<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Gyors gazdasági szerkezetátalakításra van szükség a válságból való kilábaláshoz - mondta Mellár Tamás közgazdász.

Mellár Tamás, aki korábban a Központi Statisztikai Hivatal elnöke volt, hangsúlyozta: a hazai vállalkozások zömében nem elég versenyképesek, mert technikai színvonaluk elmaradott és nem érik el azt az üzemnagyságot, aminek alapján a külpiacon sikeresek lehetnének. Ugyancsak gondot jelent, hogy a hazai vállalkozói réteg nem igazán produktív, vagyis nem képes annyi többletterméket előállítani, ami egy normális működéshez, fogyasztáshoz és beruházáshoz szükséges lenne. Ezáltal a fogyasztás és beruházás csökken, egyfajta "hibernált" állapotban van, annak ellenére, hogy az ország folyó fizetési mérlege viszonylag kedvező - tette hozzá a közgazdász.

Az átalakításhoz tőkére lenne szükség, ám a pénzek egy részét különféle olyan gazdasági célú támogatásra költi el a kormány, amivel lényegében a régi szerkezetet konzerválja. Ehelyett azokat a szektorokat kellene helyzetbe hozni, amelyeknél viszonylag magas a hozzáadott érték és kicsi az importtartalom. Mellár kifejtette: ilyen ágazat a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, a megújuló energia, a tudás igényű iparágak, mint például a szoftverfejlesztés. Az élelmiszeriparnak például nagy a munkaerőigénye is, fejlesztése segíthetne a foglalkoztatási gondok enyhítésén: 5-10 hektáros birtokokon zöldség- és gyümölcstermesztésre lenne célszerű berendezkedni, ezek a birokok aztán egymással összekapcsolva részvénytársaságként tudnának piacra lépni. Akár 500-600 ilyen társaság is működhetne.

A Lízingszövetség szakmai fórumán beszélt Oszkó Péter, a Bajnai-kormány volt pénzügyminisztere is, aki szerint az állam hibás eszközökkel teremti meg a stabilitást, mert rossz helyről veszi el a pénzt és rossz helyre adja. Mint mondta: ezáltal a gazdaságot megfosztja a forrásoktól, az ország jövedelemtermelő képességét rombolja és önkényes alapon, lényegében politikai indokok szerint osztogat. Ennek a folyamat megfordítása elengedhetetlen. Presztízsberuházások, népszerűséget növelő intézkedések, hibás adóintézkedések helyett az ország jövedelemtermelő képességének tényleges növelésére kellene a forrásokat fordítani - fejtette ki az egykori pénzügyminiszter.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Varga Mihály: a jegybankelnök gyorsabban akar haladni, mint amire lehetőség van
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 2. 11:22
Nagyinterjút adott az ATV-nek a pénzügyminiszter, és a karakterétől eltérően néha egészen csípős válaszokkal állt elő.
Makro / Külgazdaság Újabb rekordot dönt a benzinár
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 2. 11:03
A 95-ös oktánszánú üzemanyag literje szerdától átlagban bruttó 2 forinttal kerül többe. A gázolaj ára viszont ezúttal nem változik.
Makro / Külgazdaság Beindult a szlovák oltáslottó
MTI | 2021. augusztus 2. 08:28
100 ezer eurót is lehet vele nyerni.
Makro / Külgazdaság Annyira durva az új-zélandi lakhatási válság, hogy a kormány emberi jogi vizsgálatot rendelt el
MTI | 2021. augusztus 2. 06:54
Az emelkedő lakásárak és bérleti díjak miatt a családok vészhelyzetbe kerültek. A kormány sokakat motelekben helyezett el, mivel nem áll rendelkezésre elegendő állami lakás sem.
Makro / Külgazdaság Több ezren tüntettek Berlinben korona-korlátozások ellen
MTI | 2021. augusztus 2. 06:31
Össze is csaptak a rendőrökkel, akik több száz tüntetőt vettek őrizetbe.
Makro / Külgazdaság Vízhiány robbantja be a Közel-Keletet
Káncz Csaba | 2021. augusztus 1. 18:06
A térség több országában a vízhiány az elmúlt hetekben zavargásokhoz és tüntetésekhez vezetett.  A volt iráni környezetvédelmi államtitkár szerint Irán és a Közel-Kelet nagy része gyakorlatilag „vízcsődben” van.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Los Angeles már vadul tervez és építkezik a saját olimpiájára
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 1. 14:22
Még javában zajlik a tokiói olimpia, majd jön 2024-ben a párizsi, s csak hét év múlva lesz Los Angelesben, de a kaliforniai metropolisz már most elkezdte a felkészülést. Hatalmas projektekről döntöttek július legvégén.
Makro / Külgazdaság Kásler Miklós videóban állt ki Hosszú Katinka mellett
Privátbankár.hu | 2021. július 31. 16:36
Beszélt továbbá a vakcinák hatékonyságáról, a harmadik oltás szükségességéről is. De az egészségügyiek mai demontrációjáról nem esett szó a több mint 8 perces videóban. 
Makro / Külgazdaság Nemváltó műtétről lehet szavazni, a károsanyag-kibocsátásról nem
Baka F. Zoltán | 2021. július 31. 13:30
A Nemzeti Választási Bizottság a kormány kérdéseit átengedte, öt másik kezdeményezést megakasztott. Viszont lehet népszavaztatni a tankötelezettség visszaállításáról 18 évre.
Makro / Külgazdaság A Fitch Ratings szerint 11 év után először nézhet szembe komoly kihívásokkal a Fidesz a jövő évi választáson
Privátbankár.hu | 2021. július 31. 09:33
A hitelminősítő döntött Magyarország besorolásáról, a magyar kormány kiemelte a pozitív részeket. Mi bemutatjuk a kritikus megjegyzéseket is.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos