<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Nem a random osztogatott állami támogatástól függött, hogy egy szórakozóhely milyen eredménnyel vészelte át 2020-at, hiszen vegyes a kép. Milliárdos veszteségen nem segített a pár tízmilliós kormányzati pénz, míg célzott állami támogatás nélkül is meg lehetett maradni. Például Covid-tesztelésből származó bevételből.

A turizmus mellett a hazai szórakoztatóipar szenvedhette el a legnagyobb károkat a koronavírus-járvány miatti kényszerű leállás miatt, de Orbán Viktor kormányfő tegnapi bejelentése szerint megvan az 5 millió beoltott, ezért újabb könnyítések léptek életbe. Ezek egyike, hogy zenés-táncos rendezvényeket is lehet tartani, amit védettségi igazolvánnyal lehet majd látogatni. Tehát már látszik a fény az alagút végén, lehet újra kisebb-nagyobb koncertre menni, ennek kapcsán az elérhető céges beszámolók alapján megnéztük, hogy a szórakozóhelyek miként vészelték át 2020-at.

Vegyes a kép: a félmilliárd forintos veszteségtől a minimális nyereségre egyaránt találni példát. Sőt, igazán találékony megoldást is találtunk, van olyan diszkós cég, amely Covid-teszteléssel szerzett magának extra milliókat. A főváros egyik legkedveltebb koncerthelyszíne, a Budapest Park éves bevételének szinte a 100 százalékát a tavaszi-nyári hónapokban termeli meg, csakhogy tavaly a vírus első hulláma miatt elmaradt a tavasz és igazából csak augusztus közepétől tért vissza átmenetileg minden a régi kerékvágásba.

Ez látszik is a Park működését irányító Kultúrpark Zrt. számain. A cég éves beszámolója októbertől októberig tart, tehát a tavaly november-decemberi pénzek nincsenek benne. Kár lenne szépíteni, hatalmasat bukott a társaság, amelyben a Park Events Kft.-n keresztül Gerendai Károly milliárdos üzletember is tulajdonos. Főleg a 2019-es remek évhez képest látványos a visszaesés: a 4,2 milliárd forintos forgalom 370 millió forintra zsugorodott, tehát közel 4 milliárd forint hiányzik a kasszából. Jegyértékesítésből például 2 milliárd forint helyett csak 126 millió forint, vendéglátásból pedig 1,7 milliárd forint helyett csak 200 millió forint folyt be. A 2019-es egymilliárd forintos profit helyébe pedig 492 millió forintos veszteség lépett. A társaság saját tőkéje pedig alacsonyabb lett, mint a társasági formára kötelezően előírt minimum jegyzett tőke.

A tulajdonos köteles intézkedéseket tenni a tőkehelyzet rendezése érdekében

- olvasható a beszámolóban.

Itt kell megemlíteni az állami támogatást. Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő még tavaly augusztusban jelentette be, hogy a kormány 2,1 milliárd forintos csomagról döntött a könnyűzenei klubok és a fesztiválszervezők támogatására. Az 500 fő alatti koncerthelyszínek maximum 9 millió forint, míg a nagyobb klubbok akár 30 millió forintban is reménykedhettek. A Kultúrpark Zrt. a nyertesek közé tartozott és 30 millió forint állami támogatást kapott, ami a jelek szerint nem sokat segített. A rossz időszaknak azonban lassan vége, hiszen a Park május 28-án kinyit. Belépni csakis védettségi igazolvánnyal lehet majd.

Sokkal kisebb, de kultikus belvárosi hely a Toldi Klub. A Bajcsy-Zsilinszky úton található klub egy fillér állami támogatást sem kapott az 500 fő alatti koncerthelyszíneknek meghirdetett kormányzati pályázatból. A Toldi Malomkő Kft. hat magyar tulajdonsa vélhetően nem ebből a cégből fog nagyon meggazdagodni, de a beszámoló alapján relatíve jól átvészelték 2020-at. A 2019-es 99 millió forintos forgalom ugyan lecsökkent 51,4 millió forintra, de a 11,1 millió forintos profitból így is megmaradt 8,1 millió forint.

Mi történt vidéken?

Egy miskolci és egy ózdi egységet néztünk meg, hogy mi történt velük a koronavírus-járvány alatt. Szintén kultikus hely az ózdi Rio diszkó, amely 1991. december 18-án nyitott meg, jelenleg Stijacic Radován az egyik tulajdonos, aki Böde Dániel válogatott labdarúgó menedzsere is, ellenben a cége szintén nem kapott támogatást. A Rio Kft. viszont alternatív megoldás után nézett, és kisebb csodát művelt: a 2019-es 3 millió forintos veszteséget 2020-ban 2,5 millió forintos nyereségre sikerült átfordítania. Persze ez nem a csúcs, hiszen például 2016-ban közel 25 millió volt a profit. Az alternatív megoldás pedig a koronavírus tesztelés volt, amiből 6,2 millió forint bevétele lett a cégnek. A Rio Kft. forgalma 95 millió forintról ugyan lecsökkent 70 millió forintra, amiből a diszkó 38 millió forintot termelt (2019-ben ez 65 millió forint volt), de a Covid-tesztelés, valamint Stijacic Radován sportügynöki tevékenysége végül így is az említett minimális nyereséget eredményezte.

A miskolci Helynekem klub éves szinten legalább száz koncert helyszínéül szolgál, volt már itt a Quimby, a Punnany Massif, a Csík, a Budapest Bár, a Vad Fruttik és a Kiscsillag is. Az 500 fő feletti kategóriában a H&Helynekem Kft. 30 millió forint állami támogatást kapott. A cég tulajdonosa Hankó Vanda, aki a beszámoló alapján elégedett lehet: míg 2019-ben 120 millió forintos forgalom csak 4,1 millió forintos nyereséghez volt elég, addig 2020-ban 60 millió forintos forgalom 10,7 millió forint profitot eredményzett. Tehát fele akkora bevételből dupla akkora nyereség lett. Köszönhető ez annak is, hogy a kiadásaik is 50 millió forinttal csökkentek.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Csökkenhet-e az államadósság, miközben óriási hitelt vett fel az állam
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 17:23
Az államadósság és a múlt héten végrehajtott devizakötvény kibocsátások álltak a Trend FM Reggeli monitor című adásában elhangzó beszélgetés fókuszában. A dollárban és euróban kibocsátott értékpapírokból közel 4,5 milliárd euró értében vont be forrásokat a magyar állam, ami a heves közéleti vitát is kiváltott.
Makro / Külgazdaság Tárgyalás nélkül emeli a kormány 200 ezerre a minimálbért?
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 16:47
Legalábbis erre lehet következtetni Orbán Viktor Facebook-bejegyzéséből.
Makro / Külgazdaság Továbbra sem fizetik meg teljesen a gazdag országok a klímasegélyt, amit a szegényeknek ígértek
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 16:28
A legerősebb gazdaságok évi 100 milliárd dollárra vállaltak kötelezettséget. Ezt eddig egyszer sem sikerült elérni, és egy friss számítás szerint a következő öt évben sem lesz meg.
Makro / Külgazdaság Putyin pártja továbbra is nyeregben – de miért tiltakozik a moldovai külügyminiszter?
Káncz Csaba | 2021. szeptember 20. 15:07
Kifejezetten alacsony, 45 százalékos részvétel mellett az „Egyesült Oroszország” nevű állampárt ismét abszolút parlamenti többséget szerzett. Az EBESZ 1993 óta első alkalommal nem delegált megfigyelőket. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az ÁKK-vezér elejtett félmondata felerősíthet egy pletykát
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 14:47
Kurali Zoltán, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója egy interjúban elmondta, hogy miért bocsátottak ki dollárkötvényeket, és a tranzakció motivációi kapcsán is árnyalta a képet.
Makro / Külgazdaság Új hidegháborútól tart az ENSZ-főtitkár
MTI | 2021. szeptember 20. 14:28
António Guterres az egyre feszültebbé váló USA-Kína kapcsolatok veszélyeire figyelmeztetett az AP-nek adott interjújában.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: 1,9 millió szülő 600 milliárd forintot kap 2022 elején
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 13:55
Orbán Viktor napirend előtti felszólalása nyitotta meg a parlamenti őszi félévet. Ebben több friss döntésről is beszámolt.
Makro / Külgazdaság Matolcsy György a csehekkel példálózik
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 13:36
Miért van jobb helyzetben Csehország Magyarországnál? A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke erre kereste a válaszokat legújabb írásában.
Makro / Külgazdaság Már részletesebb győzelmi adatokat is közölt Putyin pártja
MTI | 2021. szeptember 20. 10:40
A szavazatok 80 százalékos összesítése után jött a frissítés, meglepő fordulat nincs.
Makro / Külgazdaság Most a gázolaj drágul soha nem látott szintre
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 09:51
Szerdától literenként átlagban bruttó 7 forinttal drágul a dízelüzemű autókba való üzemanyag, ezzel szemben a benzin 2 forinttal lesz olcsóbb. Aminek eredményeként a két fajta átlagára pontosan ugyanannyi lesz.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos