<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Kedvenc témája lett a kormánynak a börtönbiznisz, de az kimarad a kommunikációjukból, hogy nem csak a magyar államot szétperelő rabok, hanem például Mészáros Lőrinc is szép hasznot húz a börtönökből. A volt felcsúti polgármesternek ugyanis magánbörtöne is van, de az új rabkórházat sem akárki építi. Szintén biztos bevételt jelent a kiválasztott beszállítóknak a rabok élelmezése.

Két kérdés is vonatkozik majd a börtönbizniszre a nemzeti konzultáció kérdőívén - miközben erről törvényt is készül elfogadni a parlament. A kormány értelmezésében a börtönbiznisz fogalma azt jelenti, hogy az elítélt bűnözők a Soros-hálózat ügyvédeinek segítségével eddig 12 ezer pert indítottak a magyar állam ellen többnyire a zsúfoltság miatt, és ez csak eddig 8,5 milliárd forintjába került a magyar adófizetőknek. A nemzeti konzultáció kérdése arra vonatkozik majd, hogy a magyarok támogatják vagy ellenzik az ilyen kártérítési pereket, illetve, hogy a megítélt kártérítési pénzeket az elítéltek vagy az áldozataik kapják-e meg. A börtönbiznisz fogalmát azonban máshogy is lehet értelmezni és erről nem kérdezik majd meg a népet, pedig szintén jelentős összegekről van szó.

Egyrészt jelenleg egy új börtönkórház épül Magyarországon, még tavaly májusban rakták le az alapkövét Berettyóújfaluban. A bruttó 9,2 milliárd forintos beruházást a West Hungária Bau Kft. (WHB) építi a Gróf Tisza István kórház melletti területen. A WHB pedig Paár Attila milliárdos üzletember tulajdona, a kormánnyal remek kapcsolatot ápoló cég leginkább a győri közbeszerzéseken sikeres, de például ők húzzák fel az új Bozsik-stadiont és a Budai Várban is leginkább az ő logójukkal lehet találkozni az építkezéseknél. De nem csak az új börtönök építése jó biznisz, hanem a régiek üzemeltetése is. Magáncégek ugyanis közreműködnek a magyar börtönök üzemeltetésében, erre két példa van: az egyik Szombathelyen, a másik Tiszalökön található.

Ezek a börtönök public private partnership (ppp) konstrukcióban épültek meg egy 2004-es kormányhatározat alapján, költségvetési és költségvetésen kívüli forrásokból, állami-magán finanszírozással működnek. A 2023-ig érvényes szerződéseket még az MSZP-SZDSZ kormányok kötötték, de a Fidesz sem bontotta fel őket. Nem véletlenül. A szombathelyi börtönt 2008-ra a ZÁÉV Zrt., a Mátra Holding Zrt. és a Future Zrt. alkotta konzorcium építette meg, a másfél évtizedes futamidő végéig az állam évente 1,9 milliárd forintos szolgáltatási díjat fizet a magáncégeknek. A ZÁÉV pedig Mészáros Lőrinc nagyvállalkozó tulajdonában van, tehát a börtönbizniszből a volt felcsúti polgármester is gyarapodik.

A tiszalöki börtönt pedig a KÉSZ Holding Zrt. építette, az üzemeltető cég pedig a tulajdonában lévő Szent Adorján Kft. A G7.hu kérdésére pedig korábban azt válaszolta a társaság, hogy ők nem csak üzemeltetői, de tulajdonosai is a létesítménynek, így a szolgáltatási díj nem csak az üzemeltetési tevékenységnek az ellenértéke, hanem a létesítmény felépítésének és bérbeadásának költségeit is ellentételezi. Nyereséges üzletről van szó, hiszen a Szent Adorján Kft. 2018-ban 2,1 milliárd forintos árbevétel mellett 400 millió forintos profitot könyvelhetett el. A KÉSZ Holding tulajdonosa pedig a szegedi Varga Mihály, aki állandó tagja a 100 leggazdagabb magyarnak mintegy 22,5 milliárd forintos vagyonnal. Hogy az Orbán-kormánnyal is megtalálták a közös hangot, azt jól mutatja, hogy ők építették az új Puskás stadion tetejét.

A rabokat azonban etetni is kell, az élelmiszert pedig szintén magáncégektől szerzi be az állam. A vonatkozó közbeszerzéseket átnézve gyakran ugyanazok a cégek a beszállítói egyes börtönöknek Váctól Szegedig. A Váci Fegyház és Börtön február 19-én kihirdetett 154 millió forintos tenderén például ugyanúgy a győztesek között szerepel egy bizonyos Gulyás János és Társa Kft., mint a Szegedi Fegyház és Börtön 476 millió forintos tenderén. A cég 2014-ben még csak minimális profittal dolgozott, 2018-ban viszont már 1,5 milliárd forintos forgalom mellett 109 millió forintos nyereséget ért el. A váci tenderen a MORTAK Fruit Kft. is nyert, amely a Budapest Fegyház és Börtön pályázatát is sikerrel abszolválta. Szintén dinamikus fejlődést mutató cégről van szó: a 2014-es 760 millió forintról sikerült 2018-ra 2,2 milliárd forintra feltornázni a forgalmat, aminek a rabokon kívül főleg a tulajdonos Mrlják József örülhetett.

Nem túl boldogok viszont a börtönőrök, legalábbis a fizetésük miatt sokat elégedetlenkedtek az elmúlt években. Emiatt jelentős munkaerőgondokkal is küzdenek a hazai büntetés-végrehajtási intézetek, amit folyamatos toborzásokkal próbálnak orvosolni. Egy évvel ezelőtt egy felügyelő havi bruttó 230 ezer forintot vihetett haza, ami nettó 152 ezer forintnak felel meg. Ez mostanra havi bruttó 253 ezer forintra kúszott fel, ami már 168 ezer forintot jelent, plusz cafeteria. Ez rettentően alacsony, hiszen egy bolti eladó is többet keres, pedig a felelősség súlya nem is mérhető össze.

A börtönbizniszről szóló törvényjavaslat parlamenti szavazására egyébként várhatóan ma kerül sor.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Újabb ország csatlakozott az olajársapka-egyezményhez
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 10:07
A G7-ekhez csatlakozott Ausztrália is.
Makro / Külgazdaság A Twitterről tárgyalt Emmanuel Macron és Elon Musk
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 09:31
A fő téma a szólásszabadság kérdése volt.
Makro / Külgazdaság Spanyolországtól kapott amerikai rakétarendszereket az ukrán hadsereg
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 09:08
A háború az éjjel is folytatódott. Ez történt az orosz–ukrán konfliktusban szombat reggelig.
Makro / Külgazdaság Orosz háborús bűnök: újabb vizsgálat
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 20:08
Miközben mindkét harcoló fél mélyen hallgat a saját veszteségeiről, egy amerikai becslés elképesztő számokról tanúskodik. Péntek esti háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság 60 dollár lesz az olaj esetén az ársapka
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 19:53
Az Európai Unió tagországai előzetesen megállapodtak a tengeren szállított orosz olaj hordónkénti árplafonjáról, amely 60 dollár lesz - erről tájékoztatta az újságírókat Andrzej Sados, Lengyelország Európai Unió mellé rendelt állandó képviseletének vezetője pénteken.
Makro / Külgazdaság Újabb hétre maradnak üzemanyag nélkül a kis kutak
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 16:48
A következő héten sem fognak üzemanyagot kapni a kisebb kutak a Moltól. Ez immár a harmadik ilyen hét lesz, amit aligha lehet csupán a kis kutak hergelésének betudni.
Makro / Külgazdaság Elképesztő német kormányzati kritikák Katar felé
Káncz Csaba | 2022. december 2. 15:41
Miközben a német kormányzati politikusok a napokban harsányan kritizálják Katart, Berlin hosszas lobbizásának hála egy LNG megállapodás született a két ország között. A vezető német fegyverkezési vállalatok serényen támogatják Dohát saját fegyver-iparának felállításában. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A sok új amerikai munkahelytől ijedtek meg a befektetők
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 15:31
Novemberben az elemzők által vártnál több új munkahely jött létre a nem mezőgazdasági ágazatokban az Egyesült Államokban, miközben a várakozásoknak megfelelően stagnált a munkanélküliségi ráta. Az adatok hatására az amerikai határidős indexek komolyabb esést vetítettek előre a mai tőzsdei kereskedésre.
Makro / Külgazdaság Scholz beszólt Putyinnak
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 14:48
Németország elítéli az ukrajnai polgári infrastruktúra elleni orosz légicsapásokat - közölte Olaf Scholz német kancellár Vlagyimir Putyin orosz elnökkel pénteken telefonon a német szövetségi kormány szóvivőjének tájékoztatása szerint.
Makro / Külgazdaság Bűncselekmény lenne a szankciók megsértése
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 13:51
Az Európai Bizottság az uniós szankciók megsértésének bűncselekménnyé nyilvánítását és a büntetések harmonizálását javasolja - tájékoztatott a brüsszeli testület pénteken.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG