3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Emmanuel Macron változást sürgetett, mert szerinte a jelenlegi bevándorláspolitika nem hatékony és nem humánus.

A politikus arra is figyelmeztetett, hogy ha "Franciaország méltó módon akar embereket befogadni, akkor nem tud mindenkit befogadni".

A francia nemzetgyűlés szeptember 30-án, a szenátus pedig október 2-án rendez vitát a bevándorlásról.

A francia statisztikai hivatal adatai szerint az ország lakosságának 9,7 százaléka bevándorló. 1946-ban 5 százalék volt ez az arány. A francia állampolgároknak mintegy negyede bevándorló származású.

Macron kezdeményezne

Emmanuel Macron az elmúlt hetekben többször hangoztatta, hogy nem szeretné, ha a bevándorlás témájában kizárólag politikai ellenfelei - mindenekelőtt a Marine Le Pen vezette radikális jobboldali Nemzeti Tömörülés - fogalmaznának meg javaslatokat.

Nem szabad hinni azoknak az embereknek, akik azt állítják, hogy Franciaországot elárasztották a bevándorlók - hangsúlyozta a politikus.

Hozzátette: a kormány célja, hogy a menedékkérelmi eljárások felgyorsuljanak, a menedékkérők gyorsabban integrálódjanak és az elutasítottak elhagyják az országot, még nem teljesült.

A francia elnök emlékeztetett: Franciaországban tavaly 19 ezerrel nőtt a menedékkérők száma az előző évhez képest, és elérte a 110 ezer főt, ami csaknem 23 százalékos emelkedés, amelynek hátterében az áll, hogy sokan érkeztek Albániából és Grúziából.

Központi kérdés az egészségügyi ellátás

Emmanuel Macron ígéretet tett arra, hogy a nem rendezett helyzetű külföldieknek járó egészségügyi szolgáltatásokat felülvizsgálja a kormány. Jelenleg mintegy 300 ezren veszik igénybe ezt, ami csaknem egymilliárd euróba kerül a francia államnak. A francia elnök ugyanakkor nevetségesnek nevezte azt az ellenzéki elképzelést, hogy a szolgáltatást teljesen el kellene törölni.

Ezzel Jordan Bardellára, a Nemzeti Tömörülés alelnökére utalt, aki azt mondta: sok francia nem érti, miért kapnak ingyenes szolgáltatásokat az illegális bevándorlók, amikor maguknak is nehézségbe ütközik kifizetni az egészségügyi ellátást.

"Válsághelyzetben el kell zárni a csapot, és az első elzárandó csap a bevándorlásé" - fogalmazott az európai parlamenti képviselő.

Emmanuel Macron a múlt héten arra kérte pártja képviselőit, hogy nézzenek szembe a menedékkérelmekkel történő visszaélések problémájával.

A Köztársaság Lendületben (LREM) ne legyen burzsoá párt, amely nem foglalkozik a migrációval, a mindennapokban szembesülő emberek problémájával, akik emiatt a szélsőjobboldal felé fordulnak - mondta.

Az Ipsos közvélemény-kutatóintézetnek a Le Figaro című napilapban szerdán megjelent felmérése szerint a bevándorlással szembeni ellenérzés az alsó középosztály körében erősebb.

A munkások 88, a fizetésből élők 64 százaléka érzi úgy, hogy "túl sok külföldi" van Franciaországban, míg a középvezetők körében 41 százalék ez az arány. Összességében a franciák 64 százaléka ért azzal egyet, hogy "nem érezzük magunkat úgy otthon Franciaországban, mint korábban".

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
Makro / Külgazdaság Most London mutatott fityiszt a Karmelitának
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:42
Egy hellyel hátrébb került Magyarország lapunk szerda reggel kiadott európai inflációs rangsorában, miután a britek is nyilvánosságra hozták a maguk rátáját.
Makro / Külgazdaság Ennek láttán aligha emeli meg a kalapját Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:16
A magyarok több mint háromnegyede előnyösnek tartja az EU-tagságot.
Makro / Külgazdaság Lecsapja Magyar Péter az Orbán Viktor által feladott magas labdát?
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 05:43
Az éves infláció márciusban tovább csökkent, ám az előző havinál mindössze 0,1 százalékponttal alacsonyabb érték nem indokolja Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kommentárját. Hiszen még így is több európai ország fogyasztóiár-indexe lett alacsonyabb, mint ahányé magasabb. Hogy pontosan hol is áll Magyarország e rangsorban, valamint a jegybanki alapkamatok és a reálkamatok összevetésében, az kiderül lapunk legfrissebb Privátbanki Európai Inflációs Körképéből.
Makro / Külgazdaság Megszólalt Bóka János az uniós pénzekről
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 13:46
Az Európai Bizottság (EB) és az Európai Parlament (EP) nyers politikai nyomásgyakorlásra használják a Magyarország elleni uniós eljárásokat, amihez a magyar baloldal tevőlegesen hozzájárult - közölte az Országgyűlés európai ügyek bizottsága keddi ülésén az európai uniós ügyekért felelős miniszter.
Makro / Külgazdaság Vaskos meglepetést okozott az óriás
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 09:02
A várt 4,8 százalékkal szemben 5,3 százalékos pluszt ért el a kínai gazdaság. 
Makro / Külgazdaság Fontos üzenet jött Németországból
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 08:28
Az Európai Unió ugyan finomabban próbálja lazítani tagországai függését a kínai gazdaságtól, mint az USA kormánya, ám a német vállalati vezetők úgy látják, hogy nem kéne elkapkodni ezt a dolgot.
Makro / Külgazdaság A legérzékenyebb ponton támadhatja Oroszországot az ukrán sereg?
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 07:55
Egy neves brit Kelet-Európa-szakértő szerint Vlagyimir Putyin rezsimje egyre inkább egy náci rendszerre emlékeztet, amit nem lehet szabályos keretek között legyőzni.
Makro / Külgazdaság A város, ahol bárki nyer, mindig elmarad a felvirágzás
Vég Márton | 2024. április 16. 07:07
A közlekedés romokban, rossz a közbiztonság, nagyobb beruházásról nem hallani. A lakosság pedig egyre fogy. Új polgármestert keres a megyeszékhely.
Makro / Külgazdaság Enyhült a német ipar ellátási hiánya
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 17:06
Csaknem a Covid előti szintre jutott vissza.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG