TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
És bővült a foglalkoztatáshoz kapcsolódó adóterhek alól mentesülő tevékenységek köre: bekerültek az utazásszervezők és a belvízi személyszállítás is.
Rendőr ellenőrzi egy kamionos hőmérsékletét Hegyeshalomnál, a határátkelőnél 2020. március 16-án. MTI/Krizsán Csaba

A tegnap késő este megjelent Magyar Közlöny értelmében bővült azon vállalkozási tevékenységek köre, amelyek átmenetileg, júniusig mentességet élveznek a foglalkoztatáshoz kapcsolódó adó- és járulékterhek megfizetése alól, és a munkavállalók is csak limitált egészségügyi hozzájárulás megfizetésére kötelezettek. A lista bővítéséről lapunk kérdésére Gulyás Gergely már beszélt a tegnapi Kormányinfón, kilátásba helyezve, hogy még ezen a héten újabb tevékenységek kerülhetnek be ebbe a körbe.

A friss rendelet értelmében az alábbi tevékenységek élveznek a már rögzítetteken túl tehát mentességet:

  • utazásközvetítés, utazásszervezés, egyéb foglalás (TEÁOR és TESZOR 79)
  • fizikai közérzetet javító szolgáltatás (TEÁOR és TESZOR 96.04) és
  • belvízi személyszállítás (TEÁOR és TESZOR 50.30)

Várható volt, hogy a válságnak legelső körben kitett idegenforgalomból újabb tevékenységi körök kapnak kedvezményt, az utazásszervezők a sajtón keresztül már erősen lobbiztak az elmúlt napokban, hogy nekik is égető szükségük lenne a mentességre. A sétahajózás szintúgy egyik napról a másikra veszítette el az ügyfélkörét a járvány európai berobbanását követően.

A fizikai közérzetet javító szolgáltatás a fürdőket jelenti, egzakt leírás szerint ide tartoznak a törökfürdők, szaunák és gőzfürdők, szoláriumok, gyógyfürdők, fogyasztó és karcsúsító szalonok, masszázszsalonok. Nem ide tartozik viszont az orvosi gyógymasszázs és terápia, valamint a fitnessz és testépítő klubok.

Van azonban egy pontja a rendelkezésnek, amely szűkítő hatályú. E szerint: "A (10)  bekezdés m)  pontja szerinti tevékenységet végzőre akkor terjednek ki az  (1)–(7)  bekezdés szerinti rendelkezések, ha a tevékenységet végző megfelel a közfürdők létesítésének és üzemeltetésének közegészségügyi feltételeiről szóló 37/1996. (X. 18.) NM rendelet szabályainak".

A rendelet a mai naptól hatályos, ahogy egy másik is, amelyik viszont a járványhelyzetre tekintettel törli el a költségvetési tartalékok felhasználását korlátozó szabályokat. Az idei évről szóló költségvetési törvény, valamint az államháztartásról szóló törvény idevágó passzusainak kiiktatásával a kormány illetékes minisztere szabad kezet kapott, hogy a rendkívüli tartalékból, valamint az Országvédelmi Alapból akkor költsön a megelőzésre, védekezésre, veszély elhárítására, amikor az indokolt. Ezen túl a pénzügyminiszter egy személyben dönthet a pénzek felhasználásáról - tehát nem kell megvárnia a kormány jóváhagyását - s az intézkedéseiről a veszélyhelyzet megszűnését követő 8 napon belül készít beszámolót a kormány számára - ideértve a Központi Maradványelszámolási Alapot is.

A tegnapig hatályban lévő jogszabályok értelmében a rendkívüli tartalékkeret maximum 40 százalékát lehetett volna elkölteni az első félévben, míg az Országvédelmi Alapnál a szokásos tavaszi, illetve őszi EDP-jelentésekhez köti alapesetben a törvény a felhasználás ütemetését.

Az idei költségvetésben a rendkívüli tartalékkeret 110 milliárd forintban lett meghatározva, az Országvédelmi Alapban pedig 378 milliárd forint volt január elején.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél