4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Kinevezése óta azon töpreng a világ, hogy az új brit kormányfő miért pont a külügyi posztra helyezte pártja leginkább lejáratott emberét, aki a népszavazási kampányban bohócot csinált magából. Nézzük, mi lehet az ok, és mi sülhet ki az egészből. Az új külügyért mindenesetre már első napján kifütyülték.

Nem az első

Volt egy pár előd a poszton, aki a nemtetszés-nyilvánítás eme formájával nézett szembe, közülük az egyik már halottként. Lord Castlereagh volt az illető, aki jelentős szerepet vállalt a Napóleon utáni európai rend létrehozásában. 1822-ben, temetésekor mégis kifütyülték, mert annyira utálták belső elnyomó politikája miatt.

Ami a modern kort illeti: Geoffrey Howe külügyminisztert 1989 Hongkongban hurrogták le, mert nem akarták a helyiek a kínai uralmat, pedig szegény külügyminiszter nemigen tehetett másként, ha egyszer lejárt a bérleti szerződés, és vissza kellett adni a városállamot az anyaországnak. A következő áldozat Jack Straw volt, akit Gibraltár népe illetett elégedetlen hangeffektusokkal, amikor a terület közös spanyol-brit ellenőrzéséről tárgyalt.

Az első nap

Kétségkívül olyan még nem volt, akit mindjárt az első nap lehurrogtak, igaz, korábban nem is neveztek ki erre a megtisztelő posztra kínos múltú és ezért közutálatnak örvendő embert. Boris Johnsonnal ez történt: így mindjárt első napján a francia követségnél érte a hangorkán, ráadásul francia kollégája hazugnak nevezte, tegyük hozzá, teljes joggal.

Johnson múltjában valóban sok a takargatnivaló, korábban írt újságcikkeitől kezdve a népszavazási kampány során bőségesen osztott hazugságain át egész olyan elszólásokig, mint amikor a török elnök és egy kecske kapcsolatára utaló kínos megjegyzéssel sokkolta a világot. Az új külügyér már londoni polgármestersége elején is elkövetett hasonlókat, de egy polgármesternél nem annyira ciki ez, az mégiscsak egy városi rang, nem egy ország legkomolyabb diplomáciai posztja, mint a külügyminiszterség.

Miért mégis ő?

Mindazonáltal valamiért mégiscsak kinevezték, és ezt nem a kétfarkú kutya párt tette, hanem a komoly megbecsülésnek örvendő Brit Konzervatív Párt miniszterelnöke. A legvalószínűbb, hogy Theresa May a népszavazási kampányban játszott szerepe miatt nevezte ki. Nem mintha ez a szerep dicső lett volna, ellenkezőleg: a kormányfő előtérbe akarta helyezni a kiváláspárti politikusokat bizonyos posztokon, azért, hogy később, ha bármilyen ésszerű megoldásra jut az EU-val, ne nevezhessék árulónak a Brexit-pártiak, hisz komoly posztokon ott ülnek az ő embereik.

A két legfontosabb persze Liam Fox, aki a nemzetközi kereskedelemért felelős, és David Davis, aki az Európai Unióval való tárgyalásokat vezeti. Ők teljesen alkalmasak a feladatukra, ugyanakkor kellett egy komolytalan arc is, akire majd baj esetén rá lehet húzni a vizes lepedőt, de olyan poszton, ahol ugyan kínos lehet, de nem a közvetlen EU tárgyalásokat folytatja. Mellesleg a helyzet még rosszabbul is alakulhatott volna: Boris Johnson egyenesen miniszterelnök szeretett volna lenni, hisz azért lett gyorsan kilépés-párti, mert így remélte megszerezni a posztot. Szerencsére nem őt választották, akkor lenne nagy bajban a szigetország.

Helyt kell állnia

Mindazonáltal ha már külügyminiszter, komoly feladatai vannak, és ezt már nem végezheti bohócként, nem engedhet meg magának felelőtlen kijelentéseket. A BBC szerint a komoly döntések ugyan a Downing Streeten történnek, de neki kell tárgyalni John Kerry amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel, és hazája érdekeit kell képviselni.

Véleményt kell nyilvánítania olyan kérdésekben, mint a szíriai háború vagy a líbiai beavatkozás, a jemeni helyzet vagy akár az Oroszországgal szembeni szankciók támogatása vagy ellenzése. Komoly feladat, amire egy elődje, a későbbi miniszterelnök, John Major hetekig készült, tanulmányozva a szakma minden csínját-bínját, és áttekintve az aktuális nemzetközi kérdéseket. Johnsonnak erre nincs ideje, bedobták a mély vízbe.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mégis lehet tűzszünet a Közel-Keleten?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 14:12
A Hamász megfontolja az izraeli ajánlatot.
Makro / Külgazdaság Tényleg megoldották Orbán Viktorék az üzemanyagkérdést?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 10:01
Laptársunk, az Mfor Üzemanyagár-figyelő legfrissebb cikke a kormány heti döntését is górcső alá vette.
Makro / Külgazdaság Még a 2,5 százalékot sem fogja elérni az idei bővülés?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 06:42
Az S&P megerősítette hazánk forintban és devizában fennálló államadósságát, és érvényben hagyta annak stabil kilátását is, azaz sem további fel-, sem pedig leminősítésre nem kell számítani. A hitelminősítő az idei választásokat követően „konszolidációs programra” számít a kormánytól, és 2024-re – a kabinet várakozásainál alacsonyabb – mindössze 2,2 százalékos növekedésre számít.
Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG