BUX
34 620.25
-0.21%
-71.00
OTP
10 260.00
-1.25%
-130.00
MOL
1 722.00
+0.29%
+5.00
RICHTER
6 835.00
+0.89%
+60.00
MTELEKOM
367.00
-0.14%
+0.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2018. július 5. 14:51

Németország és Magyarország nagyon máshogy látja a migráció kérdését, jelentette ki Angela Merkel Berlinben, miután hivatalában fogadta a magyar kormányfőt. A német kancellár a humánus hozzáállást hiányolja a magyar kormányból. Orbán Viktor viszont azt mondta, hogy csak úgy szabad humánusnak lenni, ha azzal nem csalogatjuk Európába a „migránsokat”.

MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Szócsatába torkollott Angela Merkel és Orbán Viktor sajtótájékoztatója Berlinben. A német kancellár és a magyar kormányfő nem rejtette véka alá, hogy eltér a véleményük a migráció kérdésében. A sajtótájékoztató során újra és újra, a végén már kérdés nélkül is visszatértek erre a témára, hogy saját álláspontjuk jogosságát alátámasszák.

„Nagyon különbözik a látásmódunk”   

A sajtótájékoztató elején  Angela Merkel ragadta magához a szót. Mint mondta, bizonyos dolgokat hasonlóan látnak, más kérdésekben viszont eltér a véleményük.  „A migrációval kapcsolatban Magyarország és Németország látásmódja nagyon különbözik” – jelentette ki a német kancellár. Hozzátette: a magyar miniszterelnök sajnos a Velencei Bizottság a magyar jogállamiság helyzetéről szóló jelentését is máshogy látja. Hozzátette ugyanakkor, hogy a migrációt kiváltó okok leküzdését mindketten fontosnak tartják, és dolgozni fognak azon, hogy közelítsék a migrációs politikájukat.

Orbán Viktor szintén elismerte a véleménykülönbségeket. Mit mondta: világossá vált, hogy máshonnan nézik, másképp látják a világot, azonban ennek ellenére is együttműködésre törekszenek. Kiemelte, hogy Magyarország továbbra is megvédi a déli határokat.   

Orbán: végvári kapitányok vagyunk   

A migráció volt a fő téma az újságírói kérdések során is. A német kancellár arra a felvetésre, hogy Németország visszaküld-e majd Magyarországra menedékkérőket, azt mondta: Magyarországról nagyon kevés menekült jön, ráadásul a magyar kormány nem érzi magát illetékesnek ebben a kérdésben.

Orbán Viktor ezt azzal indokolta, hogy Magyarország nem belépési pont, ezért az érkezőket nem ide kell visszaküldeni, hanem oda, ahol beléptek az EU területére – még akkor is, ha sok esetben nem ott regisztráltatták magukat. Hozzátette: Magyarország azért épített kerítést, hogy visszanyerje az ellenőrzést területe felett, és most „végvári kapitány” módjára Németországot is védi. Ezzel – mint mondta – óriási terhet vesz le a válláról.

Merkel: humánusnak kell lenni

Angela Merkel erre reagálva úgy fogalmazott: valóban fontos, hogy Magyarország Szerbia felől védi az EU külső határát. Ugyanakkor – emelte ki – nem szabad elfelejteni, hogy emberekről van szó. „A humanitás Európa lelke” – fejtette ki. Európa nem zárkózhat be, nem lehet erőd, tehát lehetőséget kell teremteni a legális migrációra. Ez a különbség a magyar és a német álláspont között.

Orbán Viktor erre reflektálva azt mondta, hogy a kancellárasszony mértani pontossággal rajzolta fel a dilemmát. A magyar kormányfő szerint azonban csak úgy szabad segíteni, hogy az ne legyen pull faktor, tehát azáltal ne vonzzanak még több migránst Európába.  Mint fogalmazott: nem akarják importálni a problémát.  


A kancelláré lett az utolsó szó   

Orbán Viktor szerint méltatlan, hogy Németországban a szolidaritás hiányával vádolják meg Magyarországot. Szerinte Németországot a magyar fegyveresek védik meg attól, hogy – mint fogalmazott – napi 4-5 ezer migráns érkezzen hozzájuk.

Az utolsó szó azonban a német kancelláré lett. A magyar határvédelem munkáját elismerik, a kettejük közötti (vélemény)különbség másban van – jelentette ki röviden, majd véget vetett a sajtóeseménynek.

Orbán diktálná a menetrendet

A magyar kormányfő azt már korábban világossá tette, hogy tárgyalna a német kancellárral egy kétoldalú menekültügyi megállapodásról. A menetrendet viszont ő szabná meg. „A sorrend csak a következő lehet: tárgyalások Németország és Ausztria között, azután tárgyalások Ausztria és Magyarország között. És csak a végén – ha már valóban tisztázódott a német álláspont – következhetnek a tárgyalások Magyarország és Németország között” – mondta a magyar kormányfő a német Bildnek.

A kérdés azért került ismét a középpontba, mert a német kormány a déli határvédelem szigorítására készül, és tranzitközpontokat állítana fel az osztrák-német határon. Erről a napokban állapodott meg Horst Seehofer belügyminiszter, a Keresztényszociális Unió elnöke és Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió vezetője.

Horst Seehofer szerint a központokban maximum 48 óráig tarthatnák a menedékkérőket. Ez idő alatt kiderítenék, hogy regisztrálták-e már magukat más uniós országban. Ha igen, akkor nem léphetnének be Németországba, hanem visszaküldenék őket az adott országokba, amelyekkel kétoldalú megállapodásokat kívánnak kötni.

Nem lesz szögesdrót

„Nincs szó őrizetbe vételről, sem szögesdrótról vagy hasonlóról” – mondta Seehofer a német N-TV-nek. A koalíciós partner szociáldemokraták egyelőre nem hagyták jóvá a megállapodást. Kikötötték például, hogy a táborok nem lehetnek zártak, azaz nem tarthatják fogva bennük a menedékkérőket.                     


Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság 80 milliárdos lyukat üt az államkasszán a fesztiválok elmaradása
MTI | 2020. augusztus 3. 10:14
A magyar fesztiválipar áfacsökkentéssel, támogatással élne túl.
Makro / Külgazdaság Már több mint 18 millió koronavírus-fertőzöttet azonosítottak globálisan
MTI | 2020. augusztus 3. 10:05
A halálos áldozatok száma átlépte a 688 ezret.
Makro / Külgazdaság 101 ezren diplomáztak le eddig a koronavírusnak köszönhetően
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 3. 09:38
Ennyi beragadt diplomát adtak ki a nyelvvizsgamentesség bevezetése óta.
Makro / Külgazdaság Valami megmozdult a magyar gazdaságban
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 3. 09:04
Az elmúlt hónapok erős pesszimizmusa után a júliusi Beszerzési Menedzserindex minimális élénkülést mutat. A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság által számolt index azt jelzi, hogy a mélyponton átlendültünk, de az érték alulmúlja az elmúlt évi számot és a korábbi három év átlagát is.
Makro / Külgazdaság Veszélyek leselkednek a magyar hajósokra, mutatjuk a helyszíneket
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 2. 15:55
Több sósvizen komoly veszélyek fenyegetik a hajósokat, növekszik az incidensek száma a tengereken. Ám jó hír, hogy tavaly ötödével kevesebb nagy vizijárműről kellett azt a jelentést írni, hogy odaveszett.
Makro / Külgazdaság Erre készüljön, ha jön a járvány második hulláma
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 2. 11:52
Az első hullám több mint két hónapig ejtette foglyul az országot. Jelentős gazdasági sebeket ejtett, akárcsak a legtöbb európai államban. Sok környező országban szigorításokat léptettek életbe, nálunk épp a héten közölte a kormány, hogy érvényben maradnak a korlátozások. Megnéztük, hogy milyen kockázatokat látni most.
Makro / Külgazdaság Végül az oroszok nyerik az oltóanyag-háborút?
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 2. 11:14
Moszkva októberre ígéri a tömeges oltás elkezdését. Oroszországban magas a fertőzöttek száma, de a vírus terjedésének rátája már stabilan a kritikus 1-es szint alatt van. Oroszország a negyedik helyen áll a világon a koronavírus-fertőzöttek számát tekintve. A hackereknek is van ebben szerepe?
Makro / Külgazdaság Csak 9 új fertőzött volt Magyarországon és nem halt meg senki
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 2. 09:53
Az előző napoknál jóval alacsonyabb számú, kilenc új koronavírus-fertőzöttet találtak Magyarországon. Jelentősen csökkent az aktív fertőzöttek száma, sokan meggyógyultak.
Makro / Külgazdaság A koronavírus-segély lustává tesz? Zsákutcában az új mentőcsomag
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 2. 09:10
A Kongresszus és a Fehér Ház tárgyalásai a koronavírus hatásait enyhíteni hivatott újabb törvényjavaslatról zsákutcában vannak. A republikánus szenátorok szerint a 600 dolláros kifizetések arra ösztönzik az embereket, hogy otthon maradjanak és ne térjenek vissza a munkába.
Makro / Külgazdaság Román osztogatás: brutálisan emelik a családi pótlékot
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 1. 15:49
Húsz százalék plusz minden félévben. Ja, idén választások lesznek.
Friss
hírlevél