3p
Szombaton eldőlhet a görög dráma kimenetele, nálunk eljárás indulhat a dohány-ügy miatt, jó hírt kaptak a telenorosok és a telekomosok, viszont mégis megmarad egy adó. Napi hírösszefoglaló.
Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke sajtótájékoztatóra érkezik az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának első napi ülése után. (Forrás: MTI/EPA)

Lassan vége a kétnapos brüsszeli EU-csúcsnak. Péntek hajnalban abban állapodtak meg az EU-országok csúcsvezetői, hogy az elkövetkező két évben  40 ezer menekültet helyeznek át a különösen erős migrációs célpontnak számító Olaszországból, illetve Görögországból más uniós tagállamokba. Mivel Magyarországnak és Bulgáriának jelentős migrációs hullámmal kell megküzdenie, a két ország külön elbírálás alá esik majd az áthelyezési és áttelepítési mechanizmus kialakításakor. "Nyugtával kell dicsérni a napot" - válaszolta Orbán Viktor arra a kérdésre, hogy elégedett-e a hajnalban kötött egyezséggel.

---

Megmenekülnek a görögök? A csütörtöki patthelyzet után Ciprasz ma újra leült tárgyalni Angela Merkelrel és Francois Hollande-dal. A megbeszélés kimeneteléről német, illetve francia részről nem tettek közzé semmit, de Martin Jäger, a német pénzügyminisztérium szóvivője felszólította Görögországot, hogy fogadja el a hitelezőket képviselő három nemzetközi intézmény. Egy pénteken ismertté vált munkadokumentum szerint a hitelezők azt mérlegelik, hogy a görög reformcsomagban való megállapodás esetén idén novemberig meghosszabbíthatnák a június végén elvben lejáró támogatási csomagot.

Szombat délután egyébként ötkor ülnek össze Brüsszelben - Angela Merkel által döntő jelentőségűnek nevezett tanácskozásra - az euróövezeti országok pénzügyminiszterei.

---

Kevesebb a munkanélküli. A KSH ma publikált adatai szerint március és május között a foglalkoztatottak száma 4 millió 165 ezer fő volt, 102 ezer fővel több, mint egy évvel korábban. Ezzel a foglalkoztatási ráta 63,2 százalékra emelkedett. A munkanélküliek száma az egy évvel korábbihoz képest 37 ezer fővel, 320 ezerre, a munkanélküliségi ráta 7,1 százalékra csökkent. Elemzők szerint bár az adatokból nem látszik, a versenyszférában is bővülés történt.

---

Komoly balhé lehet a dohány-ügyből. Hamarosan kötelezettségi eljárás jöhet piaci diszkrimináció miatt. Elżbieta Bieńkowska, a belső piaci szabályozásért felelős EU-biztos az EUrologusnak azt mondta, hogy a dohánykereskedelem gyanús szabályozása a következő fontos ügy, amelyben az Európai Bizottság hamarosan kötelezettségszegési eljárást indíthat Magyarország ellen.

---

Telekomos, telenoros vagy? Így úszhatod meg az áremelést! Az NMHH megállapodott a két szolgáltatóval, hogy az ügyfelek megúszhatják a júliusi áremelést, ha időben szólnak. Az értesítéstől számított 15 napon belül szólni kell az ügyfélszolgálaton.

---

Kedvezményes árfolyamon forintosítják az autóhiteleket? Orbán Gábor, az adó- és pénzügyekért felelős államtitkár egy interjúban ejtette el: kedvezményes árfolyamon történhet a devizás autóhitelek forintosítása. Aztán a Bankszövetség is megszólalt az ügyben, de sokkal többet most sem tudni, csak annyit közöltek, tárgyalásokat folytatnak a forintosításáról.

---

Cáfol az NGM: mégis megmarad az idegenforgalmi adó. Maga a tárca állatitkára, Glattfelder Béla mondta egy júniusi konferencián, hogy felvetődött olyan javaslat, hogy érdemes lenne megszüntetni az eredetileg a helyi turizmus támogatására bevezetett ifát. A tárca ma közölte, nem tervezik sem az idegenforgalmi adó, sem annak állami kiegészítésének megszüntetését.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A „hanyatló Nyugat”: Olaszországban nőtt a GDP
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 14:23
Az olasz gazdaság a tavalyi utolsó negyedévben 0,2 százalékkal, míg a tavalyi év egészében 0,6 százalékkal emelkedett.
Makro / Külgazdaság Nőket erőszakolt és csonkított meg a Hamász tavaly október 7-én
Wéber Balázs | 2024. március 5. 11:54
Brutális rémtetteket követtek el a palesztin terrorszervezet tagjai a tavaly október 7-én Dél-Izraelben végrehajtott támadásaik során beszámolók szerint.
Makro / Külgazdaság Előzés a gazdaglistán
Buksza blog | 2024. március 5. 11:22
A Tesla árfolyamcsökkenése miatt az amazonos Jeff Bezos vette át a listavezető szerepet a Bloomberg listáján. 
Makro / Külgazdaság Leállt az internet-összeköttetés az egyik fontos vezetéken
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 10:39
A vörös-tengeri válság már nem csupán a kereskedelmi hajózásban okoz komoly fennakadásokat, hanem a virtuális térben az interneten folyó adatcserében is. A felelősséget lehetetlen megállapítani.
Makro / Külgazdaság Aggasztja a befektetőket Kína titkolózása
Káncz Csaba | 2024. március 5. 09:31
Három évtized óta először fordul elő, hogy a kínai miniszterelnök nem tart sajtótájékoztatót az éves parlamenti ülés végeztével. A gazdasági visszaesés legegyértelműbb megnyilvánulása a deflációs erők egyre erősebb szorítása. Káncz Csaba jegyzete.  
Makro / Külgazdaság Kiborultak a lengyelek Magyarországra, elérte célját Szijjártó Péter külügyminiszter véleményes diplomáciai lépése
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 09:03
Nem maradt visszhang nélkül, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter Alekszej Navalnij temetésének napján találkozott orosz kollégájával, Szergej Lavrovval. 
Makro / Külgazdaság Magyarország rükvercelt egy nagyot
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 08:30
Megjöttek a részletes GDP-adatok: rosszul néz ki a tavalyi bizonyítvány. 
Makro / Külgazdaság Putyin új ötlettel rukkolhat elő
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 07:33
Vlagyimir Putyin, Oroszország államfője feltűnően nagy hangsúllyal fényezte azokat a katonatiszteket, akik érdemeket szereznek az Ukrajna ellen vívott háborúban.
Makro / Külgazdaság A szakadék aljára került a forint
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 06:50
Az euróval szemben 3, a dollárhoz képest 5 százalékkal gyengült idén a forint. 
Makro / Külgazdaság Ukrajna szabadkereskedelmi megállapodásokra hajt - mire elég ez?
Bózsó Péter | 2024. március 5. 05:41
Ukrajna kiterjeszti szabadkereskedelmi megállapodását Kanadával, tárgyal az EU-val. Mekkora ennek a jelentősége?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG