2p

Elutasítja a kötelező migránskvótákat, erősítené az atomenergia szerepét. Nem Orbán Viktor, hanem egy másik közép-európai kormányfő.

Nem elég hatékony az eddigi európai migrációs politika, ezért újabb intézkedésekre van szükség - jelentette ki Petr Fiala cseh kormányfő csütörtökön reggel Prágában a repülőtéren, mielőtt elindult volna Granadába, az Európai Politikai Közösséget alkotó országok állam-, illetve kormányfőinek találkozójára.

"Készek vagyunk támogatni a bátrabb lépéseket, de a kötelező kvótákat továbbra is elutasítjuk"

- szögezte le Fiala újságírók előtt.

A cseh miniszterelnök elsősorban a külső schengeni határok jobb védelméről, a migránsok visszatoloncolásának felgyorsításáról, illetve a származási országaiknak nyújtandó segítségről és a velük való jobb együttműködésről szeretne tárgyalni a granadai politikai fórumon.

Van, amiben egyetértenek? Orbán Viktor magyar, Petr Fiala cseh kormányfő, Ódor Lajos, a szlovák kormány magyar nemzetiségű miniszterelnöke és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a V4-csúcson Pozsonyban 2023. június 26-án. Fotó: Facebook/Orbán Viktor
Van, amiben egyetértenek? Orbán Viktor magyar, Petr Fiala cseh kormányfő, Ódor Lajos, a szlovák kormány magyar nemzetiségű miniszterelnöke és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a V4-csúcson Pozsonyban 2023. június 26-án. Fotó: Facebook/Orbán Viktor

"Olyan megoldásokhoz kell eljutni, amelyek lehetővé teszik az illegális migráció megelőzését" - jelentette ki a politikus. Fiala bízik abban, hogy elsősorban a Tunéziával folytatott tárgyalások hozhatnak most eredményt.

Csehország szerdán tíz napra visszaállította a cseh-szlovák határ ellenőrzését az illegális migránsok számának emelkedése miatt.

A cseh miniszterelnök szeretné megvitatni Granadában az európai biztonsági és gazdasági együttműködés időszerű kérdéseit is. 

"Szeretném megvitatni kollégáimmal a lakosság számára megfizethető energiák biztosítását, illetve az atomenergia szerepének a megerősítését is. Csehország számára az atomenergia a megújuló energiákkal együtt alapvető fontosságú"

- mutatott rá Fiala. Prága szükségesnek tartja az európai energiahálózat bővítését is - hangsúlyozta a cseh kormányfő.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Szegény görögök! Hatnapos lesz nekik a munkahét
Privátbankár.hu | 2024. június 23. 15:44
De nem az egész gazdaságban.
Makro / Külgazdaság Folytatódhat a borzalom a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 11:08
Az Mfor Üzemanyagár-figyelő a nemzetközi trendek alapján 5-8 forintos áremelkedést valószínűsít a jövő hétre.
Makro / Külgazdaság Több mint 60 éves csúcsra hágott a közadósság egy nagy európai országban
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 13:46
A pénteken ismertetett legfrissebb közfinanszírozási adatok szerint jelentős növekedéssel száz százalék közvetlen közelébe emelkedett a hazai össztermékhez (GDP) mért brit államadósságráta a májussal zárult egy évben. Legutóbb több mint hat évtizede mértek ennél magasabb közadósságot Nagy-Britanniában.
Makro / Külgazdaság Egyre elkeserítőbb számokat látunk a kútoszlopokon
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 11:04
Szombattól ismét nő az üzemanyagok ára.
Makro / Külgazdaság Az IMF megtippelte, mikor lesz 2 százalék az eurózóna inflációja
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 09:54
A Nemzetközi Valutaalap szerint a jövő év második felében térhet vissza az eurózóna inflációja az Európai Központi Bank 2 százalékos célértékéhez.
Makro / Külgazdaság Utolsó figyelmeztetés – már a fél világ vízhiánnyal küzd
Káncz Csaba | 2024. június 21. 09:31
A világnak több vízre lesz szüksége a növénytermesztéshez és az állattenyésztéshez, miközben az egyre szűkösebbé válik. A világ lakosságának fele már most is súlyos vízhiánnyal küzd az év legalább egy részében. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Magyar BYD-k árasztják el Európát?
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 08:46
Amerikába nem adhatók el, az uniós védővám viszont csak a közösségen kívül gyártott autókra vonatkozik.
Makro / Külgazdaság Ugye Ön is érzi, milyen sokkal nőtt a fizetése?
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 08:30
A KSH ismertette az áprilisi kereseti adatokat.
Makro / Külgazdaság Vegyünk dél-afrikai részvényeket? Szárnyal a rand és a tőzsde
Bózsó Péter | 2024. június 20. 18:59
Cyril Ramaphosa elnököt ismét beiktatták, az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) a piacbarát Demokratikus Szövetséggel (DA) készül koalíciós kormányt alakítani.
Makro / Külgazdaság Példátlan döntést hoztak a franciák az olimpiára tekintettel
Elek Lenke | 2024. június 20. 15:07
  A párizsiak között is nagy meglepetést keltett, hogy a vizes versenyek egy részét a Szajnán rendezik meg, hiszen már száz éve nem javasolják a fürdést a folyóban, annak kevésbé kielégítő vízminősége miatt. Az olimpia azonban jelentős javulást hozott e téren, sőt, idővel nemcsak a sportolók, de a helyi lakosok és a turisták is megmártózhatnak majd Párizs legendás-romantikus folyójában.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG