BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2020. március 27. 07:28

És bővült a foglalkoztatáshoz kapcsolódó adóterhek alól mentesülő tevékenységek köre: bekerültek az utazásszervezők és a belvízi személyszállítás is.

Rendőr ellenőrzi egy kamionos hőmérsékletét Hegyeshalomnál, a határátkelőnél 2020. március 16-án. MTI/Krizsán Csaba

A tegnap késő este megjelent Magyar Közlöny értelmében bővült azon vállalkozási tevékenységek köre, amelyek átmenetileg, júniusig mentességet élveznek a foglalkoztatáshoz kapcsolódó adó- és járulékterhek megfizetése alól, és a munkavállalók is csak limitált egészségügyi hozzájárulás megfizetésére kötelezettek. A lista bővítéséről lapunk kérdésére Gulyás Gergely már beszélt a tegnapi Kormányinfón, kilátásba helyezve, hogy még ezen a héten újabb tevékenységek kerülhetnek be ebbe a körbe.

A friss rendelet értelmében az alábbi tevékenységek élveznek a már rögzítetteken túl tehát mentességet:

  • utazásközvetítés, utazásszervezés, egyéb foglalás (TEÁOR és TESZOR 79)
  • fizikai közérzetet javító szolgáltatás (TEÁOR és TESZOR 96.04) és
  • belvízi személyszállítás (TEÁOR és TESZOR 50.30)

Várható volt, hogy a válságnak legelső körben kitett idegenforgalomból újabb tevékenységi körök kapnak kedvezményt, az utazásszervezők a sajtón keresztül már erősen lobbiztak az elmúlt napokban, hogy nekik is égető szükségük lenne a mentességre. A sétahajózás szintúgy egyik napról a másikra veszítette el az ügyfélkörét a járvány európai berobbanását követően.

A fizikai közérzetet javító szolgáltatás a fürdőket jelenti, egzakt leírás szerint ide tartoznak a törökfürdők, szaunák és gőzfürdők, szoláriumok, gyógyfürdők, fogyasztó és karcsúsító szalonok, masszázszsalonok. Nem ide tartozik viszont az orvosi gyógymasszázs és terápia, valamint a fitnessz és testépítő klubok.

Van azonban egy pontja a rendelkezésnek, amely szűkítő hatályú. E szerint: "A (10)  bekezdés m)  pontja szerinti tevékenységet végzőre akkor terjednek ki az  (1)–(7)  bekezdés szerinti rendelkezések, ha a tevékenységet végző megfelel a közfürdők létesítésének és üzemeltetésének közegészségügyi feltételeiről szóló 37/1996. (X. 18.) NM rendelet szabályainak".

A rendelet a mai naptól hatályos, ahogy egy másik is, amelyik viszont a járványhelyzetre tekintettel törli el a költségvetési tartalékok felhasználását korlátozó szabályokat. Az idei évről szóló költségvetési törvény, valamint az államháztartásról szóló törvény idevágó passzusainak kiiktatásával a kormány illetékes minisztere szabad kezet kapott, hogy a rendkívüli tartalékból, valamint az Országvédelmi Alapból akkor költsön a megelőzésre, védekezésre, veszély elhárítására, amikor az indokolt. Ezen túl a pénzügyminiszter egy személyben dönthet a pénzek felhasználásáról - tehát nem kell megvárnia a kormány jóváhagyását - s az intézkedéseiről a veszélyhelyzet megszűnését követő 8 napon belül készít beszámolót a kormány számára - ideértve a Központi Maradványelszámolási Alapot is.

A tegnapig hatályban lévő jogszabályok értelmében a rendkívüli tartalékkeret maximum 40 százalékát lehetett volna elkölteni az első félévben, míg az Országvédelmi Alapnál a szokásos tavaszi, illetve őszi EDP-jelentésekhez köti alapesetben a törvény a felhasználás ütemetését.

Az idei költségvetésben a rendkívüli tartalékkeret 110 milliárd forintban lett meghatározva, az Országvédelmi Alapban pedig 378 milliárd forint volt január elején.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Mindenki a koronavírussal törődik - de mi lesz a többi beteggel?
MTI | 2020. június 1. 17:37
A koronavírus-járvány miatt kevesebb ellátás jut a más betegségektől szenvedő pácienseknek - derül ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfőn közzétett felméréséből, amelyet májusban végeztek a világ 155 országban.
Makro / Külgazdaság Mindjárt a postaládákban az újabb nemzeti konzultáció - ebben is lesz Soros
Privátbankár.hu | 2020. június 1. 17:04
A kormány véglegesítette a nemzeti konzultációs kérdőívet, és a következő napokban témakörönként mutatja be a kérdéseket, amelyek között lesz Soros Györggyel kapcsolatos is. A kérdőívek gyártása és postázása június elején indul - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ hétfőn. 
Makro / Külgazdaság Feltámad a magyar turizmus - mindenki elkezdett szállást foglalni
MTI | 2020. június 1. 16:04
Újraindult a belföldi turizmus - mindenki elkezdte lefoglalni a belföldi nyaralását is.
Makro / Külgazdaság Rengeteg pénzt adnának a németeknek, hogy vegyenek új autót
MTI | 2020. június 1. 14:04
Közpénzből finanszírozott autóvásárlási kedvezmények bevezetését tervezi a német kormány a koronavírus-világjárványt megszenvedő autóipar támogatására, a Der Spiegel című hírmagazin szerint az év végéig 5 milliárd eurót (1750 milliárd forint) fordíthatnak erre a célra.
Makro / Külgazdaság Oroszországban már van koronavírus-gyógyszer
Privátbankár.hu | 2020. június 1. 13:19
Oroszországban a jövő héttől hozzájuthatnak az első jóváhagyott, a Covid-19 kezelésére használható gyógyszerhez a betegek - írja a Reuters.
Makro / Külgazdaság Már a Fehér Ház mellett gyújtogatnak - mit csinál eközben Donald Trump?
Privátbankár.hu | 2020. június 1. 09:37
Miután bejárta az egész világot a videó, amelyen amerikai rendőrök intézkedés közben megölnek egy afroamerikai polgárt, Amerika-szerte zavargások törtek ki. Több tucat államban hirdettek kijárási tilalmat, kivezényelték a Nemzeti Gárdát, beindultak a fosztogatások is, a Fehér Ház közelében is gyújtogattak már - Trump elnök mégsem szól a nemzethez, nem próbálja meg lenyugtatni a kedélyeket.
Makro / Külgazdaság Egyetlen új halottja van a koronavírusnak - hónapok óta nem láttunk ilyet
Privátbankár.hu | 2020. június 1. 08:38
15-en fertőződtek meg a legfrissebb adatok szerint - csak egy új áldozata van a vírusnak, április legeleje óta nem volt ilyen.
Makro / Külgazdaság Kinyithatnak keddtől a párizsi vendéglátóhelyek, a teraszok a járdákat és az úttesteket is elfoglalhatják
MTI | 2020. május 31. 18:24
Mert benti kiszolgálás még nem lesz.
Makro / Külgazdaság Szlovéniában már harmadik napja nincs új koronás fertőzött
MTI | 2020. május 31. 16:51
És ötödik napja nem halt bele senki a betegségbe.
Makro / Külgazdaság A Szegedi Szabadtéri Játékokon már nem segít a kormányrendelet
Kormos Olga | 2020. május 31. 14:07
Bár május 28-tól fogadhatnak nézőket a szabadtéri színházak és mozik, sőt, a vándorcirkuszok is, de nyilvánvaló, hogy olyan gyorsan egy intézmény sem tud reagálni, hogy már ezen a héten előadást tartson. A társadalmi távolságtartás szabályai miatt pedig kicsit olyan a helyzet, mint a népmesében: kaptak is, meg nem is.
hírlevél