<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nem csak az a baj, hogy épp most alig épül valami: szerződések se nagyon vannak, és egy darabig nem is javul a helyzet.

Az építőipar teljes szerződésállományának jelentős visszaesése miatt az ágazat teljesítményének további csökkenésére számítanak a szakértők. A KSH friss adatai szerint októberben az építőipari termelés volumene 7,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, a szerződésállományának volumene egy év alatt 47,5 százalékot csökkent. Részletek >>

Nehéz lesz a folytatás is

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke szerint a rendelésállomány drasztikus csökkenése előrevetítette az építőipar teljesítményének visszaesését. Az év első tíz hónapjában az építőipari termelés 3,1 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest, de ez többlet az év végére "elfogy" - fogalmazott a szakember, hozzátéve, hogy örülnének, ha az ágazat a tavalyi teljesítményét meg tudná ismételni ebben az évben.

Az ÉVOSZ elnöke úgy látja, hogy a jövő év nehezen indul majd az építőipari vállalkozások számára, és a következő fél évben csökkenni fog az ágazat teljesítménye az előző év azonos időszakához képest.

Élénkíti majd a lakáspiacot az ezt célzó kormányzati intézkedési csomag, de a jövő év jelentős részében nem fogja tudni ellensúlyozni a kormányzati, önkormányzati építőipari megrendelések 2015-ben tapasztalható drasztikus csökkenését. Ezért nagyon fontos lenne, hogy a 2014-2020-as uniós pénzügyi ciklus forrásaiból a jövő év elején elinduljanak az építési beruházási célú felhasználások is - hangsúlyozta Koji László.

A szakember kitért arra is, hogy a megrendelések hullámzását az építőipar nehezen tudja követni, így nem tud stabil szakmai műhelyeket kialakítani és munkaerőt tartósan foglalkoztatni.

hirdetés

Lesz még lejjebb is

Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője szintén azt mondta, a szerződésállomány csökkenése lassan ugyan, de megjelenik a termelésben, ezért lehetett számítani arra, hogy az év második felében, különösen az utolsó negyedévben rosszul fog teljesíteni az építőipar.

Az elemző úgy látja, az egyéb építmények - döntően az uniós forrásokból finanszírozott nagy infrastrukturális beruházások - építésének csökkenése miatt a következő háromnegyed évben jelentős visszaesés vár az ágazata.

A lakáspiacot élénkítő kormányzati intézkedések hatása legkorábban a jövő év második felében jelenhet meg - tette hozzá. A lakáspiac 2016 végén, illetve 2017-ben "térhet magához", akkor várható pozitív irányú elmozdulás az építőiparban - fogalmazott Balatoni András.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Bedőlhetnek-e hotelek és éttermek a 4. hullám miatt? - A Hét videója
Izsó Márton - Mester Nándor | 2021. december 3. 18:56
Papíron tele lesznek a hazai hotelek és éttermek az adventi időszakban, de a 4. hullám keresztbe tehet nekik. Van-e, lesz-e elég külföldi turista? Mire és mennyit költenek itt, ha jönnek? És mi lesz, ha a magyarok sem özönlenek? Budapesti helyzetkép munkatársainktól: Mester Nándortól és Izsó Mártontól.
Makro / Külgazdaság Meglepetés jött Amerikából
Privátbankár.hu | 2021. december 3. 17:03
Novemberben a vártnál jobban csökkent a munkanélküliségi ráta, ugyanakkor a becsültnél jóval kevesebb új munkahely jött létre.
Makro / Külgazdaság A nap képe: keserű, ha eltörik a törökméz 
Valkai Nikoletta | 2021. december 3. 16:03
Hónapok óta tartja lázban a világot a dél-koreai sorozat, a Squid Game – és persze az abban szereplő játékok.
Makro / Külgazdaság Energiasokkokat jósol Matolcsy György
Privátbankár.hu | 2021. december 3. 15:26
A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint ami most van, az még csak egy miniválság. 
Makro / Külgazdaság Rettenetes terhek - az amerikaiak többsége már elutasítja az örökös háborúkat
Káncz Csaba | 2021. december 3. 15:08
Az amerikai polgárok 62 százaléka szerint Washington csak akkor küldjön katonákat a világba, ha „létfontosságú amerikai nemzeti érdekek kerülnek veszélybe.” De mennyiben járulnak hozzá a szövetségesek földjén állomásozó katonák az amerikai külpolitikai célok érvényesítéséhez? Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály az adóelkerülés csökkenését ünnepli, egyes kommentelők szerint ünnepelhetnénk ezt jobban is
Privátbankár.hu | 2021. december 3. 10:43
Például áfacsökkentéssel.
Makro / Külgazdaság Rekordmennyiségű pénzt költöttünk el októberben
Privátbankár.hu | 2021. december 3. 10:16
Többet költöttünk, mint decemberben szoktunk.
Makro / Külgazdaság Szél Bernadett: a kormány nagyobbat is dobhatott volna az oltóbuszokkal
Privátbankár.hu | 2021. december 3. 09:02
Szél Bernadett független képviselőnek három hónap után adta ki a Magyar Honvédség az oltóbuszokkal végzett vakcináció adatait. Ezek alapján elmondható, hogy a mobiloltási programra nehezen lehet kijelenteni, hogy nagy siker volt. 
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: idén az a legnagyobb ajándék, ha beoltjuk egymást
Tiszai Balázs | 2021. december 3. 08:39
Hamarosan indul is az újabb oltási kampány.
Makro / Külgazdaság Fáklyák gyúltak Berlinben, katonai parádéval búcsúztatták Angela Merkelt
Privátbankár.hu | 2021. december 3. 06:31
Nina Hagen is énekelt.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló