<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Németország és Magyarország nagyon máshogy látja a migráció kérdését, jelentette ki Angela Merkel Berlinben, miután hivatalában fogadta a magyar kormányfőt. A német kancellár a humánus hozzáállást hiányolja a magyar kormányból. Orbán Viktor viszont azt mondta, hogy csak úgy szabad humánusnak lenni, ha azzal nem csalogatjuk Európába a „migránsokat”.
MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Szócsatába torkollott Angela Merkel és Orbán Viktor sajtótájékoztatója Berlinben. A német kancellár és a magyar kormányfő nem rejtette véka alá, hogy eltér a véleményük a migráció kérdésében. A sajtótájékoztató során újra és újra, a végén már kérdés nélkül is visszatértek erre a témára, hogy saját álláspontjuk jogosságát alátámasszák.

„Nagyon különbözik a látásmódunk”   

A sajtótájékoztató elején  Angela Merkel ragadta magához a szót. Mint mondta, bizonyos dolgokat hasonlóan látnak, más kérdésekben viszont eltér a véleményük.  „A migrációval kapcsolatban Magyarország és Németország látásmódja nagyon különbözik” – jelentette ki a német kancellár. Hozzátette: a magyar miniszterelnök sajnos a Velencei Bizottság a magyar jogállamiság helyzetéről szóló jelentését is máshogy látja. Hozzátette ugyanakkor, hogy a migrációt kiváltó okok leküzdését mindketten fontosnak tartják, és dolgozni fognak azon, hogy közelítsék a migrációs politikájukat.

Orbán Viktor szintén elismerte a véleménykülönbségeket. Mit mondta: világossá vált, hogy máshonnan nézik, másképp látják a világot, azonban ennek ellenére is együttműködésre törekszenek. Kiemelte, hogy Magyarország továbbra is megvédi a déli határokat.   

Orbán: végvári kapitányok vagyunk   

A migráció volt a fő téma az újságírói kérdések során is. A német kancellár arra a felvetésre, hogy Németország visszaküld-e majd Magyarországra menedékkérőket, azt mondta: Magyarországról nagyon kevés menekült jön, ráadásul a magyar kormány nem érzi magát illetékesnek ebben a kérdésben.

Orbán Viktor ezt azzal indokolta, hogy Magyarország nem belépési pont, ezért az érkezőket nem ide kell visszaküldeni, hanem oda, ahol beléptek az EU területére – még akkor is, ha sok esetben nem ott regisztráltatták magukat. Hozzátette: Magyarország azért épített kerítést, hogy visszanyerje az ellenőrzést területe felett, és most „végvári kapitány” módjára Németországot is védi. Ezzel – mint mondta – óriási terhet vesz le a válláról.

Merkel: humánusnak kell lenni

Angela Merkel erre reagálva úgy fogalmazott: valóban fontos, hogy Magyarország Szerbia felől védi az EU külső határát. Ugyanakkor – emelte ki – nem szabad elfelejteni, hogy emberekről van szó. „A humanitás Európa lelke” – fejtette ki. Európa nem zárkózhat be, nem lehet erőd, tehát lehetőséget kell teremteni a legális migrációra. Ez a különbség a magyar és a német álláspont között.

Orbán Viktor erre reflektálva azt mondta, hogy a kancellárasszony mértani pontossággal rajzolta fel a dilemmát. A magyar kormányfő szerint azonban csak úgy szabad segíteni, hogy az ne legyen pull faktor, tehát azáltal ne vonzzanak még több migránst Európába.  Mint fogalmazott: nem akarják importálni a problémát.  


A kancelláré lett az utolsó szó   

Orbán Viktor szerint méltatlan, hogy Németországban a szolidaritás hiányával vádolják meg Magyarországot. Szerinte Németországot a magyar fegyveresek védik meg attól, hogy – mint fogalmazott – napi 4-5 ezer migráns érkezzen hozzájuk.

Az utolsó szó azonban a német kancelláré lett. A magyar határvédelem munkáját elismerik, a kettejük közötti (vélemény)különbség másban van – jelentette ki röviden, majd véget vetett a sajtóeseménynek.

Orbán diktálná a menetrendet

A magyar kormányfő azt már korábban világossá tette, hogy tárgyalna a német kancellárral egy kétoldalú menekültügyi megállapodásról. A menetrendet viszont ő szabná meg. „A sorrend csak a következő lehet: tárgyalások Németország és Ausztria között, azután tárgyalások Ausztria és Magyarország között. És csak a végén – ha már valóban tisztázódott a német álláspont – következhetnek a tárgyalások Magyarország és Németország között” – mondta a magyar kormányfő a német Bildnek.

A kérdés azért került ismét a középpontba, mert a német kormány a déli határvédelem szigorítására készül, és tranzitközpontokat állítana fel az osztrák-német határon. Erről a napokban állapodott meg Horst Seehofer belügyminiszter, a Keresztényszociális Unió elnöke és Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió vezetője.

Horst Seehofer szerint a központokban maximum 48 óráig tarthatnák a menedékkérőket. Ez idő alatt kiderítenék, hogy regisztrálták-e már magukat más uniós országban. Ha igen, akkor nem léphetnének be Németországba, hanem visszaküldenék őket az adott országokba, amelyekkel kétoldalú megállapodásokat kívánnak kötni.

Nem lesz szögesdrót

„Nincs szó őrizetbe vételről, sem szögesdrótról vagy hasonlóról” – mondta Seehofer a német N-TV-nek. A koalíciós partner szociáldemokraták egyelőre nem hagyták jóvá a megállapodást. Kikötötték például, hogy a táborok nem lehetnek zártak, azaz nem tarthatják fogva bennük a menedékkérőket.                     


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Sokan csalódtak Joe Bidenben
Privátbankár.hu | 2022. január 25. 08:10
Megcsappant Joe Biden amerikai elnök népszerűsége a hivatalba kerülése óta eltelt egy évben a fekete bőrű szavazók körében is, pedig ez a társadalmi csoport kulcsszerepet játszott abban, hogy a Fehér Házba kerülhessen - jelentette hétfőn az AP amerikai hírügynökség egy újabb felmérésre hivatkozva.
Makro / Külgazdaság 170 milliót ad a kormány a mezei őrszolgálatok fejlesztésére
Privátbankár.hu | 2022. január 25. 07:13
A pénzen kilenc település osztozik.
Makro / Külgazdaság Még könnyebben lehet Angliába utazni februártól
Privátbankár.hu | 2022. január 25. 06:25
Februárban szűnik meg a külföldről Angliába utazók érkezés utáni koronavírus-tesztelési kötelezettsége - jelentette be hétfőn Grant Shapps brit közlekedési miniszter. A kötelező teszt megszűnéséről Shapps tájékoztatása előtt nem sokkal Boris Johnson miniszterelnök is szólt, de ő időpontot még nem említett.
Makro / Külgazdaság Ez már a válság végének jele? Egyre többet repülnek az osztrákok
Elek Lenke | 2022. január 24. 18:36
A világjárvány miatt az első negyedévben tapasztalt nagyon alacsony utasforgalom után az osztrákok töretlen nyaralás alatti utazási hajlandósága 2022 nyarán az utasok számának jelentős növekedéséhez vezethet. 2022-ben a bizakodó előrejelzések szerint mintegy 17 millió utas fordul meg a bécsi reptéren - legalábbis ezek a reményteljes előrejelzések.
Makro / Külgazdaság Elhunyt Csollány Szilveszter - 51 éves volt
Privátbankár.hu | 2022. január 24. 17:54
Halálának hírét a Magyar Torna Szövetség és a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) jelentette be hétfőn.
Makro / Külgazdaság Pórul járhat, ha nem így biztosítja be az elektromos autóját
Privátbankár.hu | 2022. január 24. 17:33
Tavaly nem egészen egy év alatt több mint másfélszeresére emelkedett a közúti forgalomban lévő tisztán elektromos gépkocsik száma. Bár számtalan anyagi és egyéb érv szól az elektromos autók vásárlása mellett, a vásárlás mérlegelésekor nem szabad megfeledkezni az olyan költségekről sem, mint a gépjármű biztosításai, illetve, hogy a casco egyes esetekben kötelező is lehet – emlékeztet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).
Makro / Külgazdaság Súlyos következményekkel fenyegette meg Putyint Brüsszel
Privátbankár.hu | 2022. január 24. 17:12
Az EU Külügyi Tanácsa szerint a befolyási övezetek fogalmának nincs helye a 21. században, egy esetleges orosz támadás Ukrajna ellen pedig "súlyos következményekkel" járna - azt nem részletezték, melyekkel. A Kreml szerint ugyanakkor a NATO keleti szárnyának megerősítése fokozza a feszültséget.
Makro / Külgazdaság Mennyire árt a pénzözön a sportban? - Steinmetz Ádám lesz Klasszis Klubunk következő vendége
Székely Sarolta | 2022. január 24. 16:49
A hazai rendezésű kézilabda Európa-bajnokságon sem sikerült a várt eredményt elérni, holott nem álmodtak nagyot a szakvezetők: a legjobb nyolcba jutást tartották reális célnak. Ehelyett a csoportjából sem tudott továbbjutni a férfi kéziválogatott. Százmilliárdok mentek a sportágba, de az eredmények nem jönnek. Hogy lehet ennyi pénzt ilyen rosszul elkölteni? Többek között erre is választ keresünk Klasszis Klubunk következő rendezvényén.
Makro / Külgazdaság Nagyon jó hír jött az Angliába utazóknak
Privátbankár.hu | 2022. január 24. 16:29
Az oltottaknak hamarosan már nem kell teszteltetni magukat érkezés után.
Makro / Külgazdaság Mit lép Kína, ha az oroszok behatolnak Ukrajnába?
Káncz Csaba | 2022. január 24. 15:34
Vlagyimir Putyin és Hszi Csin-ping február 4-én találkozik a pekingi olimpia megnyitóján, ahol széleskörű megbeszélésre is sor kerül. Ha megindulnak az orosz csapatok, akkor az nagy valószínűséggel belobbanthatja a tajvani konfliktust is. Káncz Csaba jegyzete
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló