3p
Szombaton eldőlhet a görög dráma kimenetele, nálunk eljárás indulhat a dohány-ügy miatt, jó hírt kaptak a telenorosok és a telekomosok, viszont mégis megmarad egy adó. Napi hírösszefoglaló.
Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke sajtótájékoztatóra érkezik az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának első napi ülése után. (Forrás: MTI/EPA)

Lassan vége a kétnapos brüsszeli EU-csúcsnak. Péntek hajnalban abban állapodtak meg az EU-országok csúcsvezetői, hogy az elkövetkező két évben  40 ezer menekültet helyeznek át a különösen erős migrációs célpontnak számító Olaszországból, illetve Görögországból más uniós tagállamokba. Mivel Magyarországnak és Bulgáriának jelentős migrációs hullámmal kell megküzdenie, a két ország külön elbírálás alá esik majd az áthelyezési és áttelepítési mechanizmus kialakításakor. "Nyugtával kell dicsérni a napot" - válaszolta Orbán Viktor arra a kérdésre, hogy elégedett-e a hajnalban kötött egyezséggel.

---

Megmenekülnek a görögök? A csütörtöki patthelyzet után Ciprasz ma újra leült tárgyalni Angela Merkelrel és Francois Hollande-dal. A megbeszélés kimeneteléről német, illetve francia részről nem tettek közzé semmit, de Martin Jäger, a német pénzügyminisztérium szóvivője felszólította Görögországot, hogy fogadja el a hitelezőket képviselő három nemzetközi intézmény. Egy pénteken ismertté vált munkadokumentum szerint a hitelezők azt mérlegelik, hogy a görög reformcsomagban való megállapodás esetén idén novemberig meghosszabbíthatnák a június végén elvben lejáró támogatási csomagot.

Szombat délután egyébként ötkor ülnek össze Brüsszelben - Angela Merkel által döntő jelentőségűnek nevezett tanácskozásra - az euróövezeti országok pénzügyminiszterei.

---

Kevesebb a munkanélküli. A KSH ma publikált adatai szerint március és május között a foglalkoztatottak száma 4 millió 165 ezer fő volt, 102 ezer fővel több, mint egy évvel korábban. Ezzel a foglalkoztatási ráta 63,2 százalékra emelkedett. A munkanélküliek száma az egy évvel korábbihoz képest 37 ezer fővel, 320 ezerre, a munkanélküliségi ráta 7,1 százalékra csökkent. Elemzők szerint bár az adatokból nem látszik, a versenyszférában is bővülés történt.

---

Komoly balhé lehet a dohány-ügyből. Hamarosan kötelezettségi eljárás jöhet piaci diszkrimináció miatt. Elżbieta Bieńkowska, a belső piaci szabályozásért felelős EU-biztos az EUrologusnak azt mondta, hogy a dohánykereskedelem gyanús szabályozása a következő fontos ügy, amelyben az Európai Bizottság hamarosan kötelezettségszegési eljárást indíthat Magyarország ellen.

---

Telekomos, telenoros vagy? Így úszhatod meg az áremelést! Az NMHH megállapodott a két szolgáltatóval, hogy az ügyfelek megúszhatják a júliusi áremelést, ha időben szólnak. Az értesítéstől számított 15 napon belül szólni kell az ügyfélszolgálaton.

---

Kedvezményes árfolyamon forintosítják az autóhiteleket? Orbán Gábor, az adó- és pénzügyekért felelős államtitkár egy interjúban ejtette el: kedvezményes árfolyamon történhet a devizás autóhitelek forintosítása. Aztán a Bankszövetség is megszólalt az ügyben, de sokkal többet most sem tudni, csak annyit közöltek, tárgyalásokat folytatnak a forintosításáról.

---

Cáfol az NGM: mégis megmarad az idegenforgalmi adó. Maga a tárca állatitkára, Glattfelder Béla mondta egy júniusi konferencián, hogy felvetődött olyan javaslat, hogy érdemes lenne megszüntetni az eredetileg a helyi turizmus támogatására bevezetett ifát. A tárca ma közölte, nem tervezik sem az idegenforgalmi adó, sem annak állami kiegészítésének megszüntetését.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Akik tejben-vajban fürösztik az olimpiai bajnokaikat
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 14:46
A párizsi olimpián szerzett magyar arany 55 millió forint állami jutalommal jár. Utánanéztünk, melyik ország biztosít élethosszig tartó jólétet bajnokainak és hol nincs kultúrája a legeredményesebbek anyagi elismerésének. 
Makro / Külgazdaság Bejött Kim Dzsongunnek a barátkozás Putyinnal?
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 11:59
Hosszú ideje először látszik növekedni az észak-koreai GDP.
Makro / Külgazdaság Mit reagál a benzinár a Kormányinfóra?
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 10:58
Miután a Kormányinfón arról volt szó, hogy veszélyben Magyarország ellátásbizontsága, kijöttek a szombattól érvényes üzemanyagárak.
Makro / Külgazdaság A briteken nevethetünk, a románokat irigyelhetjük
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 09:47
Ha az autóipar júniusi teljesítményét nézzük.
Makro / Külgazdaság Vajon képes lesz-e Magyar Péter maga köré egy jó csapatot szervezni? Horn Gábor szerint ez az igazi kérdés - videó
Csabai Károly | 2024. július 26. 09:33
A Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökével a Klasszis Klubban átbeszéltük az új Európai Parlament múlt heti megalakulásának a Fidesz-re és az azt tömörítő Patrióták Európáért frakcióra nézve szokatlanul diszkriminatív személyi, szervezeti döntéseit. De esett szó természetesen arról, vajon Magyar Péter és az immár általa elnökölt Tisza Párt győzhet-e a 2026-os országgyűlési választásokon. S mi lehet a következménye az önkormányzati voksolás után Budapesten kialakult patthelyzetnek, csődbe mehet-e Budapest? A Klasszis Klub 4. évfolyamának 55. adását most visszahallgathatja.
Makro / Külgazdaság Ez már az ukrán csőd kezdete? A Fitch szerint az lehet
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 09:11
Leminőstette a Fitch Ukrajnát.
Makro / Külgazdaság A budapestiek már házasodni sem akarnak
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 08:49
Ez is kiderül a KSH legfrissebb népességmozgalmi adataiból. Vidéken még házasodnak az emberek, gyereket viszont mindenhol keveset vállalnak.
Makro / Külgazdaság Megint lett újabb 23 ezer magyar munkanélküli
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 08:31
Pedig a foglalkoztatottak száma is közel ennyivel nőtt.
Makro / Külgazdaság Átlép Orbán Viktor feje felett Donald Tusk, már a lengyel uniós elnökségre készül
Mester Nándor | 2024. július 25. 19:01
Sok más mellett rendezni és dinamizálni akarja a kétoldalú viszonyt Lengyelország Ukrajnával. A lengyel agrárgazdák egyezkednének, de védik a piacaikat, első körben a közlekedés és a szállítás lehet kitörési pont. 
Makro / Külgazdaság Óriási meglepetés jött a tengerentúlról
Privátbankár.hu | 2024. július 25. 15:52
A második negyedévben az első negyedévit és az elemzői várakozásokat is meghaladó mértékben nőtt az Egyesült Államok bruttó hazai terméke (GDP) a washingtoni kereskedelmi minisztérium gazdasági kutatóintézete, a Bureau of Economic Analysis (BEA) csütörtöki jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG