<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az impeachment-szavazás másnapján. Itt azonban nem volt vita, a republikánusok és a demokraták is támogatták.
Konténer-hegyek a Los Angeles-i kikötőben. Fotó: EPA / Andrew Gombert

Az amerikai képviselőház elsöprő kétpárti támogatással csütörtökön megszavazta az új észak-amerikai szabadkereskedelmi egyezményt (USMCA).

Az első kommentárok arra hívják fel a figyelmet, hogy a képviselőház azt követően szavazta meg a Donald Trump amerikai elnök sikerét jelentő kereskedelmi megállapodást, hogy egy nappal korábban, szerdán a demokrata törvényhozók megszavazták az elnök elleni alkotmányos felelősségre vonási eljárást (impeachment).

A 385:41 arányban elfogadott kereskedelmi megállapodás a korábbi, Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezményt (NAFTA) váltja fel, elemzők szerint annak újabb, az Egyesült Államok számára is kedvezőbb változata. A NAFTA felmondását és az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó közötti új egyezmény megtárgyalását Donald Trump még a 2016-os választási kampányában ígérte meg. A megállapodást tavaly megkötötték, de a demokrata többségű amerikai képviselőház csak néhány változtatás végrehajtása után szavazta meg csütörtökön.

A módosításokkal kiegészített új egyezményt a múlt héten írta alá Robert Lighthizer, az Egyesült Államok kereskedelmi főtárgyalója a mexikói és a kanadai kormány képviselőivel. Korábban a legnagyobb amerikai szakszervezeti szövetség, az AFL-CIO, valamint az Egyesült Államok Kereskedelmi Kamarája is támogatásáról biztosította az új egyezményt.

A voksolás után demokrata párti és republikánus képviselők egyaránt elégedetten nyilatkoztak.

Kevin McCarthy, a republikánus frakció vezetője újságíróknak úgy fogalmazott: "a kritikusok azt mondták, ezt nem lehet megcsinálni, de aztán ő (Donald Trump) elérte, hogy megcsinálják. Íme, egy újabb ígéret, amely valóra vált, egy újabb ígéret, amelyet betartott".

John Lewis, georgiai demokrata párti képviselő azt hangsúlyozta, hogy 26 évvel ezelőtt "minden porcikájával tiltakozott a NAFTA ellen", de - mint fogalmazott - soha nem gondolta volna, hogy "eljön a nap, amikor lehetőségünk adatik kijavítani a korábbi hibákat".

A megállapodást még a szenátusnak is meg kell szavaznia, hogy azután Donald Trump aláírásával törvényerőre emelhesse.

Makro / Külgazdaság Megtiltották az ukrán tisztviselők külföldre utazását, tiltakoznak a kárpátaljaiak a provokációkkal szemben
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 20:07
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Elképesztő felelőtlenség: a Nyugat már nem foglalkozik Putyin vörös vonalaival – A hét videója
Izsó Márton - Káncz Csaba | 2023. január 27. 19:31
A 2023-as év drámainak bizonyulhat Oroszország számára, és több, belső kérdésre adott válasz a következő évtizedekre eldöntheti az ország sorsát. A Pentagon nyilvánosan nem deklarált célja, hogy az ukránok vágják át a Krím és Oroszország közötti „szárazföldi hidat”, amelyet Putyin erői tavaly elfoglaltak. A nyugati politikai elit most úgy véli, hogy egy orosz nukleáris csapás valószínűsége meglehetősen kicsi – de igazuk van-e? Káncz Csaba videókommentárja.
Makro / Külgazdaság Zelenszkijhez fordultak a kárpátaljai magyarok
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 18:51
A magyar közösség képviselői ma a Kárpátaljai Megyei Tanács üléstermében felhívást fogalmaztak meg Volodimir Zelenszkij ukrán elnökhöz a közösségüket ért provokációkkal és sértésekkel kapcsolatban.
Makro / Külgazdaság Példátlan éhínség pusztíthat Szíriában az ENSZ szerint
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 18:31
Tizenkét évvel a szíriai polgárháború kezdete után soha nem látott éhínségre figyelmeztetett pénteken az ENSZ.
Makro / Külgazdaság Meglepő ok miatt mondhatott le XVI. Benedek pápa
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 18:01
A kínzó álmatlanság volt az elsődleges oka annak, hogy a néhai XVI. Benedek pápa 2013-ban lemondott - derült ki abból a levélből, amelyet a december végén elhunyt nyugalmazott pápa pár héttel a halála előtt küldött az életrajzírójának, és amelynek tartalmát pénteken megjelent számában ismertette a Focus című német hetilap.
Makro / Külgazdaság Duplázódott a németek olajszámlája, még mindig Oroszország a legnagyobb szállító
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 17:29
Több olajat importált Németország 2022 első tíz hónapjában, mint egy évvel korábban, az importszámla pedig csaknem duplájára emelkedett a német szövetségi gazdasági és exportellenőrzési hivatal, a BAFA jelentése alapján.
Makro / Külgazdaság Az oroszok szerint nincs lőszerhiány, nagyságrendekkel növelték a gyártást
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 16:44
Nem helytállók azok az ukrán és nyugati közlések, amelyek szerint lőszerhiány lépett fel az orosz fegyveres erőknél - jelentette ki pénteken Szergej Csemezov, a fejlett technológiájú ipari termékek gyártását és exportját támogató Rosztyeh állami vállalat vezérigazgatója a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva.
Makro / Külgazdaság Egy lépésre vagyunk a NATO-Oroszország háborútól
Káncz Csaba | 2023. január 27. 16:04
Biden tavaly tavasszal megígérte a nyilvánosságnak, hogy az USA nem küld „támadó felszerelést” és „tankokat” Ukrajnába, mert ez „kiválthatja a harmadik világháborút”. A tankok még meg sem érkeztek, már Kijev F-16-os vadászgépekkel való ellátásáról folyik a belső vita. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Jön a totális háború? F16-osokat kaphat Ukrajna
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 15:16
Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára pénteki Facebook-bejegyzésében utalást tett arra, hogy Ukrajna a közeljövőben nemzetközi partnereitől amerikai gyártású F-16-os vadászbombázó repülőgépeket is kaphat.
Makro / Külgazdaság Rossz hírt kapott Putyin Brüsszelből: maradnak a szankciók
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 14:31
Az uniós tagországok kormányait tömörítő tanács fél évvel, 2023. július 31-ig meghosszabbítja az Oroszország egyes gazdasági ágazataira vonatkozó korlátozó intézkedéseket - közölte a testület pénteken.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG