Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Jó magyarázat és következetes politika híján szaporodnak az összeesküvés-elméletek arról, miért bánik ilyen cudarul a magyar kormány a menekültekkel, és miért tartja őket a város közepén borzasztó körülmények között. Sokak szerint minél nagyobb a probléma, a kormánynak annál jobb. Mások szerint csak más ügyekről terelik el a figyelmet.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A magyar rendőrség, vasúttársaság naponta változó viselkedése annyira érthetetlenül következetlen, kegyetlen, felkészületlen, kapkodó volt az utóbbi napokban, hetekben, hogy már összeesküvés-elméleteket gyártanak arról, mi lehet a mögöttes, titkos cél. Hiszen az ország miniszterelnöke már januárban-februárban előhúzta a menekültkártyát, áradattal riogatott, amikor ebből még csak kevés látszott, tehát valószínűleg jól látta a problémát.

Ehhez képest meglepő módon mégsem történt látszólag semmiféle érdemi felkészülés, csak plakátháború volt, később feleslegesnek bizonyult kerítésépítés. Intézkedéseket a probléma kezelésére, a menekültek ellátására, gyorsabb regisztrációjára, elhelyezésére lényegében augusztus végéig nem tettek.

Egyáltalán mit keresnek Budapesten?

Nem nyíltak jelentős mennyiségben új menekülttáborok, Budapesten még mobil-WC-ket vagy tisztálkodási lehetőséget sem állítottak be eleget, holott a járványveszély miatt ez elvileg kutya kötelességük is lenne. A Bevándorlási Hivatal létszámának jövőbeli jelentős növeléséről mindössze augusztus 26-án jelent meg egy hír.

A Facebook-on terjedő összeesküvés-elmélet szerint nincs magyarázat arra sem, miért kellett felhozni a menekülteket Budapestre, miért nem a határ mentén regisztrálják őket, s miért nem onnan szállítják az arra érdemesnek tartottakat az átmeneti táborokba, vagy, aki arra jogosult, Nyugatra.

Minél rosszabb, annál jobb?

A válasz a szöveg szerint „roppant egyszerű: így nagyobb a balhé, nagyobb a felháborodás, jobban szem előtt vannak, jobban idegesítik és zavarják a magyar lakosságot. És máris megvan a jogalap a keménykedésre”, a „rendkívüli állapot vagy szükséghelyzet” esetleges kihirdetésére. „Fogadni mernék, hogy vannak, akik azért imádkoznak, hogy csattanjon már el egy pofon, neadjisten villanjon meg egy penge vagy dördüljön el egy lövés. És akkor megnézhetjük magunkat.”

A helyzet eszkalálódásától sok hozzászóló tart, már csak azért is, mert a napokig, hetekig, hónapokig szenvedő menekültek idegei sokszor teljesen kimerülőben vannak, amint a sínek között hisztérikusan kiabáló családról készült csütörtöki felvételek is mutatják. „Aztán majd lehet látványosan könnygázozni meg vízágyúzni, és ujjal mutogatni a menekültekre azzal, hogy megmondtuk, ilyenek ezek mind” – írja valaki.

Az amerikaiak is benyelték

A 2001 szeptemberi amerikai merényletek után „a polgári és emberi szabadságjogaikra oly kényes amerikaiak szinte csont nélkül benyelték a Patriot Act szabadság-megkurtító intézkedéseit és Bush népszerűségi indexe elérte a 80%-ot. Ügyes ez a Finkelstein-Birnbaum kettős, nem csoda, hogy olyan sokba kerülnek. Nekünk.” – fejezi be a konspirációs teória.

Terelés, terelés, terelés

Más hozzászólók szerint mindennek célja, hogy elterelje a figyelmet a kormány botrányairól, korrupciós ügyeiről. Vagy, a kettő nem zárja ki egymást, a politikai népszerűség növelése, hiszen minél nagyobb a probléma, annál inkább megmentőként, a lakosság védelmezőjeként tud fellépni a kormányzat.

Megint mások szerint minél feszültebb a helyzet a fővárosban, annál kevésbé jut az embereknek eszükbe a déli határ, ahol a kerítés eddig totális pénzkidobásnak bizonyult.

(A szerző jegyzete.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Óvatosabb nyitás kell - javasolja egy vezető járványügyi szakértő
Privátbankár.hu | 2021. április 12. 08:27
Ha csak tíz százalékkal nő a kontaktusok száma, akkor két hét helyett négy hét kell az esetszám feleződéséhez – mondta Oroszi Beatrix, az Innovációs és Technológiai Minisztérium tanácsokat adó Járványmatematikai Modellező és Epidemiológiai projektcsapat tagja, akivel a Népszava készített interjút.
Makro / Külgazdaság Megkapták jócskán emelt bérüket a képviselők - közben az egészségügyi szakdolgozóké csökkent
Székely Sarolta | 2021. április 12. 05:06
Az egészségügyi szakdolgozók bére tízezrekkel csökkenhetett, mert március 1-től megszűnt a közalkalmazotti jogviszonyuk, ezzel egyidőben a parlamenti képviselőink akár százezret is meghaladó fizetésemelésben részesültek. 
Makro / Külgazdaság Így csábítják a turistákat a horvátok: beszállnak a tesztelésbe
MTI | 2021. április 11. 14:48
Nagyon készülnek a nyári idegenforgalmi szezonra.
Makro / Külgazdaság Fenyegetés Oroszországnak: földgázbizniszt bukhatnak és pénzt sem tudnak majd utalni
MTI | 2021. április 11. 14:30
Az Európai Néppárt parlamenti frakciója sürget szigorúbb fellépést az ukrajnai események miatt.
Makro / Külgazdaság Putyin bekerítő hadműveletre készülhet az ukránokkal szemben
Káncz Csaba | 2021. április 11. 12:35
  Milyen lépésekben zajlanak az orosz csapatösszevonások az ukrán határ mentén? A jelek arra utalnak, hogy Moszkva bekerítő hadműveletet hajthat végre a lövészárkokba beásott ukrán védelemmel szemben. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Csak szigorú óvintézkedések mellett lehet idén szakmai vizsgát tenni a szakképző intézményekben
- | 2021. április 11. 11:48
Az ITM közzétette az iránymutatását.
Makro / Külgazdaság Apró reménysugár: csökken a kórházban kezeltek száma
Privátbankár.hu | 2021. április 11. 09:45
A lélegeztetőgépre szorulók is kevesebben vannak, de nincs okunk megnyugodni.
Makro / Külgazdaság Több mint egymilliárd forint bírságot szabott ki a NAV
MTI | 2021. április 11. 08:50
A határ feletti készpéntes fizetések miatt az előző évben több mint 230 esetben bírságolt az adóhivatal.
Makro / Külgazdaság Az MSZP sem tudja, mikor lehet bevezetni az eurót Magyarországon
Baka F. Zoltán | 2021. április 10. 13:03
Elkészült a párt előválasztási programja, benne a minimálbér adómentessé tételével, a társasági nyereség felhasználásának központi szabályozásával.
Makro / Külgazdaság Jó hír jött a nyugdíjasoknak a KSH-tól - meg egy rossz
Baka F. Zoltán | 2021. április 10. 11:04
Márciusban végre olcsóbb volt az életük, mint a többi háztartásé, viszont drágább, mint idén bármikor
hírlevél
depositphotos