5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A görög kormány elkészítette és kedd délután benyújtotta a parlamentnek az európai hitelezők által követelt első reformokról szóló törvényjavaslatot, miközben az európai pénzügyi vezetők Görögország átmeneti jellegű sürgős finanszírozásának lehetőségeit vették górcső alá. Ma este szavazhatnak.

Bár a kormánypártok parlamenti képviselőinek mintegy negyede nem támogatja a hitelezőkkel való megállapodás feltételeit, a görög törvényhozás az Európa-barát ellenzéki pártok támogatásával valószínűleg áldását adja a kormány és a hitelezők alkujára.

Belebuknak Cipraszék?

A Moody's tegnapi átfogó helyzetértékelésében valószínűtlennek nevezte, hogy Alekszisz Ciprasz görög kormányfő elnyerheti az általa vezetett koalíció maradéktalan támogatását az egyezséghez. Az EU-párti ellenzéki frakciók viszont várhatóan megszavazzák a megállapodást.

E forgatókönyv legvalószínűbb kimenetele egy nemzeti egységkormány megalakulása lenne az EU-párti ellenzék, valamint a kormányzó radikális baloldali Sziriza mérsékeltebb képviselőinek részvételével. Egy ilyen kormány minden bizonnyal rövid életű lenne, és nagy valószínűséggel hat hónapon belül új választásokat kellene kiírni.

Kormányzati források szerint a görög parlament szerdán késő este szavaz a takarékossági és reformintézkedések első csomagjáról.

Bajban van Alekszisz Ciprasz? Forrás: EPA

A görög miniszterelnök tegnap az állami televízióban egyébként arról beszélt, hogy egyáltalán nem hisz a megállapodásban, de végre fogja hajtani és felelősséget is vállal érte. Ciprasz szerint a hitelezők azért szabtak ilyen szigorú feltételeket, hogy bosszút álljanak a referendumért.

Meg fogják szavazni

A kisebbik görög kormánypárt nem támogatja a Görögországot a csődtől megmentő újabb pénzügyi csomag minden feltételét. A jobboldali, nacionalista Független Görögök (ANEL) vezetője, Pánosz Kamenosz kedd délelőtt közölte: az ANEL a kormány tagja marad, de frakciója csak azokat a feltételeket fogja támogatni, amelyekről a nagyobb görög pártok megállapodtak a hétvégi brüsszeli csúcs előtt.

A görög válsággal kapcsolatos összes cikkünket itt lehet elolvasni! >>>

A Sziriza képviselői között tapasztalható a legnagyobb ellenállás az újabb mentőcsomag feltételéül szabott intézkedések elfogadásával szemben, amelyekről szerdán szavaz a görög törvényhozás - mondta Fokasz Nikosz, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Társadalomtudományi karának oktatója Görögországból.

Bár a görög sajtó és a parlamenti képviselők is nagyon rossznak, de a még súlyosabb katasztrófát elkerülőnek minősítették a hétfői megegyezést, Fokasz Nikosz meglepőnek tartaná, ha a törvényhozás nem szavazná meg az intézkedéscsomagot.

A németek szabadulnának a görögöktől

A német kormányban voltak olyanok, akik az újabb mentőcsomag helyett azt szerették volna, ha Athén átmenetileg elhagyja az eurózónát - mondta el Wolfgang Schäuble német miniszter az uniós pénzügyminiszterek keddi brüsszeli tanácskozását követően. Keddi tanácskozásukon az uniós pénzügyminiszterek azt is megvitatták, milyen forrásból lehetne áthidaló kölcsönt biztosítani Görögországnak.

Így menthetik meg őket

Az euróövezeti pénzügyi vezetők hat lehetőséget mérlegelnek Görögország átmeneti jellegű sürgős finanszírozásának megoldására, de mindegyik változatnak van hátulütője. A Görögország sürgős finanszírozási igényeinek kielégítését célzó egyik - a leggyakrabban emlegetett lehetőség - az, hogy az Európai Központi Bank (EKB) által megvásárolt görög államkötvények hozamát átutalják a görög kormánynak. Az Európai Pénzügyi Stabilitási Mechanizmus, amely az Európai Bizottság által előteremtett, az európai költségvetés által biztosított támogatási alap, szintén szóba jött. Felmerült a kétoldalú, államközi hitelek nyújtásának lehetősége is.

A leginkább figyelemre méltó javaslatot a német pénzügyminiszter vetette fel: hétfő este azt javasolta, hogy a görög kormány vezessen be készpénzt helyettesítő fizetési ígérvényeket, úgynevezett IOU-kat a közalkalmazottak bérének és a nyugdíjaknak a kifizetésére, az eurót pedig használja külföldi hiteleinek törlesztésére. Az IOU-k bevezetésével a görög kormány tulajdonképpen megtenné az első lépést az euróövezeti tagság feladásának útján, ráadásul a legfontosabb euróövezeti tagállam javaslatára.

Az IMF szkeptikus

A Nemzetközi Valutaalap egy arra figyelmeztetett, hogy Görögországnak sokkal jelentősebb mértékű adósság-átütemezésre és -elengedésre van szüksége annál, mint amekkorára az eurózóna több tagállama eddig hajlandóságot mutatott. Athénnak 2018 végéig 85 milliárd eurós külső finanszírozásra lesz szüksége, és államadóssága várhatóan a GDP 200 százaléka körül fog tetőzni a következő két évben, amennyiben sikerül hamar megállapodni az újabb mentőprogram részleteiről.

A görög kormány teljesítette 148 millió eurós fizetési kötelezettségét egy kedden lejáró szamurájkötvény esetében, viszont hétfőn - két hét leforgása alatt immár másodszor - nem fizetett a Nemzetközi Valutaalapnak.

Az IMF csak abban az esetben tud részt venni a Görögországnak nyújtandó harmadik pénzügyi mentőcsomag nyújtásában, ha az európai uniós hitelezők egyértelmű tervet készítenek az ország adósságának kezelésére – mondta a szervezet egy magas rangú tisztviselője.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG