3p
A Modern Városok-turné huszadik állomása az első olyan, amelyen nem a fideszes városvezetővel találkozik Orbán Viktor - sőt, rögtön MSZP-s kihívójával állt a mikrofon elé.
Orbán Viktor és Botka László közös sajtótájékoztatót tart Szegeden. MTI Fotó: Ujvári Sándor

A miniszterelnök a Modern Városok program keretében járja végig az országot, Szeged a huszadik állomás - jellemzően mindenhol infrastrukturális és más fejlesztéseket ígér be és közös sajtótájékoztatót tart a város vezetőjével a tárgyalásokat követően. A mostani látogatás azért számít különlegesebbnek, mert Szeged azon ritka kivételek egyike, ahol nem kormánypárti politikus vezeti a várost, hanem MSZP-s.

Eddig kizárólag fideszes vezetésű megyei jogú városokat látogatott meg a miniszterelnök a program keretében. Botka László ráadásul nem csak egy MSZP-s polgármester, hanem jelen állás szerint az MSZP miniszterelnök-jelöltje 2018-ra - tehát Orbán kihívója a következő választásokon. Nem véletlen, hogy a hvg.hu-nak a napokban azt nyilatkozta Botka: „Nem hinném, hogy a városfejlesztési terveken túl másról is fogunk beszélni, a magam részéről ugyanis nem tudok olyan témát, amiben egyet tudnánk érteni”.

Mit ígér Orbán Szegednek?

Szegednek minden adottsága megvan ahhoz, hogy egy kiemelkedő regionális központ legyen - monda a miniszterelnök hétfőn a Modern városok program szegedi állomásán, ahol Botka László MSZP-s polgármesterrel tartott közös sajtótájékoztatót.

A kormány és Szeged között hétfőn létrejött együttműködési megállapodásnak része egyebek mellett az M47-es út négysávosítása, a Szeged és Makó közötti vasúti elővárosi közlekedés fejlesztése, a szegedi repülőtér fejlesztése, egy élelmiszeripari gyárberuházás, iparipark-fejlesztés, belvárosi hídrekonstrukció, továbbá több sportlétesítmény építése - sorolta a kormányfő. Orbán Viktor a tájékoztatón megjegyezte, ritkán adódik lehetőség egy ellenzéki vezetésű önkormányzat és a kabinet közötti tárgyalásra. A miniszterelnök azt kívánta Szegednek, hogy legyen olyan sikeres város, mint amire a történelme felhatalmazza.

Botka: alapvető nemzeti ügy

Botka László arról beszélt az MTI tudósítása szerint, hogy alapvető nemzeti ügy, hogy Magyarország a következő időszakban fel tudja használni a rendelkezésére álló európai uniós forrásokat, a Szeged és a kormányzat közötti együttműködés is ezt célozza. A polgármester közölte: jelenleg 104 fejlesztési projekt van folyamatban a városban, és a miniszterelnökkel 19 további beruházásról tárgyaltak. Kiemelte a szegedi déli híd megépítését és a lézerközpont melletti tudományos ipari park létesítését.

A miniszterelnököt egyébként néhány devizahitel-károsult tüntető fogadta a városban:

MTI Fotó: Ujvári Sándor

Nem ez az első eset

Szeptemberben egyébként már volt egy jele annak, hogy a kormány és az MSZP-s vezetésű város képes együttműködni, ha fejlesztésről van szó: a világ egyik vezető olaj- és gázipari vállalata Szegeden nyit újabb szolgáltatóközpontot, a beruházás 8 milliárd forint értékű, a magyar kormány 1,9 milliárd forintos támogatást adott ehhez. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter már akkor is dicsérte Szeged hozzáállását, sőt azt mondta: egy normális együttműködésnek valahogy így kell kinéznie.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Rohamoznak a török cégek Moszkvában, és nyernek is
Elek Lenke | 2024. szeptember 7. 17:31
A nyugati márkák kivonulása Oroszországból fellendítette a török textilipart.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor elárulta, Keletre vagy Nyugatra nyitna-e
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 7. 16:33
A kötcsei piknikre érkező Orbán Viktor elárulta, miről fog beszélni zárt körben, és válaszolt pár újságírói kérdésre is.
Makro / Külgazdaság Lehetett volna nagyobb áresés a kutakon?
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 7. 13:17
Kisebb áresést láthattunk a hazai kutakon, pedig a nemzetközi tőzsdei árak alapján akár komolyabb csökkenés is lehetett volna. Tovább mérséklődhet az üzemanyagok ára a jövő héten.
Makro / Külgazdaság Ezt mondták Amerikában a magyar jenkötvényekről
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 7. 08:34
Befektetésre ajánlott, stabil kilátású osztályozással látta el a Moody’s a jenben kibocsátott 3 és 10 éves futamidejű magyar állampapírokat. Pozitívan értékelték az államháztartási konszolidációt, kockázat viszont a viharos EU-kapcsolat, illetve a részben felfüggesztett uniós pénzek kérdése.
Makro / Külgazdaság Brüsszelből a magyar kormánynak is üzentek Kínával kapcsolatban
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 6. 18:29
Már a belgák szerint is túl erős a függés az ázsiai óriástól.
Makro / Külgazdaság Csaba László: A NER vezető rétege bizonyos szempontból emlékeztet a kínai vezetőségre (videó)
Csabai Károly | 2024. szeptember 6. 15:06
Ezzel a közgazdász, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja a Klasszis Klubban arra utalt, hogy az Orbán-kormány hangosan hirdet bizonyos elveket, amelyeket nem feltétlenül vesz komolyan - elég csak a családpolitikájukra gondolni. A beszélgetés során Csaba László egyebek mellett elmondta, miért nem igaz az a kormányzati állítás, miszerint most már itt a fellendülés, minden jó lesz, minden mutató javul. Valamint azt is, hogy helyes-e az a megközelítés, miszerint a belső piac növekedése képes ellensúlyozni a külpiacok gyenge teljesítményét, s - látva a zsákutcába került európai gazdaságot - tudunk-e függetlenedni annak legerősebb tagjától, Németországtól. A Klasszis Klub 4. évfolyamának 58. adását most visszahallgathatja.
Makro / Külgazdaság Nagy ígéretet tett Szijjártó Péter
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 6. 11:32
Szijjártó Péter Kisinyovban tartott közös sajtótájékoztatót moldáv kollégájával, ahol szóba került Moldova európai Uniós csatlakozása is.
Makro / Külgazdaság Miért nem lő ki a magyar gazdaság?
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 6. 10:45
Bod Péter Ákos elemezte a hazai gazdasági mutatók hátterét.
Makro / Külgazdaság Itt az újabb üzemanyagár-változás, ez mindenkit érint
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 6. 10:04
Ismét változik a benzin és a dízel nagykereskedelmi ára is.
Makro / Külgazdaság A lengyel jegybank idén már nem enyhít
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 6. 09:13
A lengyel jegybak szerint az infláció a jövő év elejéig még emelkedni fog, ezt követően lehetséges újabb alapkamatvágás.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG