3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Szombaton eldőlhet a görög dráma kimenetele, nálunk eljárás indulhat a dohány-ügy miatt, jó hírt kaptak a telenorosok és a telekomosok, viszont mégis megmarad egy adó. Napi hírösszefoglaló.
Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke sajtótájékoztatóra érkezik az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának első napi ülése után. (Forrás: MTI/EPA)

Lassan vége a kétnapos brüsszeli EU-csúcsnak. Péntek hajnalban abban állapodtak meg az EU-országok csúcsvezetői, hogy az elkövetkező két évben  40 ezer menekültet helyeznek át a különösen erős migrációs célpontnak számító Olaszországból, illetve Görögországból más uniós tagállamokba. Mivel Magyarországnak és Bulgáriának jelentős migrációs hullámmal kell megküzdenie, a két ország külön elbírálás alá esik majd az áthelyezési és áttelepítési mechanizmus kialakításakor. "Nyugtával kell dicsérni a napot" - válaszolta Orbán Viktor arra a kérdésre, hogy elégedett-e a hajnalban kötött egyezséggel.

---

Megmenekülnek a görögök? A csütörtöki patthelyzet után Ciprasz ma újra leült tárgyalni Angela Merkelrel és Francois Hollande-dal. A megbeszélés kimeneteléről német, illetve francia részről nem tettek közzé semmit, de Martin Jäger, a német pénzügyminisztérium szóvivője felszólította Görögországot, hogy fogadja el a hitelezőket képviselő három nemzetközi intézmény. Egy pénteken ismertté vált munkadokumentum szerint a hitelezők azt mérlegelik, hogy a görög reformcsomagban való megállapodás esetén idén novemberig meghosszabbíthatnák a június végén elvben lejáró támogatási csomagot.

Szombat délután egyébként ötkor ülnek össze Brüsszelben - Angela Merkel által döntő jelentőségűnek nevezett tanácskozásra - az euróövezeti országok pénzügyminiszterei.

---

Kevesebb a munkanélküli. A KSH ma publikált adatai szerint március és május között a foglalkoztatottak száma 4 millió 165 ezer fő volt, 102 ezer fővel több, mint egy évvel korábban. Ezzel a foglalkoztatási ráta 63,2 százalékra emelkedett. A munkanélküliek száma az egy évvel korábbihoz képest 37 ezer fővel, 320 ezerre, a munkanélküliségi ráta 7,1 százalékra csökkent. Elemzők szerint bár az adatokból nem látszik, a versenyszférában is bővülés történt.

---

Komoly balhé lehet a dohány-ügyből. Hamarosan kötelezettségi eljárás jöhet piaci diszkrimináció miatt. Elżbieta Bieńkowska, a belső piaci szabályozásért felelős EU-biztos az EUrologusnak azt mondta, hogy a dohánykereskedelem gyanús szabályozása a következő fontos ügy, amelyben az Európai Bizottság hamarosan kötelezettségszegési eljárást indíthat Magyarország ellen.

---

Telekomos, telenoros vagy? Így úszhatod meg az áremelést! Az NMHH megállapodott a két szolgáltatóval, hogy az ügyfelek megúszhatják a júliusi áremelést, ha időben szólnak. Az értesítéstől számított 15 napon belül szólni kell az ügyfélszolgálaton.

---

Kedvezményes árfolyamon forintosítják az autóhiteleket? Orbán Gábor, az adó- és pénzügyekért felelős államtitkár egy interjúban ejtette el: kedvezményes árfolyamon történhet a devizás autóhitelek forintosítása. Aztán a Bankszövetség is megszólalt az ügyben, de sokkal többet most sem tudni, csak annyit közöltek, tárgyalásokat folytatnak a forintosításáról.

---

Cáfol az NGM: mégis megmarad az idegenforgalmi adó. Maga a tárca állatitkára, Glattfelder Béla mondta egy júniusi konferencián, hogy felvetődött olyan javaslat, hogy érdemes lenne megszüntetni az eredetileg a helyi turizmus támogatására bevezetett ifát. A tárca ma közölte, nem tervezik sem az idegenforgalmi adó, sem annak állami kiegészítésének megszüntetését.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG