<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Moszkva megtorlással fenyegetőzik, miután Litvánia megtiltotta az áruszállítást Kalinyingrádba; az EU háborús bűncselekménynek nevezi az ukrán gabonaexport blokádját.

  • Oroszország azt követelte, hogy Litvánia azonnal oldja fel az EU szankciós listáján szereplő áruk szállítási tilalmát az orosz exklávé, Kalinyingrád irányába. Az orosz külügyminisztérium "nyíltan ellenségesnek" minősítette a lépést, és figyelmeztetett, hogy Oroszország válaszlépéseket tesz érdekei védelmében. A minisztérium azt is közölte, hogy beidézi az Európai Unió moszkvai nagykövetét, Markus Ederert a tilalom miatt.
  • Oroszország szinte minden erejét összegyűjtötte, hogy megrohamozza a körülzárt keleti Szeverodonyeck városához közeli településeket - közölte Hanna Maliar ukrán védelmi miniszterhelyettes. "Döntő" harcok zajlanak a térségben, az orosz vezetés célja, hogy a hét végére elérje a luhanszki régió határait - mondta Maliart.
  • Orosz tisztviselők azzal vádolták Ukrajnát, hogy rakétacsapásokat mért három gázfúrótorony ellen a Fekete-tengeren, Odesszától délre. A megszállt Krím vezetője, Szergej Akszjonov szerint hét ember eltűnt és három megsebesült a hétfői csapások után.

 Lángoló épületnél tűzoltók a dél-ukrajnai Mikolajivban egy orosz tüzérségi támadás után, 2022. június 18-án. MTI/AP/George Ivanchenko Lángoló épületnél tűzoltók a dél-ukrajnai Mikolajivban egy orosz tüzérségi támadás után, 2022. június 18-án. MTI/AP/George Ivanchenko

  • Az ukrán hadsereg közlése szerint hétfőn orosz rakétatámadásban megsemmisült egy élelmiszerraktár Ukrajna déli kikötővárosában, Odesszában. A hadsereg közölte, hogy az orosz erők 14 rakétát lőttek ki Dél-Ukrajnára egy háromórás sortűz során "csapataink sikerei miatt érzett tehetetlen dühükben". Civilek nem haltak meg - közölték.
  • Josep Borrell, az EU külügyi vezetője szerint háborús bűncselekménynek minősül, hogy Oroszország több millió tonna ukrán gabona exportját blokád alá helyezte. "Felszólítjuk Oroszországot, hogy oldja fel a kikötők blokádját... Elképzelhetetlen, hogy több millió tonna búza marad blokkolva Ukrajnában, miközben a világ többi részén az emberek éheznek" - mondta.

  • Törökország közölte, hogy nem tekinti a jövő heti NATO-csúcstalálkozót végső határidőnek a Finnország és Svédország katonai szövetséghez való csatlakozásával kapcsolatos kifogásainak feloldására.
  • Az Ukrajnában elfogott amerikaiakat Moszkva illegális tevékenységet folytató "zsoldosoknak" nevezte, akiknek vállalniuk kell a felelősséget "bűneikért". Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az orosz RIA hírügynökség szerint azt mondta, hogy az elfogott férfiakra nem vonatkoznak a genfi egyezmények, mivel nem reguláris katonák.
  • Az Egyesült Államok tárgyalásokat folytat Kanadával és más szövetségesekkel arról, hogy tovább korlátozzák Moszkva energiabevételeit. Ennek érdekében az orosz olajra vonatkozó árplafon bevezetéséről tárgyalnak - közölte Janet Yellen pénzügyminiszter hétfőn újságírókkal.

  • A brit különleges erők volt igazgatója szerint az Egyesült Királyságnak "fel kell készülnie a háborúra" Oroszországgal szembeni elrettentő példaként. Sir Adrian Bradshaw tábornok megjegyzése azután hangzott el, hogy a brit hadsereg új vezetője, Sir Patrick Sanders tábornok azt mondta a csapatoknak, hogy fel kell készülniük arra, hogy "ismét Európában harcoljanak".
  • Oroszország brit nagykövetét, Andrej Kelint "további intézkedésig" kitiltják a westminsteri parlament épületéből - derül ki az alsóház elnöke és a házelnök által ma reggel küldött üzenetből. A kitiltást, amely az összes többi, Nagy-Britanniában akkreditált orosz diplomatára és tisztviselőre is vonatkozik, most először erősítették meg írásban. (via The Guardian)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A vártnál jobb állapotban az orosz gazdaság – további kamatcsökkentés várható
Tiszóczi Roland | 2022. június 30. 17:35
Az orosz jegybank folytathatja kamatcsökkentését, hogy enyhítse az idei gazdasági visszaesést, erre pedig az ad teret, hogy az infláció alacsonyabb lesz, mint korábban várták, míg a gazdasági visszaesés enyhébb.
Makro / Külgazdaság Putyin történelmi küldetése – az orosz vér szava
Káncz Csaba | 2022. június 30. 17:12
Az Ukrajna elleni háborúval Oroszország „szlavofil” irányvonala messianisztikus vonásokat öltött. A harcias orosz nacionalizmusnak a magja az Izborszk Klubban, egy formálisan független kutatóintézetben rejlik, amely mára kiterjesztette befolyását Oroszország politikai és kulturális szférájára. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Esik az amerikai földgáz ára, mert kevesebbet küldenek exportra
Tiszóczi Roland | 2022. június 30. 15:26
Az amerikai földgáz ára csökkenésnek indult, elsősorban azért, mert a Freeport LNG-exportőr leállása miatt több marad a helyi szolgáltatóknak. Ez azonban rossz hír Európának.
Makro / Külgazdaság NATO-csúcs: a madridi döntések biztosítják, hogy a szövetség tovább őrizze a békét
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 14:33
A madridi NATO-csúcstalálkozón meghozott döntések biztosítják, hogy az észak-atlanti szövetség tovább őrizze a békét területén, és elkerülje a konfliktusokat - hangsúlyozta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár csütörtökön a spanyol fővárosban rendezett kétnapos állam- és kormányfői találkozó eredményeit ismertetve.
Makro / Külgazdaság Akinek gyenge a szíve, ne menjen vásárolni a következő hónapokban
Király Béla | 2022. június 30. 14:18
Az MNB csütörtökön mutatta be a friss Inflációs jelentést. Ebből kiderült, hogy a drágulás az ősz folyamán fog tetőzni addig fájdalmas tapasztalatokkal jár majd a vásárlás. Különösen az élelmiszerek esetén, hiszen ott továbbra is 20 százalék feletti lehet az áremelkedés.
Makro / Külgazdaság Oroszország elhagyta a Kígyó-szigetet – stratégiai győzelem Ukrajna számára
Tiszóczi Roland | 2022. június 30. 13:52
Az orosz erők csütörtökön elhagyták a Kígyó-sziget stratégiai jelentőségű fekete-tengeri előretolt helyőrséget, ami Ukrajna számára jelentős győzelmet jelent, és enyhítheti a gabonaexport orosz blokádját, amely a globális éhínség súlyosbodásával fenyegetett.
Makro / Külgazdaság A nap képe: Világgazdaság – élt 53 évet
Wéber Balázs | 2022. június 30. 12:51
Újabb ikonikus laptól búcsúzunk.
Makro / Külgazdaság Az ukrán menekültek miatt ugrott meg a német munkanélküliség
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 11:21
Németországban megugrott a munkanélküliek száma és a munkanélküliségi ráta júniusban az előző hónaphoz képest elsősorban amiatt, hogy az Ukrajnából menekülőket nagy számban regisztrálták a munkakereső szolgálatnál.
Makro / Külgazdaság Egyre csak fogy a magyar - májusban egy kicsit javult a helyzet
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 09:55
Eddig nem alakultak valami fényesen a demográfiai folyamatok Magyarországon 2022-ben, a májusi születési, halálozási és házasságkötési számok viszont hoznak némi derűt a borúra.
Makro / Külgazdaság Megint kamatot emeltek Matolcsy Györgyék
Csabai Károly | 2022. június 30. 09:31
Ebben azonban ezúttal nincs semmi meglepő, mivel a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke már két nappal korábban kilátásba helyezte, hogy az alapkamat szintjére húzzák fel az egyhetes betéti kamatot.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG