akkor ez az esély 33 százalékra zuhan.

A tanulmány ugyanakkor nem kalkulált a lehetséges fordulópontokkal, melyek során hirtelen nagy mennyiségű metán szabadulna fel, például a permafroszt felolvadásával. Ezek a pontok iszonyúan meglöknék a klímaváltozást.

A kutatók tisztában vannak azzal, hogy az általuk felvázolt megoldás szélsőségesen ambiciózus, mégis fontosnak tartották jelezni, hogy igenis, még mindig lehetséges megfékezni a klímaváltozást. Mint Smith mondja: "Nem az éghajlati rendszer áll az utunkba, hanem a globális társadalom."

Smith egyébként személy szerint úgy véli, már nem fog sikerülni a 1,5 fokon belül tartás, és bár már megvan a helyes irány, nem teszünk eleget, ezért tempósan haladunk a 2, de akár 2,5 fokos melegedés felé. Ugyanakkor leszögezi: fontos, hogy meglegyen a célkitűzés, akkor is, ha elérhetetlennek tűnik, mert ha nincs cél, akkor nem jutunk sehová.

"Ha olyasvalamit célzol meg, amit nagyon nehéz elérni, és kicsivel mellé trafálsz is, az még mindig jobb, mintha céltalanul bolyonganál egy senkinek nem jó, eljövendő klíma felé."

(Guardian)

Makro / Külgazdaság A háború elbukott – megindult Putyin utódjának keresése
Káncz Csaba | 2023. június 8. 09:35
Az orosz elit már tudja, hogy a Kreml elveszítette ezt a háborút. Ahogyan sok orosz közember szemében is Putyin és kollégáinak nemzedéke szimbolikusan elbukott az ukrán vezetéssel szemben, akik egy generációval fiatalabbak. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Ha eurót készül váltani, ennek a hírnek örülhet
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 08:54
Áprilisban többletet mutatott a külkereskedelmi mérleg.
Makro / Külgazdaság Mire készül Orbán Viktor?
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 08:45
A kormányfő összehívta a Védelmi Tanácsot.
Makro / Külgazdaság Végre! Van egy jó hírünk az inflációról
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 08:30
Az áprilisi 24 százalék után májusban már "csak" 21,5 százalék lett az éves infláció.
Makro / Külgazdaság Fontos részleteket árultak el az ukránok arról, mikor indítják meg az ellentámadást
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 07:52
Dióhéjban, mi történt az elmúlt órákban a háborúban és annak környékén.
Makro / Külgazdaság A nap képei: nem mindennapi helyen bukkant fel Magyarország államfője
Wéber Balázs | 2023. június 8. 07:17
Liechtenstein nemcsak azért különleges ország, mert Európa egyik legkisebb állama, hanem azért is, mert exkluzív környezetben, a Rajna mentén és az Alpok csúcsai között fekszik. Szerdán itt vendégeskedett Novák Katalin köztársasági elnök, akit lapunk is elkísérhetett.
Makro / Külgazdaság Hoppon maradtak a menekültek fogadására kirendelt rendőrök
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 06:38
Bár szerdán ezernél is többen lépték át a határainkat Ukrajna, illetve Románia felől, mint egy nappal korábban, senki nem vonattal közelítette meg Budapestet.
Makro / Külgazdaság Látványos gesztussal kedveskedett Putyinnak a fehérorosz diktátorbarátja
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 06:23
Kegyelmet kapott egy Fehéroroszországban fogva tartott orosz állampolgár.
Makro / Külgazdaság Gátrobbantás: elszámolták magukat az oroszok?
Litván Dániel | 2023. június 8. 05:48
Az szinte biztos, hogy az oroszok szabadítottak nukleáris csapáshoz hasonlatos katasztrófát Dél-Ukrajnára. Az viszont nem, hogy ez is volt a tervük. Akárhogy is, végzetes felelőtlenségről és gyengeségről tettek tanúbizonyságot a Nova Kahovka-i gát elpusztításával.
Makro / Külgazdaság Jól megugrott a gáz ára
Privátbankár.hu | 2023. június 7. 20:26
Este közel 6 százalékos pluszban áll a nemzetközi gázügyletek elszámolásakor irányadó TTF-típus jegyzése.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG