5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Németország és Magyarország nagyon máshogy látja a migráció kérdését, jelentette ki Angela Merkel Berlinben, miután hivatalában fogadta a magyar kormányfőt. A német kancellár a humánus hozzáállást hiányolja a magyar kormányból. Orbán Viktor viszont azt mondta, hogy csak úgy szabad humánusnak lenni, ha azzal nem csalogatjuk Európába a „migránsokat”.
MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Szócsatába torkollott Angela Merkel és Orbán Viktor sajtótájékoztatója Berlinben. A német kancellár és a magyar kormányfő nem rejtette véka alá, hogy eltér a véleményük a migráció kérdésében. A sajtótájékoztató során újra és újra, a végén már kérdés nélkül is visszatértek erre a témára, hogy saját álláspontjuk jogosságát alátámasszák.

„Nagyon különbözik a látásmódunk”   

A sajtótájékoztató elején  Angela Merkel ragadta magához a szót. Mint mondta, bizonyos dolgokat hasonlóan látnak, más kérdésekben viszont eltér a véleményük.  „A migrációval kapcsolatban Magyarország és Németország látásmódja nagyon különbözik” – jelentette ki a német kancellár. Hozzátette: a magyar miniszterelnök sajnos a Velencei Bizottság a magyar jogállamiság helyzetéről szóló jelentését is máshogy látja. Hozzátette ugyanakkor, hogy a migrációt kiváltó okok leküzdését mindketten fontosnak tartják, és dolgozni fognak azon, hogy közelítsék a migrációs politikájukat.

Orbán Viktor szintén elismerte a véleménykülönbségeket. Mit mondta: világossá vált, hogy máshonnan nézik, másképp látják a világot, azonban ennek ellenére is együttműködésre törekszenek. Kiemelte, hogy Magyarország továbbra is megvédi a déli határokat.   

Orbán: végvári kapitányok vagyunk   

A migráció volt a fő téma az újságírói kérdések során is. A német kancellár arra a felvetésre, hogy Németország visszaküld-e majd Magyarországra menedékkérőket, azt mondta: Magyarországról nagyon kevés menekült jön, ráadásul a magyar kormány nem érzi magát illetékesnek ebben a kérdésben.

Orbán Viktor ezt azzal indokolta, hogy Magyarország nem belépési pont, ezért az érkezőket nem ide kell visszaküldeni, hanem oda, ahol beléptek az EU területére – még akkor is, ha sok esetben nem ott regisztráltatták magukat. Hozzátette: Magyarország azért épített kerítést, hogy visszanyerje az ellenőrzést területe felett, és most „végvári kapitány” módjára Németországot is védi. Ezzel – mint mondta – óriási terhet vesz le a válláról.

Merkel: humánusnak kell lenni

Angela Merkel erre reagálva úgy fogalmazott: valóban fontos, hogy Magyarország Szerbia felől védi az EU külső határát. Ugyanakkor – emelte ki – nem szabad elfelejteni, hogy emberekről van szó. „A humanitás Európa lelke” – fejtette ki. Európa nem zárkózhat be, nem lehet erőd, tehát lehetőséget kell teremteni a legális migrációra. Ez a különbség a magyar és a német álláspont között.

Orbán Viktor erre reflektálva azt mondta, hogy a kancellárasszony mértani pontossággal rajzolta fel a dilemmát. A magyar kormányfő szerint azonban csak úgy szabad segíteni, hogy az ne legyen pull faktor, tehát azáltal ne vonzzanak még több migránst Európába.  Mint fogalmazott: nem akarják importálni a problémát.  


A kancelláré lett az utolsó szó   

Orbán Viktor szerint méltatlan, hogy Németországban a szolidaritás hiányával vádolják meg Magyarországot. Szerinte Németországot a magyar fegyveresek védik meg attól, hogy – mint fogalmazott – napi 4-5 ezer migráns érkezzen hozzájuk.

Az utolsó szó azonban a német kancelláré lett. A magyar határvédelem munkáját elismerik, a kettejük közötti (vélemény)különbség másban van – jelentette ki röviden, majd véget vetett a sajtóeseménynek.

Orbán diktálná a menetrendet

A magyar kormányfő azt már korábban világossá tette, hogy tárgyalna a német kancellárral egy kétoldalú menekültügyi megállapodásról. A menetrendet viszont ő szabná meg. „A sorrend csak a következő lehet: tárgyalások Németország és Ausztria között, azután tárgyalások Ausztria és Magyarország között. És csak a végén – ha már valóban tisztázódott a német álláspont – következhetnek a tárgyalások Magyarország és Németország között” – mondta a magyar kormányfő a német Bildnek.

A kérdés azért került ismét a középpontba, mert a német kormány a déli határvédelem szigorítására készül, és tranzitközpontokat állítana fel az osztrák-német határon. Erről a napokban állapodott meg Horst Seehofer belügyminiszter, a Keresztényszociális Unió elnöke és Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió vezetője.

Horst Seehofer szerint a központokban maximum 48 óráig tarthatnák a menedékkérőket. Ez idő alatt kiderítenék, hogy regisztrálták-e már magukat más uniós országban. Ha igen, akkor nem léphetnének be Németországba, hanem visszaküldenék őket az adott országokba, amelyekkel kétoldalú megállapodásokat kívánnak kötni.

Nem lesz szögesdrót

„Nincs szó őrizetbe vételről, sem szögesdrótról vagy hasonlóról” – mondta Seehofer a német N-TV-nek. A koalíciós partner szociáldemokraták egyelőre nem hagyták jóvá a megállapodást. Kikötötték például, hogy a táborok nem lehetnek zártak, azaz nem tarthatják fogva bennük a menedékkérőket.                     


LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG