<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A taxisok az elsők között érezték meg tavaly a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásait. Ez a számokon is látszik: a forgalom a felére csökkent, a legnagyobb cégnél a 300 millió forintos nyereség 200 millió forintos veszteségbe fordult. A kormánytól és az önkormányzatoktól is több támogatást reméltek.

szállodák, a szórakozóhelyek és az utazási irodák mellett a taxitársaságok szenvedhették el a legnagyobb károkat a koronavírus-járvány miatti kényszerű leállás miatt. A napokban azonban megszűnt a kijárási tilalom, beindulhat az éjszakai élet is Budapesten, ez pedig segítheti a taxisok boldogulását is, bár a külföldi utasokra még várni kell. Tehát már látszik a fény az alagút végén, a nyár közeledtével egyre több lehet az utas, ennek kapcsán az elérhető céges beszámolók alapján megnéztük, hogy a taxitársaságok miként vészelték át 2020-at.

Abból érdemes kiindulni, hogy 2019-ben parádés éve volt a taxisok többségének. A Főtaxi Zrt. például 2,6 milliárd forint árbevétel fölé ment, ami 318 millió forintos nyereséghez volt elég. Nos, ehhez képest 2020 hatalmas bukást hozott. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) ugyanakkor változatlanul tíz minősített taxitársaságot tart nyilván, mint a koronavírus-járvány előtt:

  • Főtaxi
  • Taxi 4
  • 6X6 Taxi
  • City Taxi
  • Budapest Taxi
  • TaxiPlus
  • Tele 5 Taxi
  • Elit Taxi
  • Bọlt (korábban Taxify)
  • Taxim

Tehát csődhullám nem következett be, pedig a tavalyi első hullám alatt 80-90 százalékkal visszaesett a fuvarszám az egész országban. Egyedül a TaxiPlus jelentette be tavaly augusztusban, hogy befejezte a működését, a cég megrendeléseit a 6x6 taxi vette át, amely eddig is tulajdonosa volt. A 6x6 mögött pedig Illés Tamás milliárdos üzletember cégbirodalma, az Illés Holding áll. A TaxiPlus tehát még szerepel a hivatalos BKK-listán, de hamarosan törlik, így 9 cég marad.

A taxisok közel egyharmada az elmúlt egy évben kénytelen volt más megélhetési formát választani, hiszen komoly mértékben csökkent a kereslet a személy-taxi szolgáltatásra. Egy részük végleg visszaadta a tevékenységi engedélyt, de többen inkább felfüggesztették a vállalkozásaikat remélve és bízva abban, hogy belátható időn belül ismét visszatérhetnek a szolgáltatási ágazatba. Attól nem tartok, hogy hiány keletkezne a kínálati oldalon, mert ha megemelkedne a kereslet, arra gyorsan reagál a piac, ahogy a korábbi években már erre volt is példa

- mondta lapunknak Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke. Hozzátette: a független szolgáltatók jóval nehezebb helyzetbe kerültek és jelenleg is abban vannak a turisták hiányában.

A piac tehát még jobban koncentrálódott, de a legnagyobb a Főtaxi maradt. Ez konkrétan a számok nyelvén: a 2019-es 2,6 milliárd forintos forgalom 2020-ban 1,2 milliárd forintra esett vissza a Főtaxi Zrt.-nél (53 százalékos esés). Ez 1,4 milliárd forintos csökkenés. Emlékezetes, hogy tavaly a január és a február még vírusmentes volt, valamint a nyáron is szépen pörgött a taxióra. Mivel a Főtaxi a piac messze legnagyobb szereplője, ezért a beszámolója jól leképezi, hogy mi történt a taxis cégekkel. Ennek az 1,2 milliárd forintos összegnek több mint 90 százaléka, 1,1 milliárd forint származik a fuvarszervezésből (vagyis a taxisok befizetéseiből).

Természetesen a kiadásaik is csökkentek, például az anyagjellegű ráfordítások 1,6 milliárd forintról 955 millió forintra, de összességében a 2019-es 318 millió forintos nyereség 218 millió forintos veszteségbe fordult 2020-ban. Ez félmilliárd forintos csökkenést jelent. Ennek ellenére a Főtaxi részvényesei úgy döntöttek, hogy lesz osztalék:

Az Igazgatóság egyhangú döntése szerint 190.000.000,-Ft, azaz Százkilencvenmillió forint kerül osztalékként felosztásra a részvényesek között – részvényeik arányban – a 2020. évi adózott eredménnyel kiegészített eredménytartalék terhére, amelynek kifizetésére – a likviditási helyzet függvényében – 2021. december 31. napjáig kerül sor.

- olvasható a Főtaxi Zrt. május 12.-i igazgatósági ülésének jegyzőkönyvében. Az igazgatósági elnök pedig Nagy Elek. 

A Főtaxi tulajdonosi köre igen szerteágazó, a cég 49,5 százalékát az Immotus Zrt. tulajdonolja. Ebben a cégben Balázs Péter ügyvéd 54 százalékos, míg a kolozsvári Kovács Ferenc 46 százalékos részesedéssel bír. A Főtaxi 46,2 százaléka a Stelius Zrt.-hez, 3,7 százaléka pedig az Inforg Zrt.-hez köthető. Mindkét társaság a kolozsvári születésű, Nagy Elek milliárdos üzletember érdekeltségei közé tartozik. Ő a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnöke és a BÁV Zrt. többségi tulajdonosa is.

A Főtaxi a tulajdonosa az MB Elit Luxury Kft.-nek, amely 2018 nyarától üzemelteti a Budapest Taxi-t, de ide tartozik az Elit taxi is. Ennél a cégnél a 2019-es 487 millió forintos bevétel 278,5 millió forintra csökkent (43 százalékos visszaesés), de a profit 48,4 millió forintról 76,8 millió forintra ugrott. Ez annak is köszönhető, hogy például a személyi jellegű ráfordítás 51,5 millió forinttal csökkent a kialakult pandémiás helyzet miatti megbízások csökkenése miatt.

Itt kell megemlíteni az állami támogatást. A BKIK és az Országos Taxis Szövetség is folyamatosan levelekkel, ötletekkel "bombázta" a kormányt és a Fővárosi Önkormányzatot, így próbálva minél több segítséget kilobbizni a taxiskoknak. Ez több-kevesebb sikerrel járt.

A kormány a pandémia kezdetén rögtön a taxisoknak próbált segítséget nyújtani azzal, hogy lehetővé tette a vállalkozóknak az étel és csomagszállítást, a taxi-szolgáltatás mellett. Sokan még jelenleg is ételfutárként dolgoznak. Ahogy múltak a hónapok és egyre rosszabb helyzetbe kerültek a vállalkozások, ismét adott a kormány egy kézzel fogható segítséget, adó- és járulékfizetés időszakos felfüggesztésében

- fogalmazott Metál Zoltán. Szintén segítség volt, hogy azoknak a vállalkozásoknak, akiknek a 10 éves járműveiket kellet volna cserélniük a vészhelyzet időszakában, kaptak még további 2 év halasztást. Az Országos Taxis Szövetség elnöke úgy fogalmazott: az elmúlt időszakban minden célzott segítséget megköszöntek, még akkor is, ha titkon remélve, ennél többre számítottak. Javaslatokat tettek például egy csökkentett KATA fizetésre 2021-ben, a SZÉP kártya taxi-szolgáltatás igénybevételének kiegészítésére és  elfogadására, de ezeket a javaslatokat a Pénzügyminisztérium nem támogatta.

Az önkormányzatok szerepvállalását igen sokszínűnek ítélte meg Metál Zoltán. Elmondta: Budapest ugyan egyszeri 70 százalékkal csökkentette a taxi-droszthasználati díjat, de nem támogatta azt a javaslatot, ami Bécsben korábban a lakosság körében nagyon népszerű és sikeres volt. (A nyugdíjas és rászoruló lakosok egy taxi-utalvány formájában célzott utazási segítséget kaptak az osztrák főváros önkormányzatától, amit a helyi taxi-szolgáltatóknál érvényesíthettek.) A vidéki önkormányzatok többsége pedig inkább távolmaradt a helyi személyszállító vállalkozások megsegítésétől.

Covid-mérleg: van, aki rosszabbul járt

A Főtaxi beszámolójából is látszik, hogy a legnagyobb taxis cégek forgalma 40-50 százalékkal csökkent 2020-ban. Ez kisebb esés, mint például a Budapest Park szórakozóhely esetében, ahol a 4,2 milliárd forintos forgalom 370 millió forintra zsugorodott, tehát közel 4 milliárd forint hiányzik a kasszából. És kisebb esés, mint például a Budapest Marriott Hotelt tulajdonló Duna Szálloda Zrt. esetében, ahol az árbevétel a 2019-es 8,8 milliárd forintról 2,9 milliárd forintra csökkent (70 százalékos mínusz). Ez közel 6 milliárd forintos zuhanás. Igaz, a szálloda esetében a 2019-es 1,4 milliárd forintos nyereség 2020-ban 1,9 milliárd forintos veszteségbe fordult át. A taxisok kevesebbet buktak az utazási irodáknál is, ahol a legnagyobb utazási irodák 8-16 milliárd forintos forgalomcsökkenést szenvedtek el (80 százalékos mínusz).

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Biden megduplázná az éghajlati válságtól szenvedő fejlődő országok támogatását
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 22. 12:30
Joe Biden megígérte, hogy megduplázza a súlyosbodó éghajlati válságnak kitett fejlődő országoknak nyújtott pénzügyi támogatást, mert vészesen közeledik a nap, amikor már semmit nem lehet majd tenni. 
Makro / Külgazdaság Törökország is csatlakozik a párizsi klímaegyezményhez
MTI | 2021. szeptember 22. 11:17
Utolsóként a G20-ak közül.
Makro / Külgazdaság Két nap múlva újabb rekordot állít fel a gázolaj ára
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 22. 10:28
Péntektől a dízelüzemű autókba való, már mától is többe kerülő üzemanyag literenkénti bruttó átlagára 4 forinttal, újabb történelmi csúcsra megy fel. Ezzel szemben a mától olcsóbb 95-ös oktánszámú nafta átlagára tovább csökken.
Makro / Külgazdaság Új pénzügyi program indult diákoknak és pedagógusoknak
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 22. 10:15
A Pénziránytű Alapítvány a Mastercarddal együttműködésben útjára indította országos Bázisiskola Programját, melynek keretében az ország hat régiójában ingyenes, pénzügyi tudatosságot fejlesztő foglalkozások és modern tanárképzés várja az általános- és középiskolás diákcsoportokat és a pedagógusokat. A program ünnepélyes megnyitójára az Alapítvány veszprémi bázisiskolájában került sor.
Makro / Külgazdaság Egyetlen határozattal bő 300 millárd forintot rendezett át a kormány - van egy nagy nyertes
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 22. 08:20
A kedd esti Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat több mint 300 milliárd forint sorsáról döntött. Az átrendezések legnagyobb nyertese az Innovációs és Technológiai Minisztérium; az önkormányzatok támogatásánál a kormány már a látszatra sem akar figyelni, simán kiválogatták a kormánypárti vezetésű fővárosi kerületeket.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter arról beszélt, mi kell a tálibokkal való együttműködéshez
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 22. 06:35
A külgazdasági és külügyminiszter az ENSZ-ben arról beszélt, hogy szigorú feltételeket kell szabni az iszlamista táliboknak - egyebek közt a nők jogainak biztosítása terén. Mindeközben a tálibok bejelentkeztek az ENSZ-közgyűlésre.
Makro / Külgazdaság Gólzáporos vereség a Brexit
Hollós János | 2021. szeptember 22. 05:53
Valószínűleg történelme legnagyobb öngólját lőtte az Egyesült Királyság a Brexittel, már a rövid távú „eredmények” is ezt mutatják. Ugyanakkor a hatalmas adatbázisokkal végzett közgazdasági modellszámítások hosszú távon sem kecsegtetnek semmi jóval. A populista demagógia úgy tűnik nagyon drága mulatság lesz a briteknek. Halmai Péter Széchenyi-díjas közgazdász, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja. Fő kutatási területe a nemzetközi gazdaságtan és a makroökonómia, vele beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság 12 eurós minimum órabér – miért győzhet a baloldal Németországban?
Wéber Balázs | 2021. szeptember 21. 18:42
Évi 100 ezer új szociális lakás, 12 eurós (4200 forintos) minimális órabér, megfizethető ápolás. A többi közt ezt ígérik a német szociáldemokraták a választóknak, akik a legfontosabb kérdésnek a társadalmi igazságosságot tartják. Kancellárjelöltjük ugyan nem hozza lázba az embereket, de legalább tapasztalt, kompetens és megbízható politikusnak tartják. Németország vasárnap választ: a balközép párt továbbra is három-öt százalékponttal vezet a CDU-CSU szövetség előtt.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: Bécsben jönnek a szigorítások
MTI | 2021. szeptember 21. 17:11
A járvány negyedik hullámának megfékezését célzó szigorításokat jelentett be Michael Ludwig polgármester.
Makro / Külgazdaság Angela Merkel hamarosan távozik – mi marad az utókorra?
Káncz Csaba | 2021. szeptember 21. 16:15
Nagy elődjeivel (Adenauertól Kohlig) ellentétben Angela Merkel pályájában nem találunk egyetlen koherens stratégiát, avagy tervet sem. És az idő elröpült Németország felett: legyen az a versenyképességi előnyének csökkenése, avagy az elképesztő szintű lemaradása a digitális átállásban. Káncz Csaba jegyzete.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos